Σοβαρότατους υπαινιγμούς σε βάρος της ΔΕΗ αφήνει το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο κάνει λόγο για «πολιτικό σαμποτάζ» στο βαθμό που, όπως λένε, η επίσημη πολιτική της επιχείρησης, με βάση και τις κατευθύνσεις του υπουργείου, είναι διαφορετική.
Το υπουργείο κατηγορεί την επιχείρηση -στηριζόμενο σε καταγγελίες που δεν έχει ακόμα διερευνήσει- πως έχει προβεί σε διακοπές ρεύματος νοικοκυριών με μικρές οφειλές, αφήνοντας, μάλιστα, και αιχμές σε κάποιους περιφερειακούς διευθυντές της επιχείρησης.«Αυτή η κυβέρνηση τα έχει δει όλα», υπαινίσσονται οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του υπουργείου έχουν υπάρξει καταγγελίες στο υπουργείο για διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστούν 300 ευρώ, για τις οποίες έχει ξεκινήσει διερεύνηση, ενώ η οδηγία που έχει δοθεί είναι να μην γίνονται διακοπές για χρέη κάτω από 1.000 ευρώ. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο πολιτικού σαμποτάζ. Αυτή η κυβέρνηση τα έχει δει όλα. Έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η δουλειά των διευθυντών είναι να κινούνται με βάση τις κατευθύνσεις της διοίκησης», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τονίζουν δε ότι «αν κάποιος περιφερειακός διευθυντής δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, θα αντιμετωπιστεί με πλεόνασμα αυστηρότητας».
Η κίνηση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά γιατί αμφισβητείται το έργο της ΔΕΗ μέσω διαρροών, χωρίς, μάλιστα, το υπουργείο να έχει, πρωτίστως, ολοκληρώσει, όπως λέει, την έρευνα εν λόγω καταγγελιών. Την ίδια ώρα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η ΔΕΗ, όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν γνώση τέτοιων καταγγελιών, χωρίς βέβαια να αποκλείουν τη περίπτωση σφάλματος. Αλλά, ακόμα και σε τέτοια περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν από την επιχείρηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν, το ταχύτερο δυνατό, σε επανασύνδεση. Επίσης αναρωτιούνται που βασίζονται οι κατηγορίες ότι στελέχη της ΔΕΗ σχετίζονται με «πολιτικό σαμποτάζ» εις βάρος της κυβέρνησης.
Το υπουργείο εμφανίζεται μέσω στελεχών να κατηγορεί την επιχείριση για διακοπές ρεύματος σε πελάτες με μικρές οφειλές, αν και η ίδια η ΔΕΗ έχει προβεί επανειλημμένως σε διευκρινιστικές ανακοινώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι το μπαράζ των διακοπών αφορά τους λογαριασμούς με οφειλές που έχουν ξεπεράσει το ποσό των 1.000 ευρώ το τετράμηνο και δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων, στοχεύοντας δηλαδή σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, ωστόσο το αμελούν επιτηδευμένα.
Κύκλοι της ΔΕΗ, αναφορικά με πληροφορίες περί αποκοπών πελατών με χαμηλές οφειλές, επισημαίνουν ότι χωρίς να αποκλείεται περίπτωση σφάλματος, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ ενεργούν με τον προσήκοντα επαγγελματισμό στα πλαίσια των υπηρεσιακών εντολών και οδηγιών, επιδεικνύοντας παράλληλα την μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και ευελιξία. Από τη ΔΕΗ διευκρινίζεται δε ότι οποιαδήποτε συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται θα ερευνάται με βάση τις υπηρεσιακές διαδικασίες της ΔΕΗ. Σε περίπτωση σφάλματος οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν, το ταχύτερο δυνατό, σε επανασύνδεση. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται από το περιβάλλον της επιχείρισης ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία.
Τι ισχύει για τις διακοπές
Σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δεχθεί εντολή από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να προβεί σε 100.000 αποκοπές, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μέσα στο Νοέμβριο έγιναν περί τις 15.000 διακοπές. Η ΔΕΗ έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση αφορά τους λογαριασμούς με οφειλές που έχουν ξεπεράσει το ποσό των 1.000 ευρώ το τετράμηνο και δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων, δηλαδή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχθεί περί τα 600.000 νοικοκυριά.
Η ΔΕΗ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν ανέλθει στα περίπου 2,2 με 2,5 δισ. ευρώ, λόγω της κρίσης, και στοχεύει στους κακοπληρωτές. Δηλαδή, σε όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές, ωστόσο το αμελούν επιτηδευμένα, εκμεταλλευόμενοι την κοινωνική ευαισθησία της ΔΕΗ, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια -λόγω της κρίσης και της πολιτικής αστάθειας- εμφανιζόταν πιο «ελαστική».
Σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας εάν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί μέχρι και την έκδοση του επόμενου, τότε το ανεξόφλητο ποσό ενσωματώνεται με την προσθήκη ειδικού μηνύματος («Ειδοποίηση διακοπής»), με το οποίο ο πελάτης ενημερώνεται για επικείμενη διακοπή ρεύματος στην περίπτωση που δεν εξοφληθεί. Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν εκδίδει εντολές διακοπής για χρέη κάτω των 1000 ευρώ και εφόσον δεν υπάρχουν τουλάχιστον δύο απλήρωτοι λογαριασμοί.
Για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων ισχύουν τα εξής
Δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση πελατών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), δεν αποκόπτεται η ηλεκτρική σύνδεση σε άτομα που υποστηρίζονται μηχανικά, εφόσον έχει προσκομιστεί βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου, στις περιπτώσεις που αποκόπτεται η σύνδεση, δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού με 10% προκαταβολή, διαπραγματεύσιμη ως προς την καταβολή της και μέχρι 36 δόσεις για το υπόλοιπο του χρέους, ώστε να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει θεσπιστεί η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως 1.200 kwh ανά τετράμηνο.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.