Μάλιστα, οι αστεϊσμοί του κ. Τσακίρη -που κατά τα λεγόμενα του παρερμηνεύθηκαν σκόπιμα- έρχονται σε μια περίοδο που ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής προσπαθεί εναγωνίως να συλλέξει στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν μεταφέρει «πλασματικά» τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία και φοροδιαφεύγουν.
Αυτή την κατηγορία φοροφυγάδων, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά εκδίδουν «τιμολόγια Βουλγαρίας» για τις υπηρεσίες που παρέχουν στη χώρα μας, έρχεται εμμέσως να επιβραβεύσει η αναφορά του Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Η σύγκριση πάντως του ύψους της φορολογίας, άμεσης και έμμεσης, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι τόσο μεγάλη που καθιστούν παράταιρες τις «παραινέσεις» τύπου Τσακίρη.
Στη Βουλγαρία ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι 10% και ο φόρος μερισμάτων στο 5%. Ο ανώτατος συντελεστής φυσικών προσώπων είναι 10% και ο ΦΠΑ στο 20%. Στην Ελλάδα ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι 33% και ο φόρος μερισμάτων στο 15%. Ο ανώτατος συντελεστής φυσικών προσώπων είναι 42% και ο ΦΠΑ στο 24%.
Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά αρκούν τα εξής παραδείγματα:
Η φορολογία μισθωτών
Μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ στη Βουλγαρία παίρνει στο χέρι μετά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 830 ευρώ καθαρά. Από τις κρατήσεις των 170 ευρώ τα 136 ευρώ είναι οι ασφαλιστικές του εισφορές και τα 40 ευρώ ο φόρος.
Μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ στην Ελλάδα παίρνει στο χέρι μετά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 792 ευρώ καθαρά. Από τις κρατήσεις των 208 ευρώ τα 160 ευρώ είναι οι ασφαλιστικές του εισφορές και τα 48 ευρώ ο φόρος.
Η φορολογία επιχειρήσεων
Αν μια ελληνική εισαγωγική επιχείρηση αγοράσει μια μονάδα προϊόντος 1 ευρώ, το φέρει απευθείας στην Ελλάδα και το πουλήσει 10 ευρώ, φορολογείται µε 29% στα 9 ευρώ κέρδους και ο φόρος της είναι 2,61 ευρώ.
Αν μια βουλγαρική εισαγωγική επιχείρηση αγοράσει μια μονάδα προϊόντος 1 ευρώ, το φέρει απευθείας στη Βουλγαρία και το πουλήσει 10 ευρώ, φορολογείται µε 10% στα 9 ευρώ κέρδους και ο φόρος της είναι 0,90 ευρώ.
Το κόστος χρήσης αυτοκινήτου
Για ένα αυτοκίνητο έως 5 ετών 3.000 κυβικών ο ιδιοκτήτης πληρώνει στη Βουλγαρία σε φόρους λιγότερα από 200 ευρώ το έτος.
Στην Ελλάδα για τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας πληρώνει συνολικά 2.870 ευρώ!
Τα 1.000 λίτρα σούπερ βενζίνης στη Βουλγαρία κοστίζουν συμπεριλαμβανομένων των φόρων 992 ευρώ.
Τα 1.000 λίτρα σούπερ βενζίνης στην Ελλάδα κοστίζουν συμπεριλαμβανομένων των φόρων 1.423 ευρώ, δηλαδή 431 ευρώ περισσότερα!
Θανάσης Κουκάκης - cnn.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.