Ο τρόπος ένδυσης ενός ατόμου υποδεικνύει σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Μέσω των ενδυμάτων μπορεί να φανεί η επαγγελματική του κατάρτιση, η στάση του απέναντι στη ζωή καθώς και ορισμένες φιλοδοξίες του.
Πλέον, ο τρόπος ένδυσης θεωρείται μία αναγνωρισμένη πτυχή της ψυχολογίας και αρκετές έρευνες έρχονται να το επιβεβαιώσουν.
Το νέο βιβλίο της ψυχολόγου Dr. Jennifer Baumgartner για τη ψυχολογία της ένδυσης “You Are What You Wear: What Your Clothes Reveal About You” ,αναλύει όχι μόνο το πώς η ψυχολογία καθορίζει τις ενδυματολογικές μας επιλογές αλλά και πώς να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία αναδεικνύονται μέσω των ρούχων στην καθημερινή ζωή και στο χώρο εργασίας. Η έντονη τάση για ανούσια έξοδα και αγορές προμηνύει κάτι βαθύτερο, μία προσέγγιση που χρειάζεται να γίνει όπως στη θεραπεία δηλαδή μια ανάλυση των απώτερων επιθυμιών.
Στις χώρες του Δυτικού Κόσμου λόγω έλλειψης ενός συστήματος κοινωνικής κατάταξης, χρησιμοποιούν την ένδυση ως μέσο ανάδειξης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. «Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα, οι άνθρωποι δημιουργούν ένα δικό τους» υποστηρίζει η Dr. Baumgartner.
Επιπρόσθετα, αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποιο στυλ που να παρουσιάζει τον άνθρωπο ως επιτυχημένο ή και το αντίθετο. Η αποτυχημένη ένδυση είναι αυτή που προσπαθεί να ανατρέψει ή να αποκρύψει αυτό που πραγματικά είναι κάποιος ή που δείχνει ότι αμελεί την εικόνα του ή δεν ταιριάζει στην ηλικία του. Επομένως, όταν ο τρόπος ένδυσης απομακρύνει το άτομο από τον στόχο που έχει θέσει, δίνει λάθος μηνύματα.
Η θεωρία της αντίληψης του ενδυομένου
Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Northwestern εξέτασε το φαινόμενο που ονομάζεται “αντίληψη του ενδυομένου”. Οι ερευνητές ανέλυσαν στην έκθεσή τους τη συστηματική επίδραση που έχουν τα ρούχα στις ψυχολογικές διεργασίες του ατόμου που τα φοράει δηλαδή τί λένε τα ρούχα σε αυτόν και όχι για αυτόν. Και πώς τον κάνουν να νιώθει.
Οι ερευνητές έδωσαν άσπρες ρόμπες εργαστηρίου στους συμμετέχοντες λέγοντάς τους ότι κάποιες ήταν γιατρού ενώ οι άλλες ζωγράφου. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις ίδιες οδηγίες, αλλά εκείνοι που φορούσαν τη "ρόμπα του γιατρού" ήταν πιο προσεκτικοί στις πράξεις τους. Ήταν ολοφάνερο πως οι ενέργειές τους επηρεάστηκαν από τα ρούχα τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στον καθένα όταν ντύνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Τέλος, όταν γίνονται ολοκληρωτικές μεταμφιέσεις όπως με τους ηθοποιούς, υποστηρίζεται από την έρευνα πως η στολή διευκολύνει στην έκφραση ενός συγκεκριμένου ρόλου. Η αντίληψη του ενδυομένου, αποδεικνύει επιστημονικά ότι ο τρόπος ντυσίματος του ανθρώπου π πρέπει να είναι σύμφωνος όχι με το συναίσθημά του αλλά με το πώς θέλει να αισθάνεται. Έτσι λοιπόν, τα ρούχα που επιλέγει ο άνθρωπος μεταφέρουν μηνύματα όχι μόνο στον περίγυρό του αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.