Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2017 όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων θα είναι εφοδιασμένα με το σύστημα αυτό, το οποίο σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, ακόμη και αν ο οδηγός δεν έχει τις αισθήσεις του, θα μεταδίδει μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας την ακριβή γεωγραφική θέση του ατυχήματος και άλλα δεδομένα στα κέντρα κλήσης έκτακτης ανάγκης.
Τα κέντρα κλήσης έκτακτης ανάγκης θα ενημερώνουν τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (Υπηρεσία Ασθενοφόρων, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.τ.λ) ώστε να φθάνουν στον τόπο του ατυχήματος το συντομότερο.
Το σύστημα eCall θα καλεί αυτόματα τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος και προωθεί πληροφορίες για τη θέση του οχήματος αλλά και τη σοβαρότητα του ατυχήματος. Η σκοπιμότητα της υπηρεσίας eCall έχει ήδη αποδειχτεί με επιτυχία, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω διαφόρων εθνικών έργων.
Στην Ελλάδα οι πιλοτικές δοκιμές που έχουν γίνει, το ποσοστό επιτυχίας των ολοκληρωμένων κλήσεων eCall με χρήση αστικής κλήσης υπολογίστηκε στο 62,3%.
Το ποσοστό επιτυχίας των κλήσεων eCall όπου επιτεύχθηκε φωνητική επικοινωνία ήταν κατά μέσο όρο 88,0% για την Αθήνα και 87,3% για τη Θεσσαλονίκη, αρκετά κοντά στον ευρωπαϊκό μέρο όρο (93%).
Να σημειωθεί ότι το σύστημα eCall μπορεί να μειώσει στο ήμισυ τον χρόνο επέμβασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, να περιορίσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών και να σώσει ζωές ανθρώπων, αφού θα ενημερώνει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για όλα τα ατυχήματα ανεξάρτητα αν ο οδηγός γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ή είναι σε θέση να την μεταδώσει.
Η κλήση eCall μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε αυτόματα από κάποιον αισθητήρα του οχήματος είτε χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η μονάδα εντός του αυτοκινήτου θα είναι μια συσκευή πρόσβασης στο δίκτυο, η οποία θα ανιχνεύει πότε μια πυροδότηση του eCall έχει ενεργοποιηθεί, οπότε κατά την πραγματοποίηση ενός ατυχήματος το σύστημα θα καθορίζει αυτόματα αν πρέπει ή όχι να πυροδοτήσει το eCall.
Ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα γίνει η ενεργοποίηση, η ειδοποίηση μεταφέρεται μέσω δικτύου κινητής επικοινωνίας στο κατάλληλο κέντρο εξυπηρέτησης (ευρέως γνωστό με το όνομα “Public Safety Answering Point – PSAP”), σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς.
Η ειδοποίηση αναγνωρίζεται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ως μια κλήση έκτακτης ανάγκης του τύπου 112 (με πληροφορίες για την ταυτοποίηση της γραμμής και της θέσης του καλούντος), την οποία περιβάλλει ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων. Το PSAP λαμβάνει, διαχειρίζεται και αξιολογεί τις κλήσεις eCall και ακολούθως εκτελεί τις κατάλληλες για την περίπτωση ενέργειες.
Aν και η θέσπιση της εν λόγω τεχνολογίας είχε προταθεί από το 2012, το eCall καθυστέρησε εξαιτίας ενστάσεων αρκετών χωρών μελών που αφορούσαν στην παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Έτσι, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε ότι το eCall θα ενεργοποιείται είτε αυτόματα είτε με το πάτημα ενός κουμπιού και θα στέλνει τα παραπάνω δεδομένα, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μόνο στην περίπτωση τροχαίου.
Η εγκατάσταση της συσκευής, εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 100 ευρώ έξτρα, στην τιμή ενός οχήματος.
Το είδαμε εδώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.