Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος (Roskosmos) πρόκειται να υλοποιήσει ένα μοναδικό πείραμα, με την διεξαγωγή μιας «ασύρματης» μετάδοσης ενέργειας στο διάστημα, αναφέρει η εφημερίδα «Izvestia».
Αντί για καλώδια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ακτίνα λέιζερ, με την οποία η ενέργεια αυτή θα «μεταφερθεί» από το ρωσικό τμήμα του διεθνούς διαστημικού σταθμού ISS σε δορυφόρο. Ο δορυφόρος θα βρίσκεται από τον ΔΔΣ σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου .
"Η υλοποίηση του πειράματος , πραγματοποιείται από ένα εκ των κορυφαίων εργαστηρίων της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχουν κατασκευασθεί φωτοβολταϊκοί δέκτες με απόδοση περίπου 60 τοις εκατό», ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος των ενεργειακών συστημάτων των διαστημικών οχημάτων νέας γενιάς της RSC «Energia»", Vyacheslav Tugaenko.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ικανότητα της «μεταβίβασης» της ενέργειας από το διεθνή διαστημικό σταθμό, θα λάβει χώρα από ισχυρούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς άλλα διαστημικά οχήματα, στα οποία θα εγκατασταθούν ειδικοί δέκτες και μετατροπείς της ενέργειας, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Η ιδέα της «ανεφοδιασμού» των δορυφόρων στο διάστημα υπήρχε από τους επιστήμονες από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Σύμφωνα με ένα μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας διαστήματος A. Tsiolkovsky .
Πρώτα απ “όλα απαιτείται η υλοποίηση ανεφοδιασμού δορυφόρων σε τροχιά. Επιπλέον, η «απομακρυσμένη» διαδικασία ανεφοδιασμού μπορεί να είναι χρήσιμη σε στρατιωτικές χρήσεις.
Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό, σύμφωνα και από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, είναι ότι η χρήση του λέιζερ λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις τόσο για «ειρηνικές « όσο και για «στρατιωτικές» χρήσεις. Όσο για την ηλιακή ενέργεια αυτή θα αποτελέσει την νέα μορφή ενέργειας στον πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια , παραμερίζοντας τις υπόλοιπες.
Η Ελλάδα λόγω της πλούσιας και συνεχούς ηλιοφάνειας όλον το χρόνο, αποτελεί χώρο για την υπερ-ανάπτυξη αυτής της ενέργειας. Οικίες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, θα κινούνται σε πολύ λίγα χρόνια με ηλικιακή ενέργεια ως βοηθητική στην αρχή, σε συνδυασμό με το υδρογόνο ως συστατικό κίνησης νέων βελτιωμένων κινητήρων.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.