BREAKING NEWS
latest

Προσοχή: Οι τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης!


Νομίζατε ότι μυρίζοντας μια τροφή καταλαβαίνετε κι αν είναι καλή για να τη φάτε, ακόμη κι αν έχει λήξει; Λάθος, ειδικά όταν μιλάμε για κάποια από τις παρακάτω τροφές.

Μαλακά τυριά

Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή το γκούντα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς είναι πιο δύσκολο για τα βακτήρια και τη μούχλα να τα διαπεράσουν. Μόλις ανοιχτούν, τα σκληρά τυριά μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 6 μήνες στο ψυγείο, κάτι που όμως δεν συμβαίνει και με τα μαλακά τυριά. Η ρικότα, το κατσικίσιο τυρί, τα κρεμώδη τυριά και όλα τα μαλακά είναι πιο επιρρεπή στη μούχλα και τα βακτήρια και πρέπει να τα πετάτε στο πρώτο σημάδι μούχλας που βλέπετε ή όταν η ημερομηνία λήξης τους έχει περάσει. Να θυμάστε πάντα ότι τα μαλακά τυριά διατηρούνται περίπου 1 εβδομάδα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.

Καρυκεύματα σε βαζάκι

Μπορεί να σας φαίνεται ότι τα spread και οι σάλτσες διατηρούνται για πάντα, λόγω του ότι βρίσκονται σε γυάλινα δοχεία στη δροσιά του ψυγείου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσβληθούν από βακτήρια. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βαζάκι, η σφραγίδα ασφαλείας σπάει και οι κίνδυνοι αυξάνονται. Συν τοις άλλοις, όταν φτιάχνουμε σάντουιτς, για παράδειγμα, βουτάμε το μαχαίρι στο περιεχόμενο του βάζου, το αλείφουμε στο ψωμί κι έπειτα το βάζουμε πάλι στο βάζο, μεταφέροντας βακτήρια. Προσέχετε πάντα να πετάτε το τρόφιμο αν δείτε να έχει δημιουργηθεί υγρό στην επιφάνειά του, αν έχει αποχρωματιστεί ή αν έχει περίεργη οσμή και φυσικά να μην το καταναλώνετε μετά την ημερομηνία λήξης.

Πατατοσαλάτα

Όπως με τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και όλα τα spread, οι σαλάτες με αβγά ή πατάτες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς έχουν περισσότερα περιστατικά έκθεσης. Το να παίρνετε μερικές κουταλιές από το δοχείο της σαλάτας μπορεί να μεταφέρει βακτήρια και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, που οδηγεί σε δηλητηριάσεις. Σαλάτες όπως αυτές, ειδικά όταν ξεχνιούνται στο πίσω μέρος του ψυγείου, μπορεί να αναπτύξουν βακτήρια και να χαλάσουν, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Χυμοί ψυχρής έκθλιψης

Οι χυμοί ψυχρής έκθλιψης (cold-pressed) είναι υγιεινοί χυμοί, πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, που διασφαλίζουν τη φρεσκάδα και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αρκεί να τους καταναλώσετε αμέσως και να μην τους αφήσετε να βρουν… καταφύγιο στο ψυγείο σας. Σε αντίθεση με τους κλασικούς χυμούς που περνάνε τη διαδικασία της παστερίωσης για να σκοτωθούν τα βακτήρια και να αυξηθεί η ζωή τους, οι cold-pressed χυμοί είναι πιο εκτεθειμένοι σε βακτήρια, καθώς δεν περνούν από αυτή τη διαδικασία. Για να αποφύγετε δυσάρεστα ενδεχόμενα, φροντίστε να τους καταναλώνετε μέσα σε 48-72 ώρες και να τους αγοράζετε από δοκιμασμένο κατάστημα.

Φρέσκο κρέας

Τα φρέσκα κρέατα έχουν συνήθως μια ημερομηνία πώλησης, η οποία ενημερώνει το κατάστημα για το διάστημα που μπορούν να κρατήσουν ένα προϊόν προς πώληση, δίνοντας μια τελική ημερομηνία. Αυτό σημαίνει πως ό,τι αγοράσετε, πρέπει ή να τα φάτε άμεσα ή να το καταψύξετε -συχνά κάποια κρέατα που βρίσκονται στην τελευταία τους ημερομηνία, δίνονται σε προσφορά. Πολλές φορές, το φρέσκο, ωμό κρέας μπορεί να είναι μολυσμένο με Salmonella, E. Coli ή άλλα βακτήρια. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι πολύ σημαντικό να μαγειρεύετε το κρέας στις κατάλληλες θερμοκρασίες, έτσι ώστε να «σκοτωθούν» τα μικρόβια.

Αλλαντικά

Είναι νόστιμα και λαχταριστά, αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 3 με 5 ημέρες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα αγοράζετε, όταν ξέρετε ότι θα τα καταναλώσετε άμεσα. Τα συσκευασμένα αλλαντικά που πωλούνται σε αεροστεγείς συσκευασίες μπορεί να κρατήσουν λίγο παραπάνω, αλλά και πάλι, από τη στιγμή που θα τα ανοίξετε, η διάρκεια ζωής τους είναι η ίδια. Να θυμάστε ότι τα αλλαντικά είναι επιρρεπή σε ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου, τη λιστέρια, το οποίο πολλαπλασιάζεται στο κρύο περιβάλλον του ψυγείου σας. Αν δείτε ότι το αλλαντικό σας έχει μια περίεργη μυρωδιά ή είναι πιο γλιστερό απ’ ό,τι συνήθως, τότε πρέπει να το πετάξετε.

clickatlife.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID