BREAKING NEWS
latest

Δικαιώθηκε ο Ιπποκράτης που πίστευε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον πόνο και στον καιρό!


Έχουν περάσει σχεδόν 2.500 χρόνια από τότε που ο Ιπποκράτης είχε παρατηρήσει μια σύνδεση ανάμεσα στον πόνο και στον καιρό, αλλά μόλις πρόσφατα επιστήμονες αρχίζουν να διαπιστώνουν ότι πιθανότατα ο μεγάλος Έλληνας ιατρός είχε δίκιο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ξόδεψαν μήνες παρατηρώντας ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη και ημικρανίες, για να δουν αν τα συμπτώματα χειροτέρευαν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Οι συμμετέχοντες που προέρχονταν από το Λιντς, το Νόριτς και το Λονδίνο, ανέφεραν ότι όταν αυξάνονταν οι ημέρες με ηλιοφάνεια, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο, ο χρόνος που αισθάνονταν έντονους πόνους μειωνόταν.

Αντιθέτως, όταν υπήρχαν περίοδοι αυξημένης υγρασίας τον Ιούνιο και λιγότερος ήλιος, το επίπεδο πόνου αυξανόταν και πάλι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πίσω από το φαινόμενο βρίσκεται η χαμηλή πίεση που προκαλεί τη μετακίνηση του υγρού στις αρθρώσεις.

Το 18μηνο πρότζεκτ με την ονομασία «Συννεφιά με πιθανότητα Πόνου» (γίνεται λογοπαίγνιο στα αγγλικά με τις λέξεις pain-πόνος και rain-βροχή) βρίσκεται ακόμη στα μισά. Οι συμμετέχοντες μπαίνουν σε μια εφαρμογή και καταγράφουν τα συμπτώματά τους. Η εφαρμογή επίσης καταγράφει το σημείο όπου βρίσκονται, καθώς και τον καιρό που επικρατεί εκεί. 

Ο καθηγητής Ουίλ Ντίξον, επικεφαλής της έρευνας τόνισε: «Ακούγαμε ανέκδοτες αποδείξεις για το πώς άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις ανέφεραν ότι υποφέρουν περισσότερο όταν επικρατεί κακοκαιρία, αρκετοί από τους ασθενείς μου ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό ανάλογα με το πώς αισθάνονται. Περιέργως όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια πραγματική έρευνα γι' αυτό, παρόλο που στη Βρετανία υπάρχουν 28 εκατ. άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια μορφή χρόνιου πόνου. Πιστεύω ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του καιρού και του πόνου. Στη φυσιολογία είναι λογικό ότι η ατμοσφαιρική πίεση που μπορεί να επηρεάσει τον καιρό, μπορεί να επηρεάσει και τον πόνο, ιδίως αυτόν της αρθρίτιδας».  



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID