BREAKING NEWS
latest

Πώς μπορεί ένας απαισιόδοξος να γίνει χαρούμενος;


Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Από τους συγγραφείς Dr Jessamy Hibberd και Jo Usmar

Η απαισιόδοξη θεώρηση μιας κατάστασης εκτός από τα αρνητικά συναισθήματα και τις άβολες σωματικές αντιδράσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει επιβλαβή συμπεριφορά. Μην ξεχνάτε ότι επειδή εσείς νιώθετε κάπως για μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι και ο υπόλοιπος κόσμος νιώθει το ίδιο. Το πώς αισθάνεστε δεν αντανακλά το πόσο καλά τα πηγαίνετε/ίσως στη δουλειά σας να αισθάνεστε απογοητευ­μένοι και ότι σας υποτιμούν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι τα πηγαίνετε εξαιρετικά.

Όταν νιώθετε μελαγχολία, η τοποθέτησή σας στα πράγματα θα είναι προκατειλημμένη, και γι’ αυτό θα αναζητάτε αποδείξεις για να στηρίξετε τη θεωρία «Αποτυγχάνω / δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα». Μην προβάλλετε τα συναισθήματά σας στους άλλους ούτε να τους χρησιμοποιείτε ως μέτρο σύγκρισης της προόδου ή της επιτυχίας σας, γιατί τότε είστε μάλλον πολύ άδικοι με τον εαυτό σας.

Παρόλο που είναι υγιές και φυσικό να εκδηλώνουμε έντονες συναι­σθηματικές αντιδράσεις έναντι αυτών που μας συμβαίνουν (είναι ένας τρόπος να επεξεργαζόμαστε τις καταστάσεις για να μπορούμε να προ- χωράμε), να αναγνωρίζετε πότε εγκλωβίζεστε σε διαβρωτικά συνα σθήματα - όπως π.χ. να πιστεύετε όχι σας ρίχνουν πάντα στις συμφω­νίες ή ότι όλα τα κακά συμβαίνουν σε εσάς. Αυτό δεν θα σας κάνει μόνο να νιώθετε απαίσια αλλά και παγιδευμένοι σε μια άσχημη θέση.

Μην ξεχνάτε ότι η αρνητική συμπεριφορά θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες και έτσι αυτό που πιστεύετε για τον εαυτό σας θα επηρεάσει και την άποψη που έχουν οι άλλοι για εσάς και για ό,τι συμβαίνει στη ζωή σας. Αν σκέφτεστε συνεχώς «Είμαι ένα τίποτα», τότε αυτό θα γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς αποφεύγετε δύσκολες ερ­γασίες ή χρονοτριβείτε, που σημαίνει ότι δεν ολοκληρώνετε τα πράγ­ματα όσο καλύτερα μπορείτε ή δεν τα κάνετε καθόλου.

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να γενικεύει και να υπονομεύει τις ίδιες σας τις ικανότητες, σταθείτε λίγο στις σκέψεις σας, συνειδητοποιήστε τες και ύστερα αμφισβητήστε τες - αληθεύουν; Πιέστε τον εαυτό σας να τις εξουδετερώσει επιστρατεύοντας κάποια στιγμή που σας συνέβη κάτι εξαιρετικό ή που τα καταφέρατε πολύ καλά. Την επόμενη φορά που θα νιώθετε χάλια, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Θα έχει άραγε σημασία αύριο, σε μια εβδομάδα, του χρόνου;». Αν όχι, τι σας νοιάζει; Ξεχάστε το.

Όσον αφορά το πώς νιώθετε, να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με τους άλλους, κι αυτό θα σας δώσει τα μέσα να προ­χωρήσετε. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων σας μπορεί να σας χαρίσει την απαιτούμενη απόσταση από τη δεδομένη κατάσταση και να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα πράγματα στο μυαλό σας, ενώ ταυτόχρονα οι άλλοι θα είναι σε θέση να σας υποστηρίξουν και να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτό που σας απασχολεί.

Τέλος, γελάστε. Χασκογελάστε κεφάτα με τις αστείες καταστάσεις, και πολύ περισσότερο με τον ίδιο σας τον εαυτό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι το γέλιο κάνει το σώμα να ελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες δρουν ως φυσικά αναλγητικά. Δεν νιώθετε πολύ καλύτερα ύστερα από ένα νευρικό γέλιο; Η ομάδα των συμμετεχόντων στην έρευνα χωρίστηκε στα δύο: οι πρώτοι πα­ρακολούθησαν για δεκαπέντε λεπτά κάποιο «βαρετό» τηλεοπτικό πρόγραμμα (όπως τουρνουά γκολφ - έλεος δηλαδή), ενώ οι άλλοι είδαν δεκαπέντε λεπτά από ένα κωμικό σίριαλ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που πριν από λίγο έκλαιγαν από τα γέλια ήταν σε θέση να αντέξουν 10% περισσότερο πόνο από όσο πριν δουν το σίριαλ. Αντί­θετα η άλλη ομάδα ήταν πολύ λιγότερο ανθεκτική στον πόνο. Και αυτό είναι γεγονός: το γέλιο είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο. Αν παίρνετε τη ζωή και τον εαυτό σας υπερβολικά σοβαρά, τότε όλα φαίνονται δυσβάσταχτα. Ανακαλύψτε την αστεία πλευρά και τότε η ένταση θα λυθεί φυσικά κι εσείς θα αισθάνεστε πολύ πιο έτοιμοι να τα βγάλετε πέρα. 

Aπόσπασμα από το "Μικρό βιβλίο της Χαράς"- εκδόσεις Μεταίχμιο

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID