Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, τότε θα ξέρετε πως η διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην κατάσταση – είτε αρνητικά, είτε θετικά.
Ποιες τροφές πρέπει να επιλέγετε και ποιες όχι;
Οι «καλές» τροφές
Τροφές πλούσιες σε ιώδιο όπως φύκια, θαλασσινά, αβγά, σπανάκι, παντζάρια σκόρδο, γιαούρτι κ.α. μπορούν να βοηθησουν μιας και το συγκεκριμένο στοιχείο είναι απαραίτητο αφού ο αδένας το χρησιμοποιεί για την παραγωγή ορμονών.
Το Σελήνιο είναι επίσης απαραίτητο για τις θυρεοειδικές ορμόνες, με σημαντικές πηγές σεληνίου τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά και τα θαλασσινά.
Ο Χαλκός συντελεί στην παραγωγή της θυροξίνης και άρα καλό θα ήταν να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες από θαλασσινά, ψάρια, κρέας, ξηρούς καρπούς και δημητριακά.
Οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα θαλασσινά, το κρέας, τα αυγά και τα σύκα είναι τρόφιμα πλούσια σε Ψευδάργυρο, ένα στοιχείο στο οποίο όσοι πάσχουν από θυρεοειδή συχνά εμφανίζουν έλλειψη.
Η τυροσίνη από την άλλη πλευρά, είναι ένα αρκετά σημαντικό αμινοξύ για τη λειτουργία του αδένα και βρίσκεται σε τροφές όπως τα ψάρια,το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα γαλακτομικά.
Τέλος, στο κομμάτι των βιταμινών, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D είναι άκρως σημαντικές σε ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδή αφού ενισχύουν την οστική μάζα. Η βιταμίνη Β12 περιέχεται κυρίως στο κρέας, τα ψάρια, και τα γαλακτοκομικά, ενώ η D συντίθεται από την έκθεση στον ήλιο, όμως διατροφικά τη βρίσκουμε σε τροφές όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού και η μαργαρίνη.
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), περιέχουν βρογχοκηλογόνες ουσίες, οι οποίες μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Η σόγια μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση θυρεοειδούς ορμόνης, ειδικά αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, ενώ ο καφές περιέχει ένα οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση των φαρμάκων. Το ασβέστιο που βρίσκουμε στο γάλα μπορεί επίσης να εμποδίσει την σωστή απορρόφηση των φαρμάκων, ενώ τροφές που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα θα πρέπει να αποφεύγονται γενικά. Ποιες είναι οι τροφές αυτές;
Μερικά από τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε, είναι η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα λευκά αλεύρια, τα συντηρητικά, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα τρανς λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε και τα τηγανιτά.
Τέλος, οι επεξεργασμένες τροφές θα πρέπει να περιορίζονται καθώς είναι πλούσιες σε αλάτι, το οποίο δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό.
in2life.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.