Μετά από μεγάλες προσπάθειες των συντελεστών της, η ταινία θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στη Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο και Λος Άντζελες τον Μάρτιο του 2017.
Στις αμερικανικές αίθουσες τεσσάρων μεγάλων πόλεων, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο θα αρχίσει να προβάλλεται τον προσεχή Μάρτιο η ταινία Swing Away, μια ανεξάρτητη ελληνοαμερικανική παραγωγή, με την συμμετοχή ελλήνων και αμερικανών ηθοποιών.
Την περασμένη Τετάρτη, παρουσία των επικεφαλής του γραφείου Τύπου κας Α. Παπατριανταφύλλου και του γραφείου του ΕΟΤ στην Νέα Υόρκη, κας Γκρέτας Καματερού, οι βασικοί πρωταγωνιστές της όλης προσπάθειας, οι παραγωγοί Τζορτζ Στεφανόπουλος, Πολ Ρόμπερτ Λίνγκας και Τομ Χιώτης, και δυο από τους βασικούς Έλληνες ηθοποιούς, Ρένος Χαραλαμπίδης και Μάνος Γαβράς παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο γραφείο τύπου της Νέας Υόρκης, όπου και μίλησαν για την ταινία και την πορεία της στα διάφορα φεστιβάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα και την Κύπρο, τις διακρίσεις που είχε, αλλά και τους άμεσους και έμμεσους στόχους της.
Το Swing Away χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ στο καστ των ηθοποιών συμμετέχουν γνωστοί και καταξιωμένοι του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Πρωταγωνιστούν η λιβανέζικης καταγωγής Αμερικανίδα Σάνον Ελίζαμπεθ, o Αμερικανός ηθοποιός Τζον Ο’ Χάρλεϊ, και η δεκάχρονη Βικτόρια Μίλερ. Στο πλευρό τους παίζουν καταξιωμένοι Ελληνες ηθοποιοί, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Μάνος Γαβράς, η Ολγα Δαμάνη, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και ο Χρήστος Σουγάρης.
Η ταινία γυρίστηκε στη Ρόδο. Βάσει του σεναρίου η επιλογή για τα γυρίσματα έπρεπε να γίνει σε μέρος όπου υπήρχαν εγκαταστάσεις Γκολφ. «Εξετάσαμε πολλές τοποθεσίες με γήπεδα γκολφ μέχρι να καταλήξουμε στη Ρόδο. Θα μπορούσα να κάνω το γύρισμα στην Τουρκία ή στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά ήθελα να γίνει στην Ελλάδα», ανέφερε ο Τζιρτζ Στεφανόπουλος, ο οποίος είπε ότι αισθάνεται περήφανος για το γεγονός ότι κατάφερε η ταινία να γυριστεί στην Ελλάδα.
Παράλληλα, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη συμβολή των κατοίκων της Ρόδου, της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, τονίζοντας ότι σκοπός της ταινίας ήταν να υπάρχουν σκηνές που προωθούν την ομορφιά του ελληνικού νησιού.
Ως προς το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2017 η ταινία θα βρίσκεται στις αμερικανικές αίθουσες, ο ελληνοαμερικανός παραγωγός σημείωσε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. «Είναι σημαντικό μια ανεξάρτητη ταινία, και δη για μας μια ελληνική ταινία να προβληθεί στις αμερικανικές αίθουσες, κάτι που για να πραγματοποιηθεί δεν είναι καθόλου εύκολο.
Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό». Το ίδιο χαρούμενος δήλωσε και για το γεγονός ότι ελληνική κοινότητα υποδέχθηκε την ταινία με θέρμη, όπως αντίστοιχα και τους Έλληνες ηθοποιούς που συμμετείχαν σε αυτή.
Στη συνέντευξη τύπου λίγα λόγια είπαν και οι ηθοποιοί Ρένος Χαραλαμπίδης και Μάνος Γαβράς. Ο πρώτος με τα όσα είπε επιβεβαίωσε την επίτευξη του στόχου του Τζορτζ Στεφανόπουλου: πέρα από την υπόθεση της ταινίας, να προβάλλονται και οι ομορφιές της Ελλάδας.
«Όταν ήμασταν στη Σαβάνα, μού έκανε εντύπωση ότι οι θεατές ασχολήθηκαν περισσότερο με το μαγευτικό τοπίο παρά με τις υποκριτικές επιδόσεις μας. Αλλά αυτό είναι κάτι που μας άρεσε πολύ», ανέφερε ο Ρένος Χαραλαμπίδης, τονίζοντας πως «δεν είναι μια ταινία που κολακεύει την Ελλάδα, αφού απλώς τη βάζει στο σημείο που βρίσκεται».
Επίσης αναφέρθηκε στις «ηρωικές θυσίες των παραγωγών», μέχρι να γίνει η ταινία, και κάλεσε τους ελληνοαμερικανούς μόλις βγει στις αίθουσες να την στηρίξουν.
Από την δική του την πλευρά ο Μάνος Γαβράς ανέφερε ότι «η ταινία αυτή έφερε δυο διαφορετικές κοινότητες την ελληνική και την ελληνοαμερικανική να εργαστούν από κοινού αρμονικά και να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα». Και συνεχίζει «Ως αποτέλεσμα η ταινία είναι μια ταινία επιπέδου, η οποία παρά το γεγονός ότι γυρίζεται σε χωριό, δεν παρουσιάζει την Ελλάδα ως χωριό».
Ο Τζορτζ Η. Στεφανόπουλος, παραγωγός της ταινίας, είναι δικηγόρος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, ασχολούμενος κυρίως με συμβόλαια θεαμάτων και μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες. Ένας επαγγελματίας που καταξιώθηκε μέσα από την δουλειά του, χωρίς να εκμεταλλευτεί το επώνυμό του.
Είναι ξάδερφος του επίσης του γνωστού δημοσιογράφου Τζορτζ Στεφανόπουλου, παρουσιαστή στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC που έγινε γνωστός από την θητεία στο πλευρό του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, ενώ είναι επίσης ξάδερφος με τον Έλληνα επίσης γνωστό συνάδελφο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, με πολυετή διεθνή εμπειρία στην ερευνητική, σε πολλά επίπεδα και θέματα, δημοσιογραφία που επίσης ζούσε μέχρι πρότινος και αυτός στην Νέα Υόρκη τα τελευταία 17 χρόνια.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του για την ταινία, ο Τζορτζ Στεφανόπουλος είχε πει: «Δεν είναι πολιτική, ερωτική ή “ασεβής” κωμωδία που χρησιμοποιεί τα στερεότυπα που επικρατούν για να διακωμωδήσει τους Έλληνες όπως το “Γάμος αλά ελληνικά”. Ο αθλητισμός και η αγάπη βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας. Φυσικά, η ταινία ομόρφυνε με τα τοπία της Ελλάδας, τα αξιοθέατα, τη γλώσσα και τη μουσική μας. Επέμεινα πολύ να γυριστεί η ταινία στην Ελλάδα καθώς ήθελα να διαδοθεί το άθλημα του γκολφ στα νέα παιδιά στην Αμερική. Και εννοείται πως στόχος από την αρχή ήταν να προβληθούν και οι φυσικές ομορφιές της Ελλάδας στο εξωτερικό».
Πάντως στη συζήτηση, πέρα από την ίδια την ταινία κυριάρχησαν δυο βασικά σημεία. Πρώτα, το πόσο η Ελλάδα έχει ζημιωθεί λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας που αποθαρρύνει όχι μόνο ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά ολόκληρους κολοσσούς να έρθουν και να γυρίσουν σκηνές στην Ελλάδα.
Και δεύτερο πόσο δύσκολο είναι για μια ξένη ταινία, και εν προκειμένω για την συγκεκριμένη, χρηματοδοτούμενη εξολοκλήρου από ιδιωτική χρηματοδότηση, που ουσιαστικά αποτελεί διαφήμιση για την Ελλάδα να μην βρίσκει την ελάχιστη συμπαράσταση και βοήθεια (όχι οικονομική) στην προώθησή της.
Οι συντελεστές κατάφεραν να πάρουν άδεια για την προβολή της σε τέσσερις αμερικανικές πόλεις, στην Ελλάδα δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, και σίγουρα όχι γιατί δεν το προσπάθησαν…
Η υπόθεση της ταινίας
Η ιστορία του «Swing Away» ξεκινά με τη Ζωή Παπαδοπούλου μια Ελληνοαμερικανίδα πρωταθλήτρια του γκολφ, η οποία μετά από την αποτυχία της σε επαγγελματικούς αγώνες γκολφ, φεύγει για το σπίτι των παππούδων της στην Ρόδο, όπου γνωρίζει τυχαία μια μικρή Ελληνίδα, τη Στέλλα, με ταλέντο στο γκολφ και γίνεται η δασκάλα της.
Μόλις ο διευθυντής του γκολφ ανακαλύψει την παρουσία της Ζωή στο χωριό, θα απευθυνθεί σε εκείνη ώστε να βοηθήσει και να προσελκύσει περισσότερους νέους παίκτες.
Στη παραλία του χωριού υπάρχουν εγκαταστάσεις του γκολφ που ένας Αμερικανός επιχειρηματίας θα επιχειρήσει με τους δικούς του όρους να κάνει δικές του τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Συνοδοιπόρος της στο ταξίδι αυτό είναι ο Μάρκος ο πατέρας της μικρής Στέλλας. Μαζί θα ανακαλύψουν τους κρυφούς σκοπούς του Αμερικάνου επιχειρηματία και θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τους κατοίκους του χωριού.
Η ταινία είναι γεμάτη από ίντριγκες, χιούμορ, ανατροπές, έρωτες και -φυσικά- πολύ γκολφ.
Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Νικλς, ενώ το σενάριο υπογράφουν ο Πολ Λίγκας και η Τζούλια Νικλς.
Σημείωση/Υστερόγραφο: * Την ταινία δεν την έχω δει. Από αυτά που άκουσε από όσους την είδαν, λένε ότι είναι πολύ καλή. Αποτελεί μια ιδιωτική προσπάθεια, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, χωρίς διευκολύνσεις κάθε είδους. Ξεκίνησε από την αγάπη ανθρώπων που έλκουν τις ρίζες τους από την Ελλάδα και θέλουν να την κάνουν γνωστή. Θέλουν να δείξουν την ομορφιά της, την ποιότητά της, τους ανθρώπους της. Θέλουν να βγάλουν προς τα έξω τη θετική πλευρά της χώρας μας. Και όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό.
Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα στο επίκεντρο λόγω των ατελείωτων οικονομικών προβλημάτων μας. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η χώρα μπορεί να δώσει κάτι θετικό. Απλά χρειάζεται να υπάρχει θέληση, έξυπνη διαχείριση, έξυπνο (και όχι απαραίτητα ακριβό) marketing, διάθεση από τους κρατικούς λειτουργούς να καμφθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και της απίστευτης κωλυσιεργίας, που στο τέλος-τέλος δεν ωφελούν κανένα. Είναι απλές ενέργειες που δεν κοστίζουν. Αντίθετα ωφελούν, αλλά δεν προωθούνται, όπως θα έπρεπε για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πόσο άραγε θα «κόστιζε» να γίνει μια προβολή στην Αθήνα υπό την αιγίδα των υπουργείων πολιτισμού και τουρισμού; Ή πόσο θα κόστιζε ένα dvd της ταινίας να βρισκόταν πάντα στην βαλίτσα της κας Κουντουρά στα συνεχή ταξίδια που κάνει για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού; Απλά ρωτάω…
Πόσο άραγε θα «κόστιζε» να γίνει μια προβολή στην Αθήνα υπό την αιγίδα των υπουργείων πολιτισμού και τουρισμού; Ή πόσο θα κόστιζε ένα dvd της ταινίας να βρισκόταν πάντα στην βαλίτσα της κας Κουντουρά στα συνεχή ταξίδια που κάνει για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού; Απλά ρωτάω…
**Είναι εξαιρετική η δουλειά που κάνουν οι δυο γυναίκες, επικεφαλής του γραφείου Τύπου και του γραφείου του ΕΟΤ στην ΝΥ.
Η οικογένεια Στεφανοπούλου
Η οικογένεια Στεφανόπουλου, με καταγωγή από το Νεοχώριο Κυλλήνης και τις ρίζες του οικογενειακού δέντρου να χάνονται στους αιώνες, διάχυτες στην Μάνη και άλλα μέρη, σήμερα είναι διάσπαρτη και με βαθιές ρίζες στις ΗΠΑ από τα τέλη της 10ετιας του 1950. Τότε στα χρόνια του εμφυλίου για πρώτη φορά οι γιοι του κληρικού Πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Στεφανόπουλου μετανάστευσαν στις ΗΠΑ.
Πρώτος έφυγε π. Γεώργιος Στεφανόπουλος με τους δυο επίσης κληρικούς γιούς του, τον π. Ηλία Στεφανόπουλο και π. Χαράλαμπο Στεφανόπουλο, πατέρα του George Stephanopoulos, ενώ στη συνέχεια έφυγε και ο τρίτος του γιός Πάνος Στεφανόπουλος, που βρέθηκε στο Σικάγο και σήμερα τα παιδιά του είναι κληρονόμοι μιας μεγάλης επιχειρηματικής αλυσίδας.
Παράλληλα, η Χαρίκλεια, αδερφή των δυο κληρικών βρέθηκε στον Καναδά για πολλά χρόνια και στη Ελλάδα έμειναν οι Νικολίτσα Στεφανοπούλου, ο Χαράλαμπος Στεφανόπουλος και Κώστας Στεφανόπουλος επίσης και δυο δημοσιογράφοι ο πρώτος στην Απογευματινή επί σειρά ετών και ο δεύτερος στην Ελευθεροτυπία μέχρι συνταξιοδοτήσεως του.
Ο αδερφός του ιερέα, Δημήτριου Στεφανόπουλου Ναπολέων Στεφανόπουλος είχε τρία παιδιά τον Μιχάλη την Μαρία και τον Βασίλη. Ο Γιός του Μιχάλη Στεφανόπουλου, είναι ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος.
Πρώτος έφυγε π. Γεώργιος Στεφανόπουλος με τους δυο επίσης κληρικούς γιούς του, τον π. Ηλία Στεφανόπουλο και π. Χαράλαμπο Στεφανόπουλο, πατέρα του George Stephanopoulos, ενώ στη συνέχεια έφυγε και ο τρίτος του γιός Πάνος Στεφανόπουλος, που βρέθηκε στο Σικάγο και σήμερα τα παιδιά του είναι κληρονόμοι μιας μεγάλης επιχειρηματικής αλυσίδας.
Παράλληλα, η Χαρίκλεια, αδερφή των δυο κληρικών βρέθηκε στον Καναδά για πολλά χρόνια και στη Ελλάδα έμειναν οι Νικολίτσα Στεφανοπούλου, ο Χαράλαμπος Στεφανόπουλος και Κώστας Στεφανόπουλος επίσης και δυο δημοσιογράφοι ο πρώτος στην Απογευματινή επί σειρά ετών και ο δεύτερος στην Ελευθεροτυπία μέχρι συνταξιοδοτήσεως του.
Ο αδερφός του ιερέα, Δημήτριου Στεφανόπουλου Ναπολέων Στεφανόπουλος είχε τρία παιδιά τον Μιχάλη την Μαρία και τον Βασίλη. Ο Γιός του Μιχάλη Στεφανόπουλου, είναι ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος.
Ο π. Ηλίας Στεφανόπουλος, αδερφός του π. Χαράλαμπου Στεφανόπουλου, με τη πρεσβυτέρα του Ιφιγένεια είναι γονείς του δικηγόρου και παραγωγού Γεωργίου Στεφανόπουλου. Ο τρίτος κατά σειρά στο δένδρο της οικογένειας Στεφανόπουλου, ξάδερφος των υπολοίπων που βρέθηκε στις ΗΠΑ αλλά είναι ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος που γεννήθηκε και σπούδασε στην Ελλάδα αλλά κατέληξε και αυτός στις ΗΠΑ στα 32 του.
Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Στεφανόπουλου είναι διάσπαρτα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Το δέντρο της οικογένειας Στεφανόπουλου ξεκινά από την Μάνη και χάνεται στα χρόνια του Ναπολέοντα Βοναπάρτη όταν αυτός βρέθηκε εξόριστος στην περιοχή και άφησε απογόνους εκεί.
news247.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.