BREAKING NEWS
latest

8 κλισέ φράσεις αποκωδικοποιούνται... επιστημονικά


Γνωρίζετε τι σημαίνει «νιώθω πεταλούδες στο στομάχι»; Μήπως τι συμβαίνει όταν «κοιμάται το πόδι σας» ή όταν «γίνεστε άσπρος σαν πανί»; Όλες αυτές οι φράσεις δεν είναι τυχαίες. Έχουν προκύψει επειδή ακριβώς το σώμα αντιδρά σε ορισμένες καταστάσεις.

Οι ειδικοί απαντούν και αποκαλύπτουν όλα τα ιατρικά... κλισέ, που κατέληξαν να αποτελούν καθημερινά ρητά.

1. «Νιώθω πεταλούδες στο στομάχι»

Το αίσθημα της «πεταλούδας» στο στομάχι, πριν από μια μεγάλη παρουσίαση ή ειδική εκδήλωση είναι στην πραγματικότητα αντίδραση του εντέρου στο νευρικό σύστημα του οργανισμού.

Κάτω από πίεση, ο οργανισμός ενεργοποιεί την αντίδραση φυγής ή πάλης. Επομένως, η αίσθηση αυτή της «πεταλούδας» αφορά στο φόβο και τη νευρικότητα, τα οποία είναι μέρος του στρες, που αισθάνεται ο οργανισμός.

Το ίδιο ακριβώς προκαλεί ακόμη την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, σε καταστάσεις προετοιμασίας για μία…μάχη, κυριολεκτικά ή μεταφορικά.

2. Αρρώστησε από έρωτα

Τα βαθιά συναισθήματα προς ένα άλλο πρόσωπο, που προκαλούν αϋπνία, ταχυκαρδία, απώλεια βάρους και προβλήματα συγκέντρωσης, μπορεί να σημαίνουν κάτι περισσότερο από ένα απλό φλερτ. Μπορεί να είναι τα συμπτώματα ενός… ερωτοχτυπημένου.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται είτε όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος είτε δυστυχισμένος. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, μπορεί να περιλαμβάνουν ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις, όπως ο έλεγχος και επανέλεγχος των τηλεφωνικών μηνυμάτων.

Τα συναισθήματα αναδύονται λόγω της αύξησης ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η οξυτοκίνη. Στην περίπτωση δε, που αναπτύξετε πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή γενική αδυναμία, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

3. Αδρεναλίνη στα ύψη

Εάν αισθάνεστε συνεπαρμένος μετά από μία προπόνηση, είστε εξοικειωμένοι με την...έξαψη του δρομέα. Η προπόνηση αντοχής είναι γνωστό, ότι προκαλεί πολλές θετικές, ψυχικές και σωματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, του άγχους, της αντίληψης του πόνου και ταυτόχρονα της αυξημένης διάθεση.

Μάλιστα, η έξαψη αυτή πολλές φορές συγκρίνεται (ως δράση στον οργανισμό) με ναρκωτικές ουσίες. Ευτυχώς, οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου, που παράγονται κατά την έξαψη αυτή, δεν έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

4. Ύπνος ομορφιάς

Αν έχετε απαλλάξει ποτέ τον εαυτό σας από μια βαρετή εκδήλωση, γιατί χρειάζεστε τον «ύπνο ομορφιάς» σας, δε χρειάζεται να δικαιολογείστε καθώς η επιστήμη σας υποστηρίζει.

Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, που συνδέουν την υγεία του δέρματος με τον ύπνο, με σημαντικότερο αυτό που αναφέρει, ότι κατά τον ύπνο τα κύτταρα αναζωογονούνται προσφέροντας λάμψη και ομορφιά.

Επιπλέον, η στέρηση ύπνου και η αϋπνία συνδέονται με αυξημένες ορμόνες του στρες, που μειώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση του κινδύνου για φλεγμονές του δέρματος.

5. Κοιμάται το πόδι σας;

Όταν παραμένετε καθισμένοι στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αισθανθείτε σα να σας «τρυπούν βελόνες», όταν προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Αυτή είναι η συνθήκη, όπου το πόδι σας…κοιμάται.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που συμβαίνει είναι, μία παρατεταμένη πίεση στα πόδια, η οποία οφείλεται στον περιορισμό της ροής του αίματος στα νεύρα, προκαλώντας τα να μη λειτουργούν σωστά.

Οι αρτηρίες, που τροφοδοτούν με αίμα και θρεπτικά συστατικά τα νεύρα του ποδιού συμπιέζονται. Όταν συμβαίνει αυτό, τα νευρικά κύτταρα δε μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Τότε, ο εγκέφαλος στέλνει ανάμεικτα μηνύματα με αποτέλεσμα να έχετε την αίσθηση καψίματος, μουδιάσματος ή να νομίζετε, ότι σας τσιμπούν καρφίτσες.

6. Ραγίζει η καρδιά;

Εκτός από το φυσιολογικό αίσθημα του θρήνου, που προκαλεί μία σοβαρή συναισθηματική απώλεια, όπως ο θάνατος, η «ραγισμένη καρδιά» είναι σύνηθες φαινόμενο βαριάς θλίψης.

Είναι επίσης γνωστή ως «καρδιομυοπάθεια Takotsubo» (Takotsubo είναι ένα ιαπωνικό όνομα για μια παγίδα με τη μορφή χταποδιού) ή στρες μυοκαρδιοπάθειας.

Το σύνδρομο εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, για άγνωστους λόγους και κυρίως σε αγχωτικές καταστάσεις, όπως μια σοβαρή ιατρική διάγνωση, καταστροφικές οικονομικές απώλειες ή φυσικές καταστροφές.

Συχνά συνδέεται με σημαντική κατάθλιψη και μπορεί να μιμηθεί μια καρδιακή προσβολή, αν και οι στεφανιαίες αρτηρίες παραμένουν ανεπηρέαστες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι σημαντικό ρόλο σε αυτές τις καταστάσεις παίζουν οι κατεχολαμίνες (χημικές ουσίες στο σώμα, όπως η νορεπινεφρίνη είναι γνωστή ως «ορμόνες του στρες»).

7. «Πέθανα από τον φόβο μου»

Μπορεί κάποιος φίλος σας να κρυφτεί μέσα στο σκοτάδι και να σας τρομάξει τόσο ώστε να …πεθάνετε από τον φόβο σας; Σίγουρα αυτό είναι απίθανο, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν, ότι η καρδιά δε μπορεί να σταματήσει από φόβο…αν και δυνητικά θα μπορούσε.

Σε συγκεκριμένες καταστάσεις ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να φοβηθούν τόσο πολύ και στη συνέχεια να υποφέρουν από οξεία καρδιακή προσβολή, η οποία οφείλεται στην τεράστια απελευθέρωση της αδρεναλίνης, εξαιτίας του φόβου.

Η απελευθέρωση αδρεναλίνης μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία (ανώμαλος καρδιακός ρυθμός) και αυτή με τη σειρά της στεφανιαία νόσο. Έτσι, ένα άτομο μπορεί να πεθάνει από καρδιακή προσβολή, ως αποτέλεσμα μιας αιφνίδιας τρομακτικής κατάστασης, αλλά δεν είναι πιθανό να πεθάνει από τον ίδιο του τον...φόβο.

8.«Έγινε άσπρος σαν το πανί»

Έχουν υπάρξει στιγμές που έχετε γίνει….άσπροι σαν το πανί; Που να έχετε χλομιάσει τόσο πολύ, ώστε να αλλάξει το χρώμα του δέρματός σας; Όταν συμβαίνει αυτό, στην ουσία, το αίμα «απομακρύνεται» από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος για διάφορους λόγους.

Με απλά λόγια, αυτό που συμβαίνει (και είναι το ίδιο με καταστάσεις όπου κάποιος είναι άρρωστος), ο οργανισμός μπορεί να προσπαθεί να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματός, γεγονός που προκαλεί μια χλωμή εμφάνιση.

Με την ίδια λογική, εάν είστε φοβισμένοι, η απελευθέρωση των ορμονών του στρες προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου. Στη συνέχεια στέλνει το αίμα στους μυς και σε άλλα μέρη του σώματός, που μπορεί να είναι αναγκαία για την επιβίωση, όπως τα πόδια, για να μπορέσετε να τρέξετε εάν χρειαστεί.

Το είδαμε εδώ 





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID