Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health Affairs υποστηρίζει πως ο μέσος Αμερικανός θα χρειαζόταν 380 δολάρια επιπλέον τον χρόνο, σε φρούτα και λαχανικά, για να καλύψει μόνο τη συνιστώμενη ημερήσια δόση καλίου.
Ένα εξίσου ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν πως όσο πιο ανθυγιεινό είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο κοστίζει: για κάθε αύξηση της τάξεως του 1% των θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά, το κόστος πέφτει κατά 28 σεντς, ενώ για κάθε αύξηση 1% των θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη, το κόστος πέφτει κατά 7 σεντς. «Μας λένε να τρώμε ψάρια, μας λένε να τρώμε φρούτα και λαχανικά, αλλά καμία αναφορά δε γίνεται στο κόστος τους.
Και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, θα έπρεπε» σχολιάζει στο Time ο Adam Drewnowski, διευθυντής του τμήματος διατροφικών επιστημών και καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Washington.
Η έρευνα και τα πορίσματά της Στην έρευνα που πραγματοποίησαν, ο Drewnowski και η ομάδα του ανέλυσαν στοιχεία από το Ινστιτούτο Παχυσαρκίας του Seattle, τα οποία περιλάμβαναν τις απαντήσεις 1.123 ανθρώπων σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες, τα έξοδα και την πρόσληψη θερμίδων που προκύπτουν από αυτές, και υπολόγισαν πόσο ακριβώς θα κόστιζε στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τη διατροφή τους για να «πιάσουν» τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις των θρεπτικών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν το κόστος της αύξησης της πρόσληψης των τεσσάρων θρεπτικών συστατικών που λείπουν περισσότερο από την διατροφή του μέσου Αμερικανού: διαιτητικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη D. Το κόστος των τροφίμων υπολογίστηκε με βάση τον μέσο όρο τεσσάρων αλυσίδων super market. Το κάλιο ήταν, θερμίδα προς θερμίδα, το ακριβότερο θρεπτικό συστατικό.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ανέρχεται σε 4.700 mg, αλλά οι συμμετέχοντες στην έρευνα λάμβαναν μόλις 2.800 mg ημερησίως, κατά μέσο όρο. Για να αυξήσει την ποσότητα στην συνιστώμενη, θα χρειαζόταν κανείς επιπλέον 1,04 δολάρια την ημέρα. Για να λάβει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα διαιτητικών ινών και βιταμίνης D, θα χρειαζόταν επιπλέον 35 cents για το καθένα εξ αυτών την ημέρα.
Το ασβέστιο ήταν επαρκές στους περισσότερους, και λαμβάνεται κατά κανόνα από οικονομικές πηγές, οπότε δεν επηρέαζε το κόστος, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας. Συμβουλές για σωστή, οικονομική διατροφή Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, η έρευνα καταλήγει ότι όσα περισσότερα ξοδεύουμε για το φαγητό, τόσο υγιεινότερη είναι η διατροφή μας. Οι ερευνητές σχολίασαν ότι το κόστος είναι πιθανότατα μείζων παράγοντας για τις διατροφικές επιλογές πολλών ανθρώπων.
Προτείνουν, λοιπόν, ορισμένες απλές λύσεις για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας χωρίς να τινάξουμε το budget μας στον αέρα. 1. Διαλέξτε φτηνότερα φρούτα. «Τα νεκταρίνια περιέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, αλλά οι μπανάνες είναι μια καλή, φτηνή εναλλακτική πηγή του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού» αναφέρουν οι ερευνητές. 2. Επενδύστε σε φρούτα με «διπλά οφέλη».
Οι μπανάνες δεν είναι μόνο εξαιρετική πηγή καλίου, αλλά και διαιτητικών ινών. Παρομοίως, τα λευκά φασόλια είναι μια οικονομική πηγή τόσο διαιτητικών ινών όσο και ασβεστίου. 3. Δοκιμάστε αποξηραμένα φρούτα. Είναι φτηνότερα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι, ορισμένες φορές, πλουσιότερα στα θρεπτικά συστατικά που αραιώνονται στο νερό των φρέσκων αντιστοίχων τους.
Χρειάζονται, όμως, προσοχή, για να καταναλώνονται με μέτρο, καθότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. 4. Κάντε τους σωστούς συνδυασμούς. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διατροφικά ζητήματα, χρειάζεται να βρείτε την σωστή ισορροπία μεταξύ της επαρκούς πρόσληψης διατροφικών στοιχείων και της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων.
Οι πατάτες, για παράδειγμα, είναι μια φτηνή πηγή καλίου –θα χρειαζόσασταν όμως 11 (!) μερίδες πατάτες την ημέρα για να φτάσετε την συνιστώμενη ημερήσια δόση. Η λύση; Για κάθε μερίδα πατάτες στη διατροφή σας, προσθέστε μία μερίδα μπανάνες, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να μην φτάσετε τα 4.700 mg κάλιο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, θα είστε όμως στον σωστό δρόμο.
Πηγή: Time.com
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.