Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ψάρια και για άλλον ένα λόγο, την ικανότητά του να αναπνέει μέσω πρωτόγονων πνευμόνων.
Το αραπάιμα ανέπτυξε αυτή τη λειτουργία, καθώς κατά κανόνα ζει σε υδάτινες οδούς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Παράλληλα διατηρεί βράγχια που του επιτρέπουν να αναπνέει υποβρυχίως.
Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα που βοηθάει το αραπάιμα να επιβιώνει στο περιβάλλον του, ταυτόχρονα το κάνει πιο εύκολη λεία για τον άνθρωπο, αφού ανεβαίνει στην επιφάνεια κάθε 5 με 15 λεπτά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Από τα πέντε γνωστά είδη αραπάιμα, τα τρία δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι όλα τα είδη κυριαρχούσαν στον Αμαζόνιο μόλις τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Στιούαρτ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, το ψάρι έχει ήδη εξαφανιστεί σε 19 από τις 81 κοινότητες που εξετάστηκαν, ενώ ο πληθυσμός του στις υπόλοιπες περιοχές εμφανίζει γρήγορη μείωση.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως στις περιοχές όπου το ψάρεμα του αραπάιμα είναι ρυθμιζόμενο, τα σημάδια ανάκαμψης του πληθυσμού είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, γεγονός που υποδεικνύει πως η διάσωση του είδους είναι ακόμα δυνατή.
Ωστόσο προς το παρόν μόλις 27 τοις εκατό των κοινοτήτων έχουν κανόνες για το ψάρεμα του αραπάιμα.
Μέρος του προβλήματος αποτελεί η απουσία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τις τοπικές κοινότητες, αλλά και η έλλειψη πρωτοβουλιών από τις κυβερνητικές αρχές, σύμφωνα με το Λεάντρο Καστέλλο, επικεφαλής της έρευνας.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.