Μπορεί οι πατάτες να έχουν «κακή φήμη», κυρίως λόγω της... τηγανητής εκδοχής τους, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται και από παχυντικές, λιπαρές σως και λιωμένα τυριά με μπέικον, ωστόσο αποτελούν ένα απαραίτητο τρόφιμο για τη διατροφή μας.
Διαβάστε παρακάτω πέντε λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει να λείπουν οι πατάτες από τη διατροφή σας:
1. Είναι πλούσιες σε κάλιο.
Μια μεγάλη, ψητή πατάτα με τη φλούδα της περιέχει 1.600 μιλιγκράμ κάλιο, σχεδόν τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα και σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που περιέχεται σε μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους.
Το κάλιο βοηθά στις αθλητικές επιδόσεις, καθώς επίσης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
2. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες.
Η φλούδα μιας μεγάλης πατάτας περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου ένα τέταρτο της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Χωρίς τη φλούδα η ποσότητα των φυτικών ινών πέφτει στο ένα μόλις γραμμάριο.
Οι φυτικές ίνες εκτός του ότι μας χορταίνουν περισσότερο, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη.
3. Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.
Η φλούδα της πατάτας περιέχει περίπου 29 μιλιγκράμ βιταμίνης C, ποσότητα που αντιστοιχεί στη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση και πάνω από ένα τρίτο από την ποσότητα που περιέχεται σε ένα πορτοκάλι.
Η βιταμίνη C είναι σημαντικός αντιοξειδωτικός παράγοντας και βοηθά στην επούλωση των πληγών.
4. Αποτελούν σημαντική πηγή μαγγανίου.
Το μαγγάνιο συμμετέχει στην επεξεργασία των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και της χοληστερόλης, ενώ μπορεί να σχετίζεται και με το σχηματισμό των οστών, αναφέρει δημοσίευμα της Huffington Post.
Μία μεγάλη πατάτα με τη φλούδα της περιέχει 33% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγγανίου.
5. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη B6.
Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού, του πεπτικού, ανοσοποιητικού, μυϊκού και νευρικού συστήματος. Ακόμη, βοηθά στην παραγωγή των απαραίτητων ορμονών για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Μια μεγάλη πατάτα –μαζί με τη φλούδα της- καλύπτει το 46% των αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη Β6.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.