Η Γερμανία, ο Καναδάς και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επίσης δεσμεύτηκαν να στείλουν δυνάμεις σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, την ίδια ημέρα που δύο ρωσικά πολεμικά πλοία οπλισμένα με πυραύλους cruise μπήκαν στη Βαλτική, ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δανία, υπογραμμίζοντας τις εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Στη Μαδρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία απέσυρε αίτημα ανεφοδιασμού τριών πολεμικών στον ισπανικό βορειοαφρικανικό θύλακα της Θέουτα, αφού σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ υποστήριξαν πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχευθούν άμαχοι στη Συρία.
Τα πλοία ανήκαν σε μια ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου δύναμης οκτώ σκαφών, περιλαμβανομένου του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Ρωσίας, «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», που πρόκειται να ενωθούν με άλλα 10 ρωσικά πλοία που είναι ήδη στα ανοιχτά της Συρίας, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συνεισφορά δυνάμεων, ύψους 4.000 στρατιωτών, στις χώρες της Βαλτικής και στην ανατολική Ευρώπη αποτελεί μια υπολογισμένη αντίδραση σε αυτό που η Συμμαχία θεωρεί πως είναι δύναμη 330.000 Ρώσων στρατιωτών στη δυτική πτέρυγα της Ρωσίας, κοντά στη Μόσχα.
«Αυτόν τον μήνα και μόνο, η Ρωσία ανέπτυξε πυραύλους Iskander, ικανούς να φέρουν πυρηνικά όπλα, στο Καλίνινγκραντ, και ανέστειλε μια συμφωνία σχετικά με πλουτώνιο πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ» είπε ο Στόλτενμπεργκ, κατηγορώντας επίσης τη Ρωσία πως συνεχίζει να υποστηρίζει τους αντάρτες στην Ουκρανία.
Οι βαλλιστικοί αυτοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, αν και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση εάν η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές στο Καλίνινγκραντ.
Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να τηρηθεί η υπόσχεση τον Ιούλιο από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για αποτροπή της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές πρώην σοβιετικές χώρες, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Το σχέδιο του ΝΑΤΟ είναι η δημιουργία τεσσάρων ομάδων μάχης, για ένα σύνολο 4.000 στρατιωτών, νωρίς το 2017, στηριζόμενων από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης, 40.000 στρατιωτών, και, αν χρειαστεί, επιπλέον δυνάμεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ, ανακοίνωσε πως μια «ετοιμοπόλεμη δύναμη ισχύος τάγματος» περίπου 900 στρατιωτών θα αποσταλεί στην ανατολική Πολωνία, και ότι μια άλλη, ξεχωριστή δύναμη, εξοπλισμένη με άρματα μάχης και άλλα είδη βαρέος οπλισμού, θα κινηθεί στην ανατολική Ευρώπη.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, δήλωσε πως η Βρετανία θα αποστείλει ένα τάγμα ισχύος 8.000 ανδρών στην Εσθονία, υποστηριζόμενο από στρατεύματα από τη Γαλλία και τη Δανία, αρχίζοντας τον Μάιο. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να έχουν φέρει τις δυνάμεις τους στις θέσεις που επιθυμούν ως τον Ιούνιο.
Η Βρετανία επίσης αποστέλλει μαχητικά Typhoon στη Ρουμανία, για περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέρει προς υποστήριξη της Τουρκίας.
huffingtonpost.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.