Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το να φοβάσαι το σκοτάδι είναι μια κουταμάρα, η οποία συνήθως έχει ξεμείνει από τα παιδικά μας βιώματα. Η επιστήμη λέει πως τα πράγματα είναι σχεδόν έτσι.
Σύμφωνα με το New York magazine λοιπόν, υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για τη "νυχτοφοβία", ή αλλιώς τον παράλογο φόβο που γεννάει σε κάποιον το σκοτάδι. Οι απαρχές του συνδρόμου αυτού, βρίσκονται εκατομμύρια χρόνια πίσω.
Οι πρόγονοί μας λοιπόν, οι άνθρωποι των σπηλαίων δηλαδή, όταν ήταν στο σκοτάδι, είχαν τον φόβο των αρπακτικών ζώων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, συνδέει τις κυνηγετικές συνήθειες των λιονταριών - τα οποία κυνηγούν τα θηράματά τους μετά τις έξι το απόγευμα και τη δύση του ηλίου - με τον έμφυτο φόβο του ανθρώπου για το σκοτάδι, εφόσον τέτοιου είδους θηρευτές βλέπουν και με την απουσία φωτός.
Τι είναι αυτό που φοβόμαστε στο σκοτάδι; Ότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς βρίσκεται γύρω μας και το μυαλό μπορεί να κάνει εκατομμύρια σενάρια για τους πιθανούς κινδύνους.
Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, το 40% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε πως φοβάται να περπατήσει στο σπίτι τη νύχτα χωρίς κάποιο φως αναμμένο. Σε μια άλλη έρευνα στο Τορόντο, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν πως φοβούνται το σκοτάδι κι έτσι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τον ύπνο τους. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από νυχτοφοβία και αποδίδουν το άγχος τους σε κάτι άλλο.
Οι λύσεις είναι δύο: μπορείς είτε απλά να ανάψεις το φως, είτε να κάνεις γνωστική θεραπεία - δηλαδή αυτό που θα έκανες και στο παιδί σου σαν γονιός, να το εκθέτεις κατ' επανάληψη στο σκοτάδι για να του αποδείξεις ότι δεν είναι τρομακτικό μέρος.
ladylike.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.