BREAKING NEWS
latest

Ακμή: 7 ολοκαίνουριες θεραπείες χωρίς χάπια!

Η ακμή είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες! Από την φίλη της ανηψιάς μου που είναι 16 χρονών, μέχρι εμένα που είμαι 30 και ακόμη και την μητέρα μου που είναι 50! 




Ok, μπορεί να μην έχω ανηψιά, μπορεί η μητέρα μου να έχει πρόσωπο φεγγάρι, αλλά ελπίζω να σου έκανα σαφές ότι η ακμή πλέον δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία (και σίγουρα όχι στο δικό μου πρόσωπο!). Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος όλων εμάς που έχουμε ακμή; Ξέρω ότι η απάντηση πέρασε μόλις από το μυαλό σου. Σωστά! Τα χάπια είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας. Αυτή ακριβώς την συζήτηση κάναμε με την δερματολόγο- αισθητική ιατρό Μάργκυ Καπελάρη η οποία α) μου έδωσε έξι  ολοκαίνουριες   θεραπείες για την ακμή και β) μου εξήγησε τι συμβαίνει με τα γνωστά χάπια που οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Μήπως τελικά, δεν πρέπει να τα φοβόμαστε τόσο; 
Όλες οι απαντήσεις παρακάτω! 
 
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΠΙΑ

1. Τοπική αγωγή


Το υπεροξείδιο βενζολίου αποτελεί ένα από τα θεμέλια της τοπικής θεραπείας. Είναι μια ουσία που δεν δημιουργεί εθισμό στο δέρμα, δηλαδή να την συνηθίζει το δέρμα μας και να μην ανταποκρίνεται στην θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια η τοπική αγωγή γίνεται σε συνδυασμό με τοπική αντιβίωση, είτε με κλινδαμικύνη είτε με ερυθρομικήνη, δηλαδή είναι μια κρέμα δύο σε ένα, με αποτέλεσμα να δρα και αντιμικροβιακά και να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Δηλαδή, δεν δρα μόνο ενάντια στο μικρόβιο αλλά και ενάντια στην φλεγμονή που αυτό προκαλεί. Έτσι, λοιπόν, πλέον δεν υπάρχει θέμα εθισμού αλλά μπορεί να υπάρχει θέμα ερεθισμού. Δηλαδή, αν ο ασθενής βάλει πολύ μεγάλη ποσότητα η κρέμα μπορεί να τον κοκκινίσει και να τον ξεφλουδίσει. Θα πρέπει να μπαίνει βράδυ, σε μικρή ποσότητα σε όλο το πρόσωπο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο δερματολόγος μας. Αν εμφανίσουμε ερεθισμό ια πρέπει να την σταματήσουμε για δύο βράδια και την συνεχίζουμε αμέσως μετά.
Η τοπική θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με το υπεροξείδιο του βενζολίου αλλά ο δερματολόγος μας θα προτείνει για συντήρηση και θεραπεία και κάποιο τοπικό ρετινοειδές το οποίο δρα ενάντια του φραξίματος πόρου. Ομαλοποιεί την κερατινοποίηση και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Με απλά λόγια το υπεροξείδιο του βενζολίου δρα κυρίως ενάντια στα σπυράκια ενώ τα τοπικά ρετινοειδή βοηθούν να μην μπλοκάρει ο πόρος και να δημιουργούνται κλειστοί φαγέρσωρες που είναι η πρώτη αιτία που κάνει ακμή.
SOS tip: όταν κάνουμε θεραπεία ακμής με τοπική αγωγή χρησιμοποιούμε πάντοτε ήπια καθαριστικά προσώπου όπως είναι το Cetaphil. 

2. Φωτοθεραπεία με μπλε και κόκκινο φως


Υπάρχουν δύο κατηγορίες φωτοθεραπείες οι οποίες είναι ιδανικές αν έχουμε φλεγμονώδη ακμή (έντονες κύστες που πονάνε): το μπλε και το κόκκινο φως. Το μπλε φως δρα εναντίων του βακτηριδίου της ακμής (P. Acnes) και το κόκκινο δρα ενάντια στην φλεγμονή. Χρειάζεται συνδυασμός και των δύο και όταν η ακμή είναι πιο έντονη συνδυάζουμε μαζί και ένα φάρμακο το οποίο λέγεται M.A.L. Ή A.L.A. Όταν υπάρχει συνδυασμός και αυτού του φαρμάκου λέμε ότι κάνουμε φωτοδυναμική θεραπεία. Είναι ένα φάρμακο που απορροφάται από το δέρμα και στην συνέχεια το ενεργοποιούμε με το μπλε ή το κόκκινο φως για να μικρύνουμε τους πόρους και να θραπεύσουμε την φλεγμονή μαζί με τα σπυράκια.

Χρειάζονται θεραπείες κάθε 15 μέρες, χρησιμοποιώντας εναλλάξ μπλε και κόκκινο φως, και η κάθε συνεδρία κοστίζει 500 ευρώ. Το αυξημένο κόστος αυτής της θεραπείας έχει να κάνει με το ότι το ίδιο το φάρμακο είναι πολύ ακριβό (ένα σωληνάριο κοστίζει 200- 250 ερώ). Για να δει κάποιος αποτέλεσμα θα χρειαστεί να κάνει τέσσερις θεραπείες που σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψει 2000 ευρώ. Όσον αφορά το ίδιο το αποτέλεσμα, είναι αυτό που σου εξασφαλίζει το χάπι ή οι αλοιφές, πολλές φορές και λιγότερο καλό. 

Τότε γιατί να το κάνω; Αν έχεις ειδική αντένδειξη να μην πάρεις το χάπι, δεν έχεις την υπομονή να κάνεις την θεραπεία με αλοιφές και κυρίως διαθέτεις χρήματα που θέλεις να ξοδέψεις! 

3. Isolaz

Είναι ένα είδος laser που συνδυάζει αναρρόφηση με παλμικό φως και επίσης ενδείκνυται για την φλεγμονώδη ακμή, δηλαδή αυτή με έντονες κύστες και πόνο. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται έξι περίπου θεραπείες ανά μια εβδομάδα και το κόστος ανέρχεταί στα 150- 350 ευρώ
Η γνώμη της δερματολόγου: Και σε αυτή την περίπτωση και βάσει μελετών έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της αλοιφής έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το Isolaz. Το κάνεις μόνο όταν δεν έχεις υπομονή να βάζεις αλοιφές ή δεν το κάνεις σωστά.
4. Ραδιοσυχνότητες Τις ραδιοσυχνότητες τις ακολουθούμε αν έχουμε μια ήπια κυστική ακμή ή ανοιχτούς πόρους. Για να δούμε αποτέλεσμα χρειάζονται έξι περίπου εβδομαδιαίες συνεδρίες με κόστος 100 ευρώ η καθεμία. 

5. Fractional laser διοξειδίου 
Και σε αυτή την περίπτωση το fractional laser απευθύνεται σε ήπια κυστική ακμή ή ανοιχτούς πόρους. Εδώ χρειάζονται τρεις μηνιαίες συνεδρίες, καθεμία εκ των οποίων η καθεμία κοστίζει300 ευρώ

Tip: τόσο στις ραδιοσυχνότητες όσο και στο fractional laser το αποτέλεσμα είναι της τάξεως του 70% μέσο όρο ανταπόκρισης.

ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 

6. Θεραπεία με οστρακοειδή
 


Νέες τοπικές θεραπείες έχουν δείξει αποτελεσματικότητα ενάντια του βακτηριδίου της ακμής από μια ουσία που βγαίνει από τα οστρακοειδή. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, τουλάχιστον σε επίπεδο εργαστηρίου, και σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα θα μπορούμε να το εφαρμόζουμε. 


7. Αβλαβείς ιούς από το δέρμα 

Μια άλλη κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιήσουν αβλαβείς ιούς που ζουν στο δέρμα μας και να τους τροποποιήσουν γεννετικά έτσι ώστε να μπορούν να καταπολεμούν το βακτηρίδιο της ακμής. Και αυτό είναι κάτι που περιμένουμε το μέλλον να μας δείξει. Πλέον προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο μας τον οργανισμό σαν όπλο και αυτή είναι μια τάση που εφαρμόζεται και στην περίπτωση της ακμής.  

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΧΑΠΙΑ: ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ


Οι περισσότερες όταν ακούμε χάπια το μυαλό μας κάνει συνειρμούς με προληπτικές εξετάσεις και παρενέργειες. Τι λέει, όμως, η Μάργκυ Καπελάρη; Πόσο ασφαλή είναι αυτά τα χάπια που όλοι γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση της ακμής και ποια τα αποτελέσματά του σε σχέση με τις παραπάνω θεραπείες;

 "Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παλιά καλά φάρμακα που δουλεύουν στην ακμή και δίνουμε με θεραπεία από το στόμα. Πρόκειται για φάρμακα που περιέχουν παράγωγο της βιταμίνης Α, την ισοτρετινοϊνη;. Το φάρμακο αυτό εξακολουθεί να αποτελεί το Gold Standard καθώς είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις πιο δύσκολες μορφές ακμής με ποσοστά επιτυχίας σχεδόν 90%.
Είναι ένα φάρμακο που δίνεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση μηνιαία για να ελέγξουμε τυχόν παρενέργειες. Όλες οι παρενέργειες είναι αναστρέψιμες". 

Το είδαμε εδώ  



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID