Ο χορός αποτελεί ένα μέσο ψυχοσωματικής εκτόνωσης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρωτόγονοι και αρχαίοι λαοί χρησιμοποιούσαν το χορό ως μέσο προσευχής και θεραπείας.
Η ιδέα ότι η κίνηση και ο χορός δεν είναι απλά εκφραστικά μέσα, αλλά συνδέονται με την πνευματική μας κατάσταση είναι πανάρχαια. Τη δεκαετία του ’50, λοιπόν, η χορογράφος Marian Chace και μια ομάδα πρωτοπόρων ψυχιάτρων και γιατρών, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς του St. Elizabeth Hospital στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι συμμετείχαν στα μαθήματα χορού της Chase σημείωναν σημαντική βελτίωση στην υγεία τους.
Έτσι καθιερώθηκε σταδιακά η χοροθεραπεία ως μια επιστημονικά και επαγγελματικά αναγνωρισμένη διαδικασία η οποία κατατάσσεται σήμερα στην κατηγορία των Δηµιουργικών Θεραπειών (Creative Arts Therapies).
Τί είναι η χοροθεραπεία;
Φανταστείτε πόσες σκέψεις και συναισθήματα καταπιέζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να τα εκφράσετε ή χωρίς να γνωρίζεται τον τρόπο να το κάνετε. Τί συμβαίνει με όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο το οποίο κουβαλάτε μέσα σας;
Το πιο πιθανό είναι να εξωτερικευτεί ως στρες ή μέσα από συναισθηματικές εξάρσεις θυμού ή λύπης. Και αν µπορούσατε, αντί να εκφραστείτε µε λέξεις, να χρησιμοποιήσετε το σώµα σας; Η χοροθεραπεία προσφέρει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα και µας βοηθά να βρούµε την ισορροπία ανάµεσα στο νου, το συναίσθηµα και το σώµα µας, χρησιµοποιώντας την κίνηση και το χορό.
Βασιζόμενοι στην αρχή ότι μυαλό και πνεύμα αποτελούν μία ολότητα, οι χοροθεραπευτές υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που κινούμαστε επηρεάζει τις σκέψεις μας και το αντίστροφό. Δηλαδή, οι σκέψεις μας καθορίζουν τη σωματική μας έκφραση και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Με απλά λόγια, το σώμα ανάγεται σε μέσο αξιολόγησης, αλλά και θεραπείας.
Για παράδειγμα, χρόνιες μυϊκές εντάσεις σε ορισμένα σημεία του σώματος εκφράζουν παράλληλα χρόνια καταπίεση ορισμένων συναισθημάτων. Επίσης, κινητικές δυσκαμψίες αντανακλούν αντίστοιχους περιορισμούς στην προσωπικότητα του ατόμου. Η χοροθεραπεία υποστηρίζει ότι μπορούμε να γνωρίσουμε και να αλλάξουμε τον εαυτό μας μέσα από το εύρος της κίνησης.
Στη διάρκεια ενός μαθήματος χοροθεραπείας, ακολουθούνται διάφορα στάδια κατά τα οποία οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν, να αυτοσχεδιάσουν χρησιμοποιώντας συμβολικές κινήσεις αντίστοιχες με την ψυχική τους κατάσταση και τέλος να οδηγηθούν σε μια ψυχική ανάταση.
Τα στάδια αυτά είναι επαναλαμβανόμενα καθώς οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανακαλύψει στην πορεία τα προσωπικά τους ψυχοκινητικά μέσα έκφρασης. Ο ρόλος του θεραπευτή είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν το προσωπικό τους κινητικό πεδίο με μη λεκτικές μεθόδους, όπως ο καθρεπτισµός της κίνησης, ο συγχρονισµός και η σωµατική επαφή.
Τα οφέλη της χοροθεραπείας
Η εν λόγω μέθοδος είναι ιδανική τόσο για ανήλικες όσο και για ενήλικες- ακόμη και μεγάλης ηλικίας- και μπορεί να τους βοηθήσει να:
• βελτιώσουν την αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση και την προσωπική τους αυτονοµία,
• να ξεπεράσουν περιόδους έντονης ψυχικής φόρτισης,
• να εκφράσουν πιο εύκολα τα συναισθήματα τους και να βελτιώσουν τη σχέση τους γύρω τους,
• να κοινωνικοποιηθούν και αλληλεπιδράσουν με άλλους, μέσα από δημιουργικά παιχνίδια,
• να αποκτήσουν καλύτερη σχέση με το σώμα τους,
• να κάνουν μια ήπια άσκηση διατηρώντας την ελαστικότητα του σώματός τους.
Τέλος, η χοροθεραπεία χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες μεθόδους, όπως ψυχοθεραπεία, αντιμετώπιση νοητικών διαταραχών και μαθησιακών δυσκολιών.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.