«Βρίσκοντας αυτό που ήταν χαμένο από αιώνες
με ημίθεου δόξα θα περιβληθεί ο Παστέρ.
Έπειτα, καθώς η σελήνη θα ολοκληρώνει το προσκύνημά της
θα ατιμαστεί κι αυτός από αντίθετα ρεύματα.»
Σύμφωνα με την Έρικα Τσίθαμ, ο τελευταίος μεγάλος αστρολογικός κύκλος της σελήνης διήρκεσε από το 1535 έως το 1889 μ.Χ. Κατά τα έτη 1888 – 1889 ο Λουί Παστέρ ίδρυσε το ονομαστό Ινστιτούτο του Παρισιού, αφιερωμένο στην ανακάλυψή του ότι πολλές ασθένειες οφείλονταν, εν μέρει, σε διάφορους μικροοργανισμούς. Η πρόβλεψη του Νοστράδαμου αφήνει να εννοηθεί πως αυτή η γνώση αποτελούσε κτήμα των αρχαίων. Η σύγχρονη ιατρική ασπάστηκε μονομερώς την άποψη του Παστέρ, καθώς ο τελευταίος ανέφερε ως αίτια των ασθενειών και τους διάφορους συναισθηματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Το κατεστημένο πάντως τον πολέμησε και αυτό είναι που πιθανότατα εννοεί ο τελευταίος στίχος.
«…Κατά τον μήνα Οκτώβρη θα λάβει χώρα μια πολύ μεγάλη επανάσταση, τόσο έντονη ώστε οι άνθρωποι θα πιστέψουν πως η γη έπαψε να κινείται φυσιολογικά και κατρακύλησε μέσα σε απύθμενα σκοτάδια. Μετά από προειδοποιητικά σημάδια την προηγούμενη άνοιξη, θα εκδηλωθούν συγκλονιστικές αλλαγές, βασίλεια θα έρθουν τα πάνω κάτω. Θα γίνουν, επίσης, και πολύ ισχυροί σεισμοί. Και όλα αυτά θα συνοδεύονται από τη δημιουργία μια Νέας Βαβυλώνας, μιας αξιοκαταφρόνητης πόρνης που θα εγκυμονεί το βδέλυγμα του πρώτου ολοκαυτώματος. Αυτό δεν θα κρατήσει περισσότερο από εβδομήντα τρία χρόνια και εφτά μήνες. Την ίδια εποχή, από τη γενιά που παραμένει τόσα χρόνια στέρφα, ξεκινώντας από την 50η μοίρα, θα εμφανιστεί εκείνος που θα αναμορφώσει ολόκληρη τη Χριστιανική Εκκλησία. Έπειτα θα ακολουθήσει μια μακρόχρονη ειρήνη… Χώρες, πολιτείες, επαρχίες και χωριά, έχοντας εγκαταλείψει την αρχική μορφή διακυβέρνησής τους σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν – μόνο και μόνο για να βρεθούν, τελικά, πίσω από πιο σκληρά δεσμά – θα νιώθουν κρυφή οργή για την απώλεια της λευτεριάς και της θρησκείας τους και θα αρχίσουν να κινούνται από αριστερά για να βρεθούν ξανά στα δεξιά.»
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη προέρχεται από επιστολή του Νοστράδαμου στον Ερρίκο β΄, βασιλιά της Γαλλίας. Σχετίζεται με τα γεγονότα κατά την Ρωσική, Οκτωβριανή Επανάσταση των Μπολσεβίκων, το 1917. Εβδομήντα τρία χρόνια και εφτά μήνες από την ημερομηνία εκείνη, μας οδηγούν στην άνοιξη του 1991, όταν η ανάδυση της νέας τάξης στη Σοβιετική Ένωση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και ετοιμαζόταν να οδηγήσει στην εντυπωσιακή στροφή προς τα δεξιά, την οποία είχε προβλέψει ο Νοστράδαμος τετρακόσια χρόνια πριν (όπως κι αν αντιλαμβανόταν τότε την ιδέα). Μια που η 50ημοίρα γεωγραφικού πλάτους περνάει, ακριβώς σχεδόν, από την Κρακοβία της Πολωνίας, ο μεγάλος αναμορφωτής της χριστιανικής εκκλησίας είναι πιθανόν να είναι ο πάπας Ιωάννης Παύλος β΄, που υπήρξε κάποτε αρχιεπίσκοπος της πόλης. Όσο για την Μεγάλη Πόρνη ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του…
«Από το συμβούλιο της Καστίλης θα ξεκινήσει ο Φράνκο:
η αντιπροσωπεία, απρόθυμη να ευχαριστήσει, στα δύο θα μοιραστεί.
Εκείνοι της Ριβιέρας θα πάρουν μέρος στον αγώνα
Και θα κλείσουν την είσοδο του κόλπου εκείνη την ημέρα.»
Το τετράστιχο αυτό όχι μόνο υποδεικνύει το πραξικόπημα του Φράνκο στην Ισπανία, το 1936, αλλά μοιάζει να κατονομάζει και αρκετά άλλα συγκεκριμένα ονόματα, ήτοι τον προηγούμενο δικτάτορα Πρίμο ντε Ριβιέρα, καθώς και την Καστίλη, όπου η πρώτη επαναστατική χούντα ονόμασε τον Φράνκο αρχηγό της κυβέρνησης. Ο τελευταίος στίχος δείχνει να αναφέρεται είτε στην εξορία του Φράνκο στα Κανάρια νησιά είτε στις δυσκολίες του να φέρει τα στρατεύματά του από το Μαρόκο κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος.
«Βαθιά, στην καρδιά της δυτικής Ευρώπης,
από φτωχούς γονείς γεννιέται ένα παιδάκι.
Τόσα πλήθη θα πλανέψει με του λόγου του την τέχνη
που ακόμα και ανατολικά βασίλεια θα υποταχτούν.»
Το τετράστιχο αναφέρεται στον Αδόλφο Χίτλερ. Θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιονδήποτε ευρωπαίο ρήτορα, αλλά οι δύο τελευταίοι στίχοι υποδεικνύουν φαύλο άνθρωπο.
«Συμπτωματικά, μετά τον πόλεμο, η Σλαβική φυλή
μεγάλες δόξες θα γνωρίσει.
Ένας χωρικός τον ηγέτη τους θα αντικαταστήσει.
Οι άντρες του, μεγαλωμένοι στα βουνά, θα διασχίσουν τις θάλασσες.»
Οι πρώτοι δύο στίχοι αναφέρονται στη Ρωσία. Ο τρίτος στίχος φαίνεται να προβλέπει την άνοδο του Στάλιν στην εξουσία, αν και ο τέταρτος στίχος δημιουργεί αμφιβολίες ως προς το τελευταίο συμπέρασμα.
«Για την παντοκράτειρα Αγγλία θα ακολουθήσουν
πάνω από τριακόσια χρόνια αυτοκρατορικής κυριαρχίας.
Μεγάλες στρατιές θα προωθηθούν από στεριά και θάλασσα.
Οι Πορτογάλοι θα μετανιώσουν πικρά.»
Εδώ προβλέπεται το μέλλον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός ότι η Αυτοκρατορία κατέρρευσε γύρω στα μέσα του 20ου αι., μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ο Νοστράδαμος προέβλεψε τη δημιουργία της κοντά, ή λίγο πριν το 1650 μ.Χ. – μισό περίπου αιώνα μετά το δικό του θάνατο. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με την ίδρυση των πρώτων βρετανικών αποικιών στη Βόρεια Αμερική, στις αρχές του 1600 μ.Χ. Η τελευταία αράδα πιθανόν να αναφέρεται στον αποικιακό ανταγωνισμό με τους Πορτογάλους.
«Εξακόσια, δεκαπέντε, κι είκοσι μετά ξανά,
η Μεγάλη Κυρία νεκρή, μια πολύχρονη και θανατηφόρα βροχή
από φωτιά και σίδερο θα καταστρέψει αυτές τις χώρες.
Η Φλάνδρα θα αποδεκατιστεί, το ίδιο κι η Αγγλία:
για πολλά χρόνια θα πολιορκηθούν από τους γείτονές τους
μέχρι να υποχρεωθούν να πολεμήσουν.»
Αρκετοί σχολιαστές θεωρούν πως η στροφή αυτή προβλέπει τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το αποκαλούμενο Μπλιτς, που εξαπέλυσε η γερμανική Λουφτβάφε εναντίον της Βρετανίας στα πρώτα στάδια του πολέμου. Δίχως άλλο οι λεπτομέρειες είναι προκλητικές. Στην περίπτωση αυτή, ο θάνατος της «Μεγάλης Κυρίας» θα σήμαινε τη συνθηκολόγηση της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Ιούνιο του 1940. Όμως, αφού η αναφορά στην Φλάνδρα θα σήμαινε, τότε, την προηγούμενη γερμανική επίθεση στα Κάτω Χώρες, φαίνεται πως ο Νοστράδαμος έμπλεξε κάπως τη χρονολογική σειρά. Ούτως ή άλλως οι χρονολογίες ήταν πάντα το αδύναμο σημείο των ενοράσεων του προφήτη.
Σχετικά με την πρώτη αράδα, να αναφερθεί ότι αν «εξακόσια δεκαπέντε» υπονοούν μήνες και τα υπόλοιπα «είκοσι» ημέρες, μετρώντας αντίστροφα από την έναρξη του Μπλιτς στη Βρετανία, τον Αύγουστο του 1940 μ.Χ., καταλήγουμε στον Απρίλιο του 1889 μ.Χ., χρονολογία που συμπίπτει με τα γενέθλια του Αδόλφου Χίτλερ.
«Βροχή, πείνα κι ατελείωτο πόλεμο γνωρίζει η Περσία:
από υπερβολική πίστη θα παγιδευτεί ο μονάρχης.
Αυτό που αρχίζει στη Γαλλία, εκεί θα τελειώσει.
Κι αυτόν θα αγγίξει, όπως προστάζει η Μοίρα.»
Οι περισσότεροι συνδέουν το τετράστιχο αυτό με την Ιρανική επανάσταση και την ανατροπή του Σάχη από τις δυνάμεις των Ισλαμιστών φονταμενταλιστών («υπερβολική πίστη»). Στην περίπτωση αυτή, η κινητήρια δύναμη προερχόταν πραγματικά από τη Γαλλία, όπου είχε εξοριστεί για πολλά χρόνια ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, πνευματικός ηγέτης και υποκινητής της επανάστασης.
«Διεφθαρμένος και αχρείος, ένας άντρας κακόφημος,
έρχεται γοργά ο τύραννος του Ιράκ.
Τη Μεγάλη Πόρνη της Βαβυλώνας όλοι θα επικαλούνται.
Η χώρα θα τρομοκρατηθεί, κατάμαυρο το πρόσωπό της.»
Μετά τα γεγονότα του Πολέμου του Κόλπου η επαλήθευση αυτής της προφητείας μοιάζει αναμφισβήτητη.
«Αφού πρώτα εκδιωχθεί, θα επιστρέψει στην εξουσία,
οι εχθροί της θα αποδειχτούν συνωμότες:
πιότερο από κάθε άλλον στον αιώνα της θα βασιλέψει
και θα ζήσει οπωσδήποτε μέχρι τα εβδομήντα τρία.»
Το τετράστιχο πιθανόν να αναφέρεται στη Μάργκαρετ Θάτσερ, αν και παλιότερα αποδιδόταν στην Ελισάβετ Ι.
«Όταν το άλαλο θεριό εξημερωθεί
μετά από μόχθους και αγώνες τη γλώσσα του θα βρει,
η παρθένα της αστραπής θα προκαλέσει τόσο κακό και μίσος
ώστε ψηλά, πολύ ψηλά θα κρεμαστεί.»
Η προφητεία αυτή αφορά το αλεξικέραυνο. Ο Νοστράδαμος μη μπορώντας να πιστέψει τις λέξεις που του έρχονται στο μυαλό αντικαθιστά το verge de foudre (αλεξικέρεαυνο) με την πιο θρησκευτική οικεία, αλλά όχι λιγότερο παράξενη φράση vierge de foudre (Παρθένα της αστραπής). Προφανώς τη συγχέει με την αντένα του ραδιοφώνου την οποία, κατά συνέπεια, βλέπει τόσο επικίνδυνη για το παράξενο «πλάσμα που μιλάει», και που είναι προσαρμοσμένη επάνω του, ώστε «αυτό» (δηλ. η κεραία) πρέπει να κρεμαστεί ψηλά, ανάμεσα στις καμινάδες, ώστε να μην μπορεί να το βλάψει.
«Τον ήλιο μέσα στα μαύρα σκοτάδια θα διακρίνουν
όταν το μισο-ανθρώπινο γουρούνι βρει την έκφρασή του.
Τραγούδια, δυνατοί συναγερμοί, μάχες στους ουρανούς,
και τα ανήμερα θεριά θα λένε φωναχτά το λογισμό τους.»
Η Έρικα Τσίθαμ υποθέτει ότι ο Νοστράδαμος προβλέπει εδώ τις σύγχρονες αερομαχίες, όπου πιλότοι με μάσκες οξυγόνου (και, κατά συνέπεια, «γουρουνομούρηδες») αποφεύγουν με ελιγμούς τους νυχτερινούς, αντιαεροπορικούς προβολείς, ενώ μιλάνε μεταξύ τους από τα ραδιο-τηλέφωνα.
Κατά τον Πήτερ Λεμεσούριερ πρόκειται για ανθρώπους με αντιασφυξιογόνες μάσκες στο έδαφος, μέσα στις λάμψεις των φωτοβολίδων, πιθανότατα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών του Λονδίνου από τους Γερμανούς, το 1940. Αυτό, ίσως να εξηγεί και τα «τραγούδια» της τρίτης αράδας, αφού όσοι μαζεύονταν στα αντιαεροπορικά καταφύγια συνήθιζαν να τραγουδάνε όλοι μαζί, για να σκεπάζουν το θόρυβο των εκρήξεων και για να κρατάνε ψηλά το ηθικό τους.
«Η Μεγάλη Βρετανία – η Αγγλία κάποιας άλλης εποχής –
θα πλημμυρίσει από θεόρατα κύματα.
Η νέα Ιταλική ομοσπονδία θα κηρύξει τέτοιον πόλεμο
που εναντίον τους θα συμμαχήσουν για να πολεμήσουν.»
Η προφητεία αυτή ανήκει στις προφητείες του Νοστράδαμου που θεωρούνται ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα. Το εντυπωσιακό εδώ είναι η χρήση του όρου «Μεγάλη Βρετανία», ο οποίος στην εποχή του Νοστράδαμου δεν υπήρχε ακόμα.
βιβλιογραφία: Peter Lemesurier «Nostradamus The Next 50 Years», E. Cheetham «Τhe Prophecies of Nostradamus»
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.