πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα όσους δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να την προλάβουν ή να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. H ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί αναλυτικά.
Τι είναι η ψύξη
Η ψύξη είναι παρατεταμένοι σπασμοί μυών. Αν και η ψύξη μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, πιο συχνά παρουσιάζεται στον κορμό του σώματος και λιγότερο στα άκρα. Ο αυχένας, η πλάτη, τα πλευρά και η μέση είναι από τα συνηθέστερα μέρη του σώματος όπου εμφανίζονται σπασμοί μυών. Συνήθως μια ψύξη διαρκεί μερικές μέρες και υποχωρεί με την κατάλληλη αγωγή.
Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς στην ψύξη και αυτοί είναι όσοι έχουν προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, όσοι πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο και, επίσης, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά μιας και είναι απρόσεχτα όταν τρέχουν και ιδρώνουν το καλοκαίρι.
Τι φταίει και παθαίνουμε ψύξη
H κ. Μοσχοβάκη αναφέρει πως μπορεί να προκληθεί από οξύ άγχος, από αιφνίδια μεταβολή της θερμοκρασίας, όταν το άτομο λούζεται και στην συνέχεια βγαίνει έξω χωρίς να στεγνώσει τα μαλλιά του, όταν εκτίθεται σε έντονα ρεύματα και όταν βρίσκεται για πολύ ώρα κοντά σε air condition ή ανεμιστήρα.
Πρόληψη: Πώς θα αποφύγετε τις ψύξεις
H κ. Μοσχοβάκη υπογραμμίζει πως είναι καλό να λαμβάνετε τα παρακάτω μέτρα:
- Όταν ιδρώνετε, να αλλάζετε οπωσδήποτε ρούχα.
- Να προφυλάσσετε τον αυχένα σας με ένα μαντίλι.
- Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, καθώς και τα ρεύματα αέρα.
- Εάν είστε επιρρεπείς στις ψύξεις, τότε μετακινηθείτε έτσι ώστε να μη σας «χτυπάει» ο αέρας του κλιματιστικού.
- Όταν λούζεστε, να στεγνώνετε καλά τα μαλλιά σας.
- Να χρησιμοποιείτε ορθοπεδικό στρώμα και μαξιλάρι για να μην "πιάνεστε" στον ύπνο σας.
- Να ασκείστε συχνά για να διατηρείτε έναν υγιή και δυνατό κορμό.
Πάθατε ψύξη: Πώς να την αντιμετωπίσετε
H κ. Μοσχοβάκη αναφέρει πως υπάρχουν τεχνικές για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά μια ψύξη.
- Επάλειψη µε θερµαντική αλοιφή
- Λήψη φαρµάκων (συνήθως µυοχαλαρωτικών και αναλγητικών).
- Χρήση κολάρου αν το πρόβληµα είναι στον αυχένα και τα συµπτώµατα έντονα.
- Φυσικοθεραπεία, που συνήθως περιλαµβάνει διαθερµίες, υπέρηχους και χειροµαλάξεις µε κινησιοθεραπεία.
- Χρήση θερµοφόρας ή ζεστής κοµπρέσας.
- Ζεστά μπάνια που θα χαλαρώσουν τους μύες.
- Αν δουλεύετε µε υπολογιστή, η οθόνη πρέπει να είναι ακριβώς µπροστά σας σε ευθεία µε το κεφάλι και η καρέκλα σας να έχει µπράτσα για να ακουµπούν οι αγκώνες.
- Αποφυγή έκθεσης σε ρεύματα και καλό σκούπισμα της κεφαλής μετά το λούσιμο.
Για να ξεπεράσετε το πρόβλημα μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε και κάποιες εναλλακτικές μεθόδους, όπως είναι ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία, το ινδικό μασάζ κεφαλής (τεχνική µάλαξης που εστιάζει κυρίως στο κεφάλι και στον αυχένα) και η θιβετιανή µάλαξη (είδος µάλαξης µε έλαια και βεντούζες). Μπορείτε, επίσης, να κάντε ζεστά μπάνια με χαμομήλι κσι μασάζ µε αιθέρια έλαια πεύκου, ευκάλυπτου και καμφοράς (5 σταγόνες σε 100 ml αμυγδαλέλαιο ή θερμαντικό λάδι βαλσάμικο).
Η κ. Μοσχοβάκη πάντως τονίζει πως όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από την ένταση και το μέγεθος του περιστατικού, και σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται σε συνεννόηση με τον ορθοπεδικό. Πάντως καλό είναι να γνωρίζουμε πως, αν και η ψύξη θέλει προσοχή, δεν είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης ανησυχίας.
από Ελευθερία Ιωαννίδου
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.