BREAKING NEWS
latest

Συντήρηση κλιματιστικού – Kάθε πότε και γιατί;


Το ετήσιο σέρβις του μηχανήματός σας είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν. Παραλείπεται για οικονομικούς λόγους, αλλά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Όταν η συντήρηση γίνεται στο σωστό χρόνο, μπορείτε... μακροπρόθεσμα να εξοικονομήσετε, όχι μόνο χρήματα, αλλά και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. 

Όταν το μηχάνημά σας δεν έχει συντηρηθεί, μειώνεται σταδιακά η ψυκτική του ικανότητα και αυξάνεται το κόστος λειτουργίας. Βάσει ερευνών, έχει αποδειχθεί ότι μπορείτε να εξασφαλίσετε το 95% της αρχικής του απόδοσης και, επομένως, μειωμένο ηλεκτρικό κόστος.

Κάποιες από τις ενδείξεις της κακής ή καθόλου συντήρησης που γίνονται αντιληπτές από εσάς είναι:

1) Μειωμένη ή καθόλου απόδοση.

2) Θόρυβος του ανεμιστήρα ο οποίος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός.

3) Έντονη δυσοσμία.

4) Συνθήκες μειωμένης άνεσης (δυσφορία).

5) Επιβαρυμένος λογαριασμός ρεύματος.

Τα επίπεδα της ποιότητας του αέρα , της υγρασίας και η γενική άνεση στο χώρο μπορεί να μειωθούν δραστικά όταν παραμελούμε την συντήρηση του μηχανήματός μας. Ειδικά η ποιότητα του αέρα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας όταν τα φίλτρα, ο ανεμιστήρας και άλλα εξαρτήματα έχουν αυξημένα επίπεδα σκόνης. Παράλληλα, η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων υγρασίας μειώνει σημαντικά τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα.

Ορισμένα κλιματιστικά μπορεί να χαλάσουν πιο εύκολα από κάποια άλλα, εάν δεν συντηρηθούν στο σωστό χρόνο. Όταν επιβαρύνονται από τη σκόνη, δεν μπορούν να αποβάλλουν την θερμότητα με το ρυθμό που πρέπει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ψυκτική ικανότητα. Για να μπορέσει όμως το μηχάνημα να αποδώσει υπό αυτές τις συνθήκες και να ψύξει το χώρο σας, θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια, δηλ., περισσότερες ώρες. Αυτό σημαίνει: Περισσότερες ώρες λειτουργίας = Αυξημένος λογαριασμός ρεύματος.

Προβλήματα που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου:

Το σύστημα μπορεί να μη λειτουργεί με ασφάλεια λόγω ελαττωματικών ηλεκτρικών συνδέσεων, οι οποίες μπορεί να χαλαρώσουν, κι έτσι να μειωθεί ο χρόνος λειτουργίας των κύριων εξαρτημάτων.
Κάποια μέρη του μηχανήματός (π.χ. μοτέρ), τα οποία προκαλούν υπερβολική τριβή με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μη λιπαίνονται αρκετά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερες τριβές και να καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια για το ίδιο αποτέλεσμα.

Συμβουλές που θα σας γλιτώσουν χρήμα , χρόνο και ταλαιπωρία.

1) Μπορείτε να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα. Ο χρόνος καθαρίσματος ποικίλει ανάλογα με το που βρίσκεται ο χώρος σας και με τα επίπεδα σκόνης. Παράδειγμα αν βρίσκεστε σε δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας είναι λογικό και επόμενο ότι ο καθαρισμός των φίλτρων πρέπει να είναι συχνότερος από ένα δρόμο μειωμένης κυκλοφορίας , γιατί τα επίπεδα της σκόνης ,στις 2 περιπτώσεις ,είναι διαφορετικά. Τον ακριβή χρόνο καθαρισμού των φίλτρων θα τον κρίνετε εσείς.

2) Απομακρύνετε δένδρα και λουλούδια που βρίσκονται κοντά στην εξωτερική μονάδα.

3) Μην βάζετε βαριά (διακοσμητικά) αντικείμενα στην εξωτερική μονάδα.

4) Μην τοποθετείτε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση στον ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας , για να μπορεί να αποβάλλει το μηχάνημά σας σωστά τον αέρα.

Πότε πρέπει να κάνω συντήρηση το κλιματιστικό μου:

Πολλοί ειδικοί προτείνουν ότι η ετήσια συντήρηση πρέπει να γίνεται την Άνοιξη ή πριν το Καλοκαίρι. Εμείς θα σας πούμε απλά ότι πρέπει να αποφεύγετε τις περιόδους αιχμής ( καλοκαίρι, καύσωνες, υψηλές θερμοκρασίες). Με αυτό τον τρόπο, ο συντηρητής σας θα έχει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με το μηχάνημά σας και να το καθαρίσει διεξοδικά, αλλά και να επιδιορθώσει τυχόν βλάβες άμεσα. Διαφορετικά, λόγω φόρτου εργασίας του τεχνικού σας, μπορεί η αναμονή για επιδιόρθωση βλάβης να είναι μεγάλη και η ζέστη για εσάς να είναι ανυπόφορη.

Συμπερασματικά , το πως θα διαχειριστείτε την κατάσταση είναι καθαρά δικό σας θέμα. Όλα εξαρτώνται από εσάς! Αυτό που έχετε ανάγκη είναι μία πρόσκαιρη ικανοποίηση ή να προλάβετε το πρόβλημα για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο μακροχρόνια;

Πηγή

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID