BREAKING NEWS
latest

Γιατί μπορεί το αντιισταμινικό να μην είναι πια αποτελεσματικό στην αλλεργία


Τα αντιισταμινικά φάρμακα, όταν λαμβάνονται εγκαίρως και σε σωστή δοσολογία και συχνότητα, μπορούν να σας προστατεύσουν ή τουλάχιστον να μειώσουν τα συμπτώματα από τις αλλεργίες της Άνοιξης.

Πολλοί, ωστόσο, παραπονιούνται ότι το αντιισταμινικό φάρμακο που στο παρελθόν τους βοηθούσε πολύ στην αλλεργία τους, έχει πάψει να είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν οι ακόλουθοι τρεις βασικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

1. Το αντιισταμινικό σας μπορεί να μην στοχεύει τα δικά σας συμπτώματα

Μερικοί ασθενείς απογοητεύονται επειδή το αντιισταμινικό τους (π.χ. λοραταδίνη, σετιριζίνη και φεξοφεναδίνη) δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης.

Τα αντιισταμινικά κατά βάση “στεγνώνουν” την μύτη και να μειωθεί ο κνησμός και φτέρνισμα. Τα συμπτώματα της βουλωμένης μύτης και την πίεση στους κόλπους της μύτης, ωστόσο, δεν φεύγουν με το αντιισταμινικό. Για αυτά τα συμπτώματα υπάρχουν τα αποσυμφορητικά φάρμακα (όπως η φαινυλεφρίνη) που στοχεύουν στη ρινική συμφόρηση και την πίεση των κόλπων, συσφίγγοντας τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η καταρροή (συνάχι) και το φτέρνισμα υποχωρούν με την λήψη ενός συνδυασμού γουαϊφενεσίνης (guaifenesin) και ψευδοεφεδρίνης (pseudoephedrine). Τα αποσυμφορητικά που λαμβάνονται από το στόμα συνήθως δεν στεγνώνουν την μύτη και δεν μειώνουν το φτέρνισμα και τον κνησμό, όπως κάνει ένα αντιισταμινικό φάρμακο.
Τα τελευταία 20 χρόνια, συνδυασμοί από αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά φάρμακα έχουν φτάσει στα ράφια των φαρμακείων (πχ Claritin-D, Zyrtec-D, Allegra-D). Πολλοί πάσχοντες από αλλεργίες έχουν επωφεληθεί από αυτά, αλλά, δυστυχώς, οι αποσυμφορητικές ουσίες που περιέχουν δεν είναι καλά ανεκτές από ορισμένα άτομα με άλλα ιατρικά προβλήματα (υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, γλαύκωμα, προβλήματα της ουροδόχου κύστης, δυσκοιλιότητα).

2. Καθυστερήσατε να πάρετε το αντιισταμινικό σας, προτού επέλθει έξαρση των αλλεργιών λόγω εποχής

Αν ο καιρός το ευνοεί (πρόωρες ζέστες και υγρασία) οι αλλεργίες ξεκινούν ακόμα και από τον Φεβρουάριο. Η αλλεργική “σεζόν” εκτείνεται συνήθως από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Είναι σώφρον να ξεκινήσετε την λήψη του αντιισταμινικού σας για την αλλεργία από την γύρη από τα μέσα Μαρτίου το αργότερο. Όσοι δεν είναι αλλεργικοί στη γύρη, αλλά επηρεάζονται περισσότερο από το χορτάρι που μεγαλώνει αυτή την εποχή, πρέπει να ξεκινούν το αντιισταμινικό τους από τα μέσα Απριλίου.

Σε γενικές γραμμές, το αντιισταμινικό σας πρέπει να το ξεκινάτε 1-2 εβδομάδες προτού υπάρξει έξαρση των αλλεργιογόνων παραγόντων στο περιβάλλον. Δηλαδή, μην περιμένετε τα πρώτα συμπτώματα αλλεργίας, για να ξεκινήσετε το αντιισταμινικό σας. Αυτό επέρχεται κυρίως μέσω εμπειρίας από πρότερες εξάρσεις στην αλλεργία σας, δηλαδή ο καθένας πρέπει να ξέρει πότε περίπου θα τον “πιάσουν οι αλλεργίες” του. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε τι είστε αλλεργικοί.

3. Δεν είστε συνεπείς στην λήψη του φαρμάκου σας

Δεν πρέπει να παραλείπετε τις οδηγίες που υπάρχουν στο κουτί, ή που θα σας πει ο φαρμακοποιός σας. Μπορεί κάποιες βροχερές ημέρες να μειώσουν τη γύρη στην ατμόσφαιρα και να νιώθετε καλύτερα, αλλά αυτό είναι συχνά ακολουθείται από μια απότομη αύξηση της γύρης και της μούχλας στην πρώτη ζεστή και θυελλώδη ημέρα που θα ακολουθήσει. Αν έχετε χάσει μερικές δόσεις, ή ημέρες από το πάρετε το αντιισταμινικό σας, θα είστε πιο ευάλωτοι στους αλλεργιογόνους παράγοντες γύρω σας. Συνήθως ένας ασθενής με αλλεργία αρχίζει πάλι να παίρνει το αντιισταμινικό του “σε απόγνωση”, αλλά διαπιστώνει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο πριν. Και τότε αναρωτιέται: “Μήπως ανέπτυξα πια ανοσία στο αντιισταμινικό μου”; Όχι, είναι η απάντηση!

Το αντιισταμινικό εξακολουθεί να μπλοκάρει την ισταμίνη στο σώμα σας στο ίδιο επίπεδο όπως και πριν, αλλά αν δεν το παίρνετε εγκαίρως και με συνέπεια, μπορεί η ένταση της αλλεργίας σας να έχει φθάσει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν. Οπότε το αντιισταμινικό δεν “προλαβαίνει” να την καταπολεμήσει το ίδιο αποτελεσματικά.

iatropedia.gr - healthcentral.com - webmd.com



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID