Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν μία σύνδεση ανάμεσα στις τροφές που τρώμε και σε συμπτώματα κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο κοινές ιατρικές συνθήκες που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, σχεδόν ένας στους δέκα Αμερικανούς έχουν περιστασιακά συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάσταση είναι χειρότερη για τις γυναίκες, όπου συναντάμε τα διπλάσια περιστατικά σε σχέση με τους άνδρες. Η πιο συχνή θεραπεία είναι τα αντικαταθλιπτικά τα οποία όμως έχουν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους.
Έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι το τι τρώμε και οι παράγοντες του τρόπου ζωής μας, μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κλινικής κατάθλιψης.
Προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα όπως τα γλυκά, τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα επεξεργασμένα δημητριακά, το αλκοόλ και πολλές άλλες επιλογές που είναι λιγότερο θρεπτικές, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη.
Σε μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Public Health Nutrition, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν συχνά fast food, όπως χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και πίτσα, είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κλινική κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι έτρωγαν πιο σπάνια τέτοιου είδους φαγητό. Ακριβώς το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για εκείνους που έτρωγαν περισσότερα γλυκά. Οι λάτρεις των γλυκών είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τις τόσα γλυκά.
Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων προκαλεί κατάθλιψη. Είναι πιθανό όμως, οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στο να πάθουν κατάθλιψη να αναζητούν «διέξοδο» μέσω των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών. Οι μελέτες όμως δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση φαγητού προκαλεί καταθλιπτικά συμπτώματα, γι’ αυτό προσπαθείτε πάντα να κρατήσετε τις συνολικές θερμίδες που παίρνετε μέσω του φαγητού σε ένα λογικό επίπεδο και αποφύγετε αυτές τις ανθυγιεινές επιλογές.
5 διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της διάθεσής σας Εδώ είναι πέντε τρόποι για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη μέσω υγιεινών διατροφικών επιλογών:
1.Φάτε ψάρια ή θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια μπορεί να παίζουν ένα ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
2.Αποφύγετε το fast food. Τα χάμπουργκερ, οι τηγανιτές πατάτες και άλλα παρόμοια τρόφιμα είναι φορτωμένα με πρόσθετα και συντηρητικά και προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή από το fast food, προτιμήστε να παραγγείλετε μια σαλάτα, ψητή πατάτα ή κάτι στη σχάρα που να συνοδεύεται με πράσινα λαχανικά και όχι με ψωμιά ή τηγανιτές πατάτες. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων συνδέεται επίσης με συμπτώματα κατάθλιψης, οπότε αποφύγετε οτιδήποτε σας προκαλεί την επιθυμία να φάτε σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
3.Επιλέξτε τη μεσογειακή διατροφή. Είναι ασαφές το γιατί ή το πώς, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ίσως να είναι το κρασί που συνοδεύει τα γεύματα ή οι επιλογές θαλασσινών και η έλλειψη γλυκών.
4.Προσπαθήστε να τρώτε 3-4 μερίδες λαχανικών και τουλάχιστον 2-4 μερίδες φρούτων κάθε μέρα. Μια πρόσφατη μελέτη στο Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τόσα φρούτα και λαχανικά.
5.Επιλέγετε τρόφιμα με περισσότερο ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή πλούσια σε ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μελαγχολίας. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το σπανάκι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα οστρακοειδή, τα φασόλια και οι σπόροι.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.