Όταν ο Απόλλων πήρε το βρέφος-Ασκληπιό από την ψυχορραγούσα Κορωνίδα έπρεπε να το δώσει κάπου ώστε να ανατραφεί όπως αρμόζει στον γιό ενός Θεού. Έτσι ο Ασκληπιός βρίσκεται στον Κένταυρο Χείρωνα που όπως φαίνεται και γενικότερα στην Προϊστορία, ο Χείρων αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ανατροφή πολλών ηρώων… Ποιος όμως ήταν ο Κένταυρος Χείρων;
Η Φιλύρα μια από τις Ωκεανίδες, «Ωκεανίς Φιλύρα», ήταν η μητέρα του σοφού Κενταύρου και πατέρας του ο Κρόνος: «Εγένετο δε και Κρόνου και Φιλύρας Χείρων διφυής Κένταυρος…»( Απολλοδώρου «Βιβλιοθήκη», Βιβλίο Α΄, κεφ. 2, παρ. 4). Η Φιλύρα ήταν θεότητα της ανάρρωσης, της ευωδίας, της γραφής και της ομορφιάς αλλά και των αρωμάτων.
Όταν ο Κρόνος, που είχε ερωτευτεί την Φιλύρα, έγινε αντιληπτός από την σύζυγό του Ρέα, μεταμορφώθηκε σε άλογο, και αυτή η μεταμόρφωση έδωσε στον Χείρωνα την διφυή του μορφή. Αν και οι υπόλοιποι Κένταυροι που αναφέρονται στην Προϊστορία θεωρούνται ταραξίες, με άγριες διαθέσεις και μάλλον κάπως «πρωτόγονοι» με κτηνώδη ένστικτα, εν τούτοις ο Χείρων αποτελεί την εξαίρεση, αφού η παρουσία του αντιπροσωπεύει την αφθονία και την ευλογία όπως φαίνεται από το γεγονός ότι δίδαξε σε διάφορους ήρωες τις εν δυνάμει αγαθοεργές δυνάμεις του φυσικού κόσμου –τις τέχνες της αστρολογίας, της βοτανικής, της θεραπείας, του κυνηγιού, της πολεμικής τέχνης, κυρίως όμως την άσκηση των δικών τους πηγαίων εσωτερικών προσόντων και χαρισμάτων, κάτι που όχι μόνον τότε αλλά και πάντα θεωρούνται Θεία δώρα μέσω της κληρονομιάς του πατρικού κυττάρου… Και αφού τα «Θεία Δώρα» απλόχερα παραχωρούνταν σε κάποιους, έπρεπε μαζί με εκείνη την ευλογία να υπάρξει και η κατάλληλη εισαγωγή στην μαθητεία της καλλιέργειάς τους.
Ο Χείρων κατέχει μια εγγενή γνώση του φυσικού κόσμου και αυτή καλείται να περάσει δια της διδασκαλίας στους μαθητές του και φυσικά στον Ασκληπιό. Και η διφυής του μορφή, έτσι όπως ακριβώς την περιγράφει ο Απολλόδωρος, ενέχει μαζί με την σοφία (μορφή ανθρώπινη) και την αγριότητα της φύσης(άλογο). Όμως την ευγενή αγριότητα που λειτουργεί θετικά στην περίπτωση του Χείρωνος, που αν μη τι άλλο έρχεται μέσω της διφυούς του μορφής να «γεφυρώσει» το χάσμα ανάμεσα στην φύση και τον άνθρωπο(πολιτισμό), μέσω της διδασκαλίας διαβιβάζει τις ιδιότητες του φυσικού κόσμου προς ωφέλεια του ανθρώπου(πολιτισμού), όπως είπαμε.
Έτσι ο Ασκληπιός διδάσκεται από τον σοφό Κένταυρο την ιατρική, κληρονομικό χάρισμα εκ του πατρός του Απόλλωνος. Εδώ να σημειώσουμε πως ενώ ο Απόλλων είναι ο Θεός της θεραπείας εν τούτοις δίνει τον γιό του στον Χείρωνα να τον διδάξει. Διαπιστώνουμε λοιπόν την αναγνώριση της υπεροχής προς το «αρχέγονο» αφού ο Χείρων προϋπήρξε των Θεών του Ολύμπου.
Όλοι οι μαθητές του Χείρωνος διδάσκονταν το κυνήγι. Μέσω αυτού επετύγχαναν πρωτίστως την άσκηση του σώματος, την παρατήρηση της φύσης και τις ευεργετικές επιδράσεις της. Έτσι διαπλάθονταν τα σώματα εύρωστα, αλλά και ο νούς οξύνονταν από την παρακολούθηση των θηραμάτων κυρίως δε την παρατήρηση της φύσεως, όπως προείπαμε. Πολύ δε περισσότερο ο Ασκληπιός που ως γιατρός έπρεπε πρώτα ο ίδιος να είναι υγιής και δυνατός.
Ο Παντελής Ιωαννίδης, στο βιβλίο του « Η Άγνωστη Προϊστορία των Ελλήνων» γράφει περί της εκπαίδευσης των νέων της μυθικής Ελλάδας:
«Κατά τα τότε έθιμα, τα ελληνόπουλα άρχιζαν την μόρφωσή τους στα στάδια, στα γυμναστήρια και στα σχολεία, και συμπλήρωναν την εξάσκησή τους στα κυνήγια.Στα σχολεία δυνάμωναν την σκέψη τους. Στα στάδια και στα γυμναστήρια χαλύβδωναν τα κορμιά τους, και στην ύπαιθρο κυνηγώντας λέοντες και αρκούδες, γιγάντωναν το ψυχικό τους σθένος. Έπρεπε να δαμάσουν την φύση στην αγριότερή της εκδήλωση, και να γίνουν ταχύποδες σαν τον Αχιλλέα και τον Έκτορα.
Ύστερα θα έρχονταν ο καιρός να γίνουν ήρωες στα πεδία των μαχών και διάσημοι στους ορίζοντες του Πνεύματος. Ο τίτλος του ενάρετου και γενναίου άνδρα, στην Ελλάδα, ήταν ζηλευτός.
«…Αρετή, γεμάτη κόπους για την γενεά των ανθρώπων, της ζωής εσύ ωραίο κυνήγι. Για να πεθάνει κανείς για σένα στην Ελλάδα τέτοιος θάνατος είναι ζηλευτός. Συ ρίχνεις στην ψυχή μας πόθο ισοθάνατο, πιο μεγάλο κι’ από γονείς και από πλούτο…» ( Αριστοτέλης, ύμνος προς Ερμείαν, Δίδυμος Ι, στιχ. 36).
Γράφει ο Αριστοτέλης υμνώντας την ελληνική αρετή.»
( Παντελή Ιωαννίδη, « Η Άγνωστη Προϊστορία των Ελλήνων» εκδόσεις «ΔΙΟΝ» , σελ. 111).
Στην Ωγυγία του Σταγειρίτου διαβάζουμε περί της ανατροφής του Ασκληπιού υπό του Χείρωνος:
«Ανατραφείς ούν υπό του Χείρωνος, και διδαχθείς την ιατρικήν, χειρουργικήν και κυνηγετικήν, εγένετο ιατρός άριστος, ώστε ανέστησε και πολλούς νεκρούς. Λαβών υπό της Αθηνάς και το αίμα της Γοργόνας, όπως έσταξεν εκ της κεφαλής αυτής, μετεχειρίζετο το μεν εκ του δεξιού μέρους χυθέν, προς σωτηρίαν, το δε εκ του αριστερού, προς φθοράν των ανθρώπων…» (Ωγυγία, Αθ. Σταγειρίτου μέρος Ε’, Βιβλ. Γ’ κεφ. Θ’ , Περί Ιατρών).
Πραγματικά είναι άξιον προς παρατήρηση το γεγονός αυτό που αναφέρεται από τον Σταγειρίτη. Το αίμα της Μεδούσης λειτουργεί με δύο τρόπους, θεραπευτικά αλλά και θανατηφόρα. Αθηνά και Μέδουσα. Η Θεά που καθοδηγεί, εμπνέει τους ήρωες της και από την άλλη η Μέδουσα με την παραλυτική της δύναμη… Ενέργεια και αδράνεια… Συνείδηση και ασυνειδησία… Άρα αν δεν υπάρξει η σύνδεση αυτών των δύο , δεν μπορεί να υπάρξει και σωστή εκπόρευση των Θείων Δώρων προς τον άνθρωπο… Πάντως όπως και να ‘χει η αξία του δώρου της Αθηνάς προς τον Ασκληπιό και η δυναμική που αναπτύχθηκε μέσα από την ορθή καλλιέργειά του έφθασε τον θεό της Ιατρικής στο Ολύμπιο βάθρο!!!
«Εθεράπευε δε τας ασθένειας δια των επωδών, δια της τομής, καυσίματος, χόρτων διαίτης, καθαρισμού, εμπλάστρων, και άλλως κατά την χρείαν. Όθεν φοβηθείς ο Ζεύς, μήπως γένωσιν οι άνθρωποι αθάνατοι δια της τέχνης ταύτης, και καταφρονούσι τους θεούς, εκεραύνωσεν αυτόν. Ή ο Πλούτων παρακάλεσε τον Δία να τον κεραυνώσει, επειδή ανέστησε πολλούς νεκρούς, και εζημείωσεν αυτόν…»( Ωγυγία, Αθ. Σταγειρίτου μέρος Ε’, Βιβλ. Γ’ κεφ. Θ’ , Περί Ιατρών).
Να παρατηρήσουμε στο σημείο αυτό πως η επέμβαση του Διός στο έργο του Ασκληπιού, εμπεριέχει μια βαθιά σημασία για τον τότε υπάρχοντα κόσμο. Δηλαδή για εκείνους τους ανθρώπους που προφανώς με την πράξη του ο Πατήρ ανδρών τε και Θεών, ήθελε να προσδιορίσει το ανέτοιμο της κατάστασής τους. Καθ' ότι Θείο το έργο του Ασκληπιού μα καταφανώς άκαιρο… Μην ξεχνάμε πώς και σε ποια κατάσταση ήταν ο τότε άνθρωπος που μέσα από πράξεις αντίθετες του πρωταρχικού σκοπού της δημιουργίας του, φαίνεται να διακρίνεται…
Δεν έπρεπε να ξεπεράσει τα όρια ο Ασκληπιός! Όρια που καθόριζαν την τήρηση των φυσικών νόμων τους οποίους ο Ζεύς εποπτεύει! Η παραβίαση αυτών ενέχει αυστηρή τιμωρία ακόμη και αν πρόκειται για εκλεκτούς, όπως ο Ασκληπιός…
Βεβαίως η ερώτηση που πιθανώς να βγει από τα χείλη πολλών είναι:
«Μήπως τάχα και ο σημερινός άνθρωπος, μετά από τόση γνώση αλλά και εμπειρία χιλιετηρίδων μέσω παθημάτων και μαθημάτων, δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί στην ίδια βαθμίδα με εκείνον της απώτατης αρχαιότητος;»
Ναι, θα έλεγα, με την διαφορά πως ο σημερινός άνθρωπος είναι ίσως σε ακόμη δυσχερέστερη θέση αφού είχε και έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που θα τον καθιστούσαν, πιθανώς, άξιο των Θείων Δώρων, όμως δυστυχώς δεν κατόρθωσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, δηλαδή της θεοποίησής του …
Περί του ονόματος του Ασκληπιού λέγεται πως προέρχεται, το πρώτο συνθετικό, από τον Άσκλην, τον βασιλιά της Κορίνθου τον οποίο ο Ασκληπιός θεράπευσε. Ή από τον «Ασγελάταν» που είναι επίθετο του Απόλλωνος, ή τον «Αγλαόπην». Το δεύτερο συνθετικό «ήπιος» φανερώνει το απαραίτητο συμπλήρωμα της αίγλης και δόξης του Θεού της Ιατρικής. Την ηπιότητα.
Ακόμη «δια το μη εάν σκελλέσθαι» (σκληρύνεσαι) ή «ό μη εών τα σκέλη εσκληκέναι και ξηραίνεσθαι» ή «ότι τα ασκελή νοσήματα ήπια ποιεί»…
( Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του «Ηλίου», Ιωαν. Πασσά).
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.