Η ουσιώδης διαφορά σε σύγκριση με όσες ίσχυαν έως σήμερα (και οι οποίες εφαρμόζονται εν πολλοίς απ’ όλες τις χώρες της Δύσης) είναι ότι η απόφαση για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής δεν πρέπει να βασίζεται πλέον μόνο στα επίπεδα της χοληστερόλης.
Αντ’ αυτών, συνιστάται ή έναρξη αγωγής με στατίνες (είναι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη) σε όσους ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια, σε όσους έχουν ιδιαίτερα υψηλή «κακή» (LDL) χοληστερόλη (από 190 mg/dl και πάνω), καθώς και στους μεσήλικες με τύπου 2 διαβήτη.
Στην απόφαση για έναρξη φαρμακευτικής αγωγής συνιστάται να λαμβάνονται υπ’ όψιν διάφοροι δείκτες της υγείας, για να καταρτίζεται ο επονομαζόμενος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Ο δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου πρέπει να υπολογίζεται με βάση την ηλικία, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και τον σακχαρώδη διαβήτη, συνιστά η επιτροπή.
Λέει επίσης ότι τα άτομα ηλικίας 40-75 ετών που αποδεικνύεται ότι έχουν δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου 7,5% ή υψηλότερο, θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως φαρμακευτική αγωγή.
Και αυτό, διότι οι συγκεκριμένες τιμές του δείκτη σημαίνουν ότι κάποιος έχει 7,5% πιθανότητες ή περισσότερες να εκδηλώσει καρδιοπάθεια μέσαστην επόμενη 10ετία.
Οι ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) που συνέταξαν τις νέες οδηγίες πέρασαν τέσσερα χρόνια εξετάζοντας τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας.
Σύμφωνα με την έκθεσή τους, όμως, μόνο η λήψη φαρμάκων δεν αρκεί. Θα πρέπει να συνδυάζεται με υιοθέτηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής, διευκρίνισε ο δρ Νιλ Στόουν, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, και επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε τις νέες οδηγίες.
Η προσέγγιση αυτή είναι καλύτερη απ’ ό,τι το να γίνεται προσπάθεια μείωσης της χοληστερόλης με συνδυασμό φαρμάκων, σύμφωνα με την επιτροπή.
Γι’ αυτό και οι νέες οδηγίες λένε πως θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι ασθενείς να ακολουθούν υγιεινή διατροφή προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής τους, να χάνουν οπωσδήποτε τα περιττά τους κιλά και να γυμνάζονται συστηματικά.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, η υγιεινή διατροφή πρέπει καθημερινά να περιέχει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά, πουλερικά ή ψάρια, και μικρή ποσότητα υγιεινών λιπών, ενώ σεεβδομαδιαία βάση συνιστώνται ξηροί καρποί και όσπρια.
Γλυκά, ζάχαρη και κρεατικά πρέπει να καταναλώνονται σποραδικά, ενώ η προσθήκη άλατος στο φαγητό πρέπει να είναι ελάχιστη έως μηδαμινή, δεδομένου ότι συνιστώνται έως το πολύ 1.500 mg νάτριο την ημέρα, το οποίο ούτως ή άλλως υπάρχει εκ φύσεως στα τρόφιμα ή προστίθεται στα τρόφιμα του εμπορίου.
Όσον αφορά την γυμναστική, συνιστώνται 40 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα ή άλλη ανάλογη άσκηση, τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.