Οι προφανείς… ζεν απαντήσεις στην ερώτηση του τίτλου λένε να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, να μετρήσετε μέχρι το δέκα και να περιμένετε να σας περάσει. Καθότι, όμως, η εμπειρία χρόνων έχει δείξει ότι εννιά φορές στις δέκα δεν πιάνουν (ειδικά σε περιπτώσεις δικαιολογημένου θυμού) συγκεντρώνουμε παρακάτω μερικές πιο ρεαλιστικές λύσεις για να ηρεμήσετε.
Απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας γιατί έχετε νεύρα: Φταίει, για παράδειγμα, το ότι έχετε πολλή δουλειά; Έκανε κάποιος κάτι που σας πείραξε; (Και αν ναι: ήταν σοβαρό; Ειλικρινά είπαμε! Κουβέντα με τον εαυτό σας κάνετε). Μήπως τα νεύρα σας είναι θέμα ορμονών; (Ναι, οι γυναίκες έχουν κάποιες μέρες του μήνα περισσότερα νεύρα λόγω ορμονών, δεν είναι κακό να το παραδεχτείτε). Όταν ξέρετε την πραγματική αιτία του προβλήματος, είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσετε –ή έστω, να παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι αύριο θα αισθάνεστε καλύτερα.
Ασκηθείτε: Η άσκηση κάνει θαύματα στην εκτόνωση του συσσωρευμένου θυμού. Διαφορετικά είδη άσκησης δουλεύουν καλύτερα για διαφορετικούς ανθρώπους: Κάποιοι ξεσπάνε με «επιθετική» άσκηση, όπως το kick boxing ή η εντατική αερόβια άσκηση, άλλοι προτιμούν την ηρεμία που προσφέρουν μέθοδοι όπως η γιόγκα ή το pilates (που δουλεύουν και με την αναπνοή, που λέγαμε και στην αρχή), άλλοι πάλι ηρεμούν με τις… δουλειές του σπιτιού –άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
Δημιουργήστε αντιπερισπασμούς: Στον εαυτό σας, και πάλι. Δείτε βιντεάκια στο YouTube, βάλτε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς, διαβάστε ένα βιβλίο. Προσοχή: Οι αντιπερισπασμοί πρέπει να είναι κάτι που απαιτεί την πλήρη προσοχή σας –το να χαζέψετε το newsfeed σας στο Facebook ή να μαγειρέψετε δεν θα πιάσει, γιατί θα μπορείτε παράλληλα να σκέφτεστε ό,τι κι αν ήταν αυτό που σας εκνεύρισε.
Συζητήστε το: Κατά προτίμηση, όχι με τον άμεσα ενδιαφερόμενο (θα το κάνετε κι αυτό, όταν ηρεμήσετε, τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή) αλλά με κάποιον που εμπιστεύεστε, που ξέρετε ότι δεν θα σας κρίνει για όποια βαριά κουβέντα ξεστομίσετε και που –ιδανικά– έχει την τάση να βλέπει την θετική πλευρά των πραγμάτων, ή έστω να τα διακωμωδεί. Αν γελάσετε, θα ηρεμήσετε –εγγυημένη επιτυχία.
Ακούστε μουσική: Δεν έχει σπαταληθεί άσκοπα τόσο μελάνι ανά τους αιώνες για τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής. Δεν έχει σημασία τι μουσική θα βάλετε, αρκεί να είναι η αγαπημένη σας μουσική. Το ότι η κλασική μουσική ηρεμεί τα πνεύματα δεν ισχύει για τους ανθρώπους που σιχαίνονται την κλασική μουσική (το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εκνευριστείτε περισσότερο) και το ότι υπάρχουν «επιθετικές» μουσικές που δημιουργούν από μόνες τους νεύρα στους ανθρώπους είναι μεγάλος μύθος –ρωτήστε όποιον «μεταλά» ξέρετε, θα σας το επιβεβαιώσει.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.