Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι δεινόσαυροι δεν θα έχουν εξαφανιστεί, όπου δε θα έχουν γίνει πόλεμοι και όπου ενδεχομένως να είχατε γεννηθεί σε μια εντελώς διαφορετική χώρα.
Αυτός ο κόσμος, ή οι κόσμοι, θα μπορούσαν να υπάρχουν σε ένα παράλληλο σύμπαν -ή σύμπαντα, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Μπορεί να ακούγεται σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως η νέα αυτή θεωρία θα μπορούσε να λύσει μερικές από τις «ανωμαλίες» στην κβαντική μηχανική, που προβληματίζουν τους επιστήμονες εδώ και αιώνες.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Griffith και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν, ότι αντί να εξελίσσονται ανεξάρτητα, οι κοντινοί κόσμοι επηρεάζουν ο ένας τον άλλο από μια λεπτή δύναμη απώθησης.
Λένε, ότι μια τέτοια αλληλεπίδραση θα μπορούσε να εξηγήσει οτιδήποτε περίεργο σε σχέση με το πώς τα σωματίδια λειτουργούν σε μικροσκοπική κλίμακα.
Η κβαντομηχανική είναι δύσκολο να την κατανοήσει κανείς, καθώς παρουσιάζει περίεργα φαινόμενα, τα οποία φαίνεται να παραβιάζουν τους νόμους της αιτίας και του αποτελέσματος.
«Η ιδέα των παράλληλων κόσμων υπάρχει στην κβαντική μηχανική από το 1957» ανέφερε ο καθηγητής Φυσικής, Howard Wiseman, γράφει η Daily Mail.
«Στη γνωστή ‘Θεωρία των Πολλών Κόσμων’ κάθε σύμπαν συνδέεται με νέα σύμπαντα κάθε φορά που γίνεται μια κβαντική μέτρηση. Ως εκ τούτου, όλες οι δυνατότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν -σε κάποια σύμπαντα ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους δε ‘βρήκε’ τη Γη. Σε άλλα, η Αυστραλία αποικήθηκε από τους Πορτογάλους» είπε ακόμη ο ίδιος και συνέχισε:
«Ωστόσο, οι επικριτές της θεωρίας αυτής αμφισβητούν την πραγματικότητα αυτών των παράλληλων κόσμων, δεδομένου ότι δεν επηρεάζουν το δικό μας σύμπαν καθόλου».
Η θεωρία των «Πολλών Κόσμων» προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Hugh Everett, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η ικανότητα των κβαντικών σωματιδίων να καταλαμβάνουν δύο καταστάσεις ταυτόχρονα θα μπορούσε να εξηγηθεί, αν οι δύο καταστάσεις συνυπήρχαν σε διαφορετικά σύμπαντα.
Ο καθηγητής Wiseman και οι συνεργάτες του προτείνουν, ότι το σύμπαν που βιώνουμε είναι μόνο ένα από έναν τεράστιο αριθμό κόσμων. Πιστεύουν, ακόμη, ότι κάποιοι είναι σχεδόν πανομοιότυποι με το δικό μας, ενώ οι περισσότεροι εντελώς διαφορετικοί.
Όλοι αυτοί οι κόσμοι είναι εξίσου πραγματικοί, υπάρχουν συνεχώς μέσα στο χρόνο και διαθέτουν σαφώς καθορισμένες ιδιότητες.
Προτείνουν ότι τα κβαντικά φαινόμενα προκύπτουν από μια καθολική δύναμη απώθησης μεταξύ «κοντινών» κόσμων, που τείνουν να γίνουν πιο ανόμοιοι.
Σύμφωνα με τον Dr Michael Hall από το Κέντρο Κβαντικής Δυναμικής του πανεπιστημίου Griffith, η θεωρία των «Πολλών αλληλεπιδρώντων Κόσμων» μπορεί να δημιουργήσει την εξαιρετική δυνατότητα δοκιμών για την ύπαρξη άλλων κόσμων.
Ακόμη, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η ικανότητα προσέγγισης της κβαντικής εξέλιξης χρησιμοποιώντας έναν πεπερασμένο αριθμό κόσμων, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μοριακή δυναμική, η οποία είναι σημαντική για την κατανόηση των χημικών αντιδράσεων και τη δράση των φαρμάκων.
«Είναι σημαντικές ιδέες, όχι μόνο εννοιολογικά, αλλά και σε σχέση με τις νέες αριθμητικές ανακαλύψεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσουν» κατέληξε ο καθηγητής Χημείας από το πανεπιστήμιο Tech University του Τέξας, Bill Poirier.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.