H ανάλυση
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στη μέση ηλικία των δωρητών σπέρματος και είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες αυτής της εξέλιξης, όσον αφορά τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ερευνητές του Κέντρου Γονιμότητας του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον Δρ Μιναξί Τσαουντχάρι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 39.300 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δωρεά σπέρματος.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όταν ο δωρητής ειναι έως 45 ετών υπάρχει ελάχιστη επίπτωση στην έκβαση της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, εφόσον έχει προηγηθεί διαδικασία επιλογής των κατάλληλων δωρητών. Το ποσοστό επιτυχίας με σπέρμα μεγαλύτερου άνδρα είναι περίπου ίδιο με εκείνο όταν ο δωρητής είναι μεταξύ 20 και 30 ετών.
«Η ηλικία τελικά δεν παίζει ρόλο, από τη στιγμή που η ποιότητα σπέρματος του δωρητή είναι καλή», εξηγεί ο Δρ Τσαουντχούρι εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι περισσότεροι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας θα γίνουν δωρητές σπέρματος, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι κλινικές γονιμότητας θα κάνουν την επιλογή των κατάλληλων δωρητών.
Οχι στον εφησυχασμό
Ωστόσο ο καθηγητής Άλαν Πέισι του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας σημειώνει ότι, η διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία εφησυχασμού, καθώς είναι γεγονός ότι οι άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζουν όλο και πιο μειωμένη ικανότητα τεκνοποίησης και παραμένει επιφυλακτικός για την προχωρημένη ηλικία των δωρητών σπέρματος, εξαιτίας των πιθανών συνεπειών για την υγεία των παιδιών.
Πάντως πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης έδειξε ότι οι πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας κάνουν λιγότερο όμορφα παιδιά λόγω περισσότερων μεταλλάξεων στα γονίδια τους. Επίσης άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι, για τον ίδιο λόγο, τα παιδιά από μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν αυτισμό, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και άλλα γενετικά νοσήματα.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.