Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Διαβητολόγο και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Tomohide Tamada, μελέτησε την πιθανότητα κινδύνου της υγείας μας από τον μεσημεριανό ύπνο, τον οποίο όλοι θεωρούν ευεργετικό.
Ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται άμεσα με τη μεταβολική νόσο, μια ασθένεια που αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο, όπως επισήμαναν οι ερευνητές.
Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, επιτρέποντας στον εαυτό μας την πολυτέλεια ενός παρατεταμένου μεσημεριανού ύπνου, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές έφτασαν στα συμπεράσματά τους μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων 21 μελετών στις οποίες είχαν λάβει μέρος 307.237 άτομα. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Καρδιολογίας του Αμερικάνικου Κολεγίου.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες, να συνεχίσουν την καθημερινή τους συνήθεια, δηλαδή να παίρνουν έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν αναφορικά με το ιατρικό τους ιστορικό, ενώ ελέγχθηκαν για διαβήτη, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον, ρωτήθηκαν για τη συμπεριφορά τους μέσα στην ημέρα, αν δηλαδή έχουν πρόβλημα κόπωσης ή αν νιώθουν υπνηλία. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις απαντήσεις του ατόμου με το ιατρικό ιστορικό του.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του χρόνου που δαπανάται στον μεσημεριανό ύπνο και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 40 λεπτά το μεσημέρι, δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα μεταβολικού συνδρόμου. Αλλά όσοι κοιμούνταν πέρα από αυτά τα 40 λεπτά, κινδύνευαν να αυξήσουν απότομα το μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον όταν έφταναν στα 90 λεπτά ύπνου, ο κίνδυνος για μεταβολικό σύνδρομο αυξανόταν κατά 50%.
Ο Δρ Yamada και οι συνεργάτες του σημειώνουν μάλιστα ότι ο μαγικός αριθμός καθορίζεται με το νούμερο 40. Αυτό σημαίνει ότι ό ύπνος που διαρκεί πάνω από 40 λεπτά στη διάρκεια της ημέρας, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Αλλά, το ενδιαφέρον είναι ότι ο κίνδυνος αυτός πέφτει κατά πολύ όταν ο μεσημεριανός ύπνος διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οργανισμός μετά τα 40 λεπτά ύπνου μπαίνει στη φάση του βαθύ ύπνου και η απότομη επαναφορά του όταν ξυπνά έχει ως αποτέλεσμα να «αναστατώνεται» ο μεταβολικός κύκλος.
Μετά τη νέα αυτή μελέτη, ο Δρ Yamada, δήλωσε ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι μια διαδεδομένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο. «Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό του υγιεινού τρόπου ζωής μας, καθώς και η διατροφή και η άσκηση» είπε ο Δρ Yamada και συμπλήρωσε. «Παρόλα αυτά που καταδεικνύουν τα αποτελέσματα είναι απαραίτητο να γίνει περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς οι συνήθειες ύπνου των ανθρώπων επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις».
Να σημειωθεί, ότι και μια προηγούμενη μελέτη από τον Δρ Yamada και τους συνεργάτες του, η οποία είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2015, είχε βγάλει τα ίδια συμπεράσματα. Στη μελέτη αυτή ο Δρ Yamada σημείωνε ότι ο ύπνος πάνω από μία ώρα μέσα στην ημέρα μπορεί να αυξήσει σε ποσοστό 82% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 27% για όλα τα άλλα αιτία θανάτου.
Ενώ τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου υποστηρίζει ότι ο ύπνος από 20 έως 30 λεπτά είναι ευεργετικός καθώς, μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση του ατόμου, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί κάποια προβλήματα υγείας.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.