Την κατανάλωση περισσότερης ποσότητας καφέ για την μείωση της ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με την κατάχρηση αλκοόλ και διαφόρων τροφών, προτείνουν βρετανοί ερευνητές μετά από ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων επί του θέματος.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Alimentary Pharmacology and Therapeutics, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθαμπτον, με επικεφαλής τον Δρ Όλιβερ Κένεντι, ανέλυσε στοιχεία από εννέα ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 430.000 άτομα. Η κατανάλωση δύο επιπλέον φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίστηκε με 44% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης κίρρωσης του ήπατος.
Η κίρρωση είναι αιτία θανάτου ενός εκατομμυρίου ατόμων παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. Μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη του ήπατος, αλκοολισμό, ανοσοδιαταραχή και λιπώδη ηπατική νόσο που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Ο Δρ Κένεντι και οι συνεργάτες του θέλησαν λοιπόν να δουν αν στη μέση κατανάλωση καφέ προστεθούν δύο επιπλέον φλιτζάνια ημερησίως, πως μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εκδήλωσης ηπατικής νόσου.
Στο συνολικά δείγμα περιλαμβάνονταν και 1.990 ασθενείς με κίρρωση.
Στις οκτώ από τις εννέα μελέτες, η αύξηση της κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια την ημέρα, σχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου κίρρωσης.
Σε όλες εκτός από μια, ο κίνδυνος συνέχισε να μειώνεται όσο αυξανόταν η ημερήσια κατανάλωση καφέ.
Συγκριτικά με την μη κατανάλωση καφέ, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα φλιτζάνι την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κίρρωσης κατά 22%, τα δύο φλιτζάνια κατά 43%, ενώ τα τρία κατά 57% και τα τέσσερα 65%.
Ωστόσο, ανεξάρτητοι με την μελέτη ειδικοί σημειώνουν ότι μένουν αναπάντητα αρκετά ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ισχυρότερη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης όταν επρόκειτο για φιλτραρισμένο καφέ και όχι για βρασμένο.
Κι ενώ όλες οι μελέτες αξιολόγησαν την ποσότητα του καταναλισκόμενου αλκοόλ, καμιά δεν συνεκτίμησε άλλους παράγοντες κινδύνου κίρρωσης, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
«Συνεπώς, το κοινό δεν θα πρέπει να θεωρήσει τα αποτελέσματα της μελέτης ως μια ευκαιρία να αυξήσει την κατανάλωση του καφέ, ειδικά όταν αυτός εμπεριέχει πρόσθετα γεύσης, όπως σαντιγί. Εξάλλου, δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο πως ο καφές προστατεύει το ήπαρ και τι ρόλο παίζει η ποικιλία και ο τρόπος παρασκευής του. Ο καφές είναι ένα περίπλοκο μείγμα εκατοντάδων χημικών ουσιών και δεν γνωρίζουμε ποιο εξ αυτών ευθύνεται για την προστατευτική δράση του» καταλήγει ο Δρ Κένεντι.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.