Αν κι εσείς ανήκετε στην ίδια κατηγορία με εμάς και έχετε κάνει το άγχος κολλητό σας, τότε σίγουρα καθημερινά έρχεστε αντιμέτωποι με όλα τα παρακάτω προβλήματα...
1. Το μυαλό υπερ- λειτουργεί
Όταν αγχωνόμαστε με το παραμικρό, το μυαλό μας είναι συνεχώς σε κατάσταση πανικού με αποτέλεσμα να φορτώνεται με κάθε είδους σκέψεις. «Έκλεισα το θερμοσίφωνο;», «Μήπως είχα άδικο όταν μάλωσα το παιδί;», «Τι να μαγειρέψω αύριο;» είναι μερικές από αυτές. Ασύνδετες, συγκεχυμένες, ακόμα και ασήμαντες ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας αρκούν για να μας αγχώσουν.
2. Το σώμα διαμαρτύρεται
Κρύος ιδρώτας λούζει το μέτωπό μας, οι μασχάλες αφήνουν στάμπες στα ρούχα μας, έχουμε την τάση να «φάμε» τα νύχια μας και, όταν η κατάσταση ξεφύγει μπορεί και να… τρέμουμε. Γενικότερα, το σώμα μας εκδηλώνει μόνο του το άγχος και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι στο χέρι μας να το ελέγξουμε.
3. Ο ύπνος γίνεται… μαρτύριο
Οι περισσότεροι ανυπομονούν να έρθει η ώρα που θα ξαπλώσουν άνετα στο κρεβάτι τους. Όχι όμως όσοι βλέπουν ακόμα και τον ύπνο σαν εχθρό τους. Γιατί όταν το σώμα έχει κουραστεί, το μυαλό έχει ξυπνήσει για τα καλά και αντί να βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας, αρχίζει να «τρέχει» πιο γρήγορα και από τον Γιουσέιν Μπολτ.
4. Διπλοτσεκάρεις τα πάντα
Ελέγχεις για δέκατη φορά αν έβγαλες το σίδερο από την πρίζα, αν πήρες μαζί σου τα σημαντικά έγγραφα για τη δουλειά, ακόμα και αν έβαλες δύο ίδια παπούτσια. Οι πιο απλές πράξεις σου τίθενται υπό αμφισβήτηση από τον ίδιο σου τον εαυτό!
5. Αγχώνεσαι για να μην… αγχωθείς!
Είναι λίγο περίεργο αλλά ένα άτομο που το άγχος έχει γίνει το δεύτερο πετσί του, αγχώνεται για να μην… αγχωθεί. Η σκέψη μόνο και μόνο ότι υπάρχει η πιθανότητα να αγχωθεί, του προκαλεί ακόμα περισσότερη ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να καταλήξει να χάνει την ουσία. Τα παραπάνω λόγια είναι περιττά. Αν πραγματικά ανήκετε στην ίδια ομάδα με εμάς, έχετε καταλάβει τι εννοούμε.
6. Νομίζεις ότι σε κοροϊδεύουν
Σημαντικό κομμάτι του να αγχώνεσαι πολύ είναι το να νομίζεις ότι οι άλλοι σε κοροϊδεύουν. «Μήπως γελάνε γιατί φοράω κάτι άσχημο;», «Κοροϊδεύουν το ντύσιμό μου;», «Μπορούν να καταλάβουν πως έχω καταλάβει ότι με κοροϊδεύουν;».
7. Θετική σκέψη; Τι είναι αυτό;
Οι θετικές σκέψεις δεν έχουν θέση στο μυαλό ενός αγχωτικού ατόμου. Ακόμα και το παραμικρό πρόβλημα μοιάζει με τεράστια απειλή και είναι σίγουρο πως ακόμα κι ένα καλό νέο είτε θα ναυαγήσει είτε δεν θα γίνει ποτέ, τουλάχιστον στο μυαλό ενός αγχωτικού.
8. Πότε δεν είσαι «αρκετός»
Δεδομένου ότι το άγχος πηγάζει κυρίως από ανασφάλεια, δεν αισθανόμαστε ποτέ ότι είμαστε αρκετά καλοί στις επιδόσεις στο σχολείο, στη δουλειά, στον ρόλο μας ως μαμά ή ως συζύγου. Μήπως ήρθε η ώρα να αμφισβητήσουμε την… αμφισβήτησή μας και να πιστέψουμε έστω και λίγο στις δυνάμεις μας;
9. Βρίσκεσαι σε συνεχές δίλημμα
Όταν πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο μονοπάτια ή να πάρεις μια ακόμα και ασήμαντη απόφαση, το δίλημμα φαντάζει… βουνό. Τελικά, μια απλή απόφαση «της στιγμής» καταλήγει να διαρκεί περισσότερο κι απ’ την επίλυση του Κυπριακού.
10. Νιώθεις συνέχεια κουρασμένος!
Το άγχος μας «τρώει», μας γερνάει και μας εξαντλεί- σωματικά αλλά και ψυχικά. Όλη η διεργασία που κάνει το μυαλό και το σώμα για να ανταπεξέλθει στη μάχη του με το άγχος μόνο εξάντληση προκαλεί συναισθηματική και ψυχολογική εξάντληση…
Μάλλον πρέπει ν' αρχίσουμε να είμαστε λιγότερο αυστηροί με τον εαυτό μας για να μην αγχωνόμαστε τόσο. Εξάλλου, όπως λέει και ένα γνωστό τραγούδι «Μια ζωή, την έχουμε!». Γιατί να την χαλάμε με ανούσια άγχη αντί να την ευχαριστηθούμε;
mama365.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.