BREAKING NEWS
latest

Πώς να προστατεύσουμε τα μάτια των παιδιών μας από την οθόνη των υπολογιστών


«Πώς να προστατεύσω τα μάτια μου αλλά και τα μάτια του παιδιού μου από την οθόνη του υπολογιστή», είναι μία συχνή ερώτηση που γίνεται καθημερινά στους οφθαλμιάτρους.

Τα παιδιά και υπολογιστές τη σημερινή εποχή είναι αχώριστα. Τα πιο πολλά περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες όμως.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της έκθεσης των παιδιών. Είναι επιβλαβής για τα μάτια; βοηθούν ή όχι τις επιδόσεις στο σχολείο; Πρέπει να παιδιά να φορούν γυαλιά για υπολογιστές στο σχολείο; Αυτές είναι μερικές συχνές ερωτήσεις των γονέων.

Οι σχετικές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση υπολογιστών από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στη προσαρμογή τους στο σχολείο και την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. Όμως, όπως πάντα , ακόμα και εδώ η υπερβολή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν εργονομικά προβλήματα σχετικά με τους υπολογιστές και το λεγόμενο σύνδρομο υπολογιστή και όρασης (το σύνολο προβλημάτων της οράσεως που απορρέουν από τη χρήση υπολογιστών, και σε αυτά αναφέρονται συμπτώματα όπως κόπωση, θάμβος οράσεως, ξηροφθαλμία, ερεθισμένα κόκκινα μάτια, φωτοευαισθησία, πονοκέφαλοι, πόνος στους ώμους και στον αυχένα). Επίσης ερευνητές αναφέρουν και τον κίνδυνο της εμφάνισης και επιβάρυνσης της μυωπίας.

Για αυτούς τους λόγους πρέπει να κανονίσετε στο παιδί σας κάποιες συγκεκριμένες ώρες που θα βλέπει τηλεόραση ή θα είναι στον υπολογιστή.

Επίσης η στάση του σώματος πρέπει να είναι η σωστή.

Το κεφάλι δεν πρέπει να γέρνει μπροστά ή προς το πλάι, η οθόνη πρέπει να βρίσκεται περίπου στις 15 μοίρες κάτω από το επίπεδο των ματιών.

Η πλάτη να είναι ίσια, οι ώμοι προς τα πίσω και χαλαροί.

Τα χέρια να είναι κοντά προς το σώμα και χαλαρά

Επίσης αρκετοί ερευνητές συμβουλεύουν το παιδί να απομακρύνεται από τον υπολογιστή ανά 20 με 30 λεπτά και να τεντώνεται.

Για την όραση πρέπει και να ξεκουράζει το βλέμμα του, κοιτώντας προς τα μακριά ανά τακτά διαστήματα για μερικά δευτερόλεπτα

Γυαλιά για υπολογιστές είναι διαφορετικά από τα κοινά γυαλιά ή από τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται για την κοντινή όραση. Οι βαθμοί τους (εάν χρειάζονται) είναι άλλοι από αυτούς για κοντινή εργασία, αφού η απόσταση της οθόνης του υπολογιστή θεωρείται μεσαία απόσταση. Επίσης έχουν ειδικές επιστρώσεις στον φακό που ξεκουράζουν το μάτι και παρέχουν αντιθαμβοτικές ιδιότητες.

Επίσης ο φωτισμός του δωματίου πρέπει να είναι καλός, περίπου στο μισό της εντάσεως απ΄οτι υπάρχει σε ένα πολύ καλά φωτισμένο γραφείο και το παιδί να μην ασχολείται με τον υπολογιστή σε σκοτεινό δωμάτιο. Ο υπολογιστής είναι καλό να βρίσκεται στο πλάι από παράθυρα ή πηγή φωτός και όχι πίσω ή μπροστά από αυτά.

Eπειδή κατά τη χρήση υπολογιστών ο βλεφαρισμός (δηλαδή το ανοιγοκλείσιμο ) των ματιών δεν είναι τόσο συχνός όσο φυσιολογικά, δημιουργείται ξηροφθαλμία. Καλό είναι να εφαρμόζονται απλά τεχνητά δάκρυα.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για την σωστή στάση του σώματος και για την μη καταπόνηση των ματιών προς αποφυγή τυχόν προβλημάτων από την υπερβολική χρήση των υπολογιστών.

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID