Το φαγητό αργά το βράδυ δεν ωφελεί την υγεία, αλλά πολλοί πεινάνε και αναρωτιούνται αν και τι θα μπορούσαν να τσιμπολογήσουν μία ή δύο ώρες πριν πάνε στο κρεβάτι τους.
«Οσο δύσκολο κι αν είναι, προσπαθήστε να περιορίσετε τις θερμίδες προ του ύπνου σε 100, 200 ή το πολύ 300, επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τα οποία ίσως δεν τρώτε σε επαρκείς ποσότητες μέσα στη μέρα (λ.χ. φρούτα, λαχανικά, λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής, ξηρούς καρπούς), ούτως ώστε κάθε θερμίδα που θα φάτε εκείνη την ώρα να έχει υψηλή θρεπτική αξία» λέει η δρ Ιζαμπελ Μέιπλς, εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής.
Οπως εξηγεί στην εφημερίδα «New York Times», άλλες καλές επιλογές θα ήταν τα θαλασσινά και τα όσπρια, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους κανένα από τα δύο δεν είναι ιδιαιτέρως δελεαστικό αργά το βράδυ.
Οι ποσότητες του φαγητού πρέπει να είναι περιορισμένες, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το τσιμπολόγημα συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμίδων που τρώμε καθημερινά προέρχεται από σνακ.
Πολύ καλές επιλογές για βραδινό σνακ θεωρούνται μια μπανάνα, ένα μήλο ή κάποιο άλλο φρέσκο φρούτο με μια μικρή μερίδα λίγων λιπαρών κότατζ τσιζ ή λευκό γιαούρτι με ψιλοκομμένα φρούτα ή μια μερίδα νιφάδες βρώμης με άπαχο γάλα.
Αλλες επιλογές είναι ωμά στικ λαχανικών, ένα-δυο κράκερ ολικής αλέσεως με μια λεπτή φέτα τυρί, μια χούφτα αμύγδαλα ή άλλοι ξηροί καρποί ή στικ από σέλερι με μια ή δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο (να μετρήσετε όμως την ποσότητα και να μη φάτε από το βάζο, διότι εύκολα μπορεί να το παρακάνετε, κατά τη δρα Μέιπλς).
«Ο συνδυασμός υδατανθράκων (π.χ. φρούτα, κράκερ, νιφάδες βρώμης) με πρωτεΐνες (π.χ. γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί) δημιουργεί αίσθημα κορεσμού της πείνας, ακόμα κι όταν πρόκειται για ένα μικρό σνακ» εξηγεί.
Γιατί, όμως, νιώθει κανείς πείνα αργά το βράδυ; Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία είναι «η ελλιπής κατανάλωση φαγητού στη διάρκεια της ημέρας, με συνέπεια να επιστρέφει κανείς σπίτι του πολύ πεινασμένος και να μην μπορεί να σταματήσει να τρώει, διότι ο οργανισμός του λιμοκτονεί» απαντά η δρ Σούζαν Μπ. Ρόμπερτς, καθηγήτρια στο Κέντρο Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη.
Σε άλλες περιπτώσεις, το τσιμπολόγημα πριν από τον βραδινό ύπνο είναι απλώς μια κακιά συνήθεια, προσθέτει.
Αναρωτηθείτε λοιπόν: πεινάτε στ’ αλήθεια; Και αν νομίζετε πως ναι, πιείτε πρώτα ένα-δυο μεγάλα ποτήρια νερό, διότι μερικές φορές συγχέουμε την πείνα με τη δίψα, συνεχίζει.
Ο,τι κι αν τσιμπολογήσετε, πάντως, μην ξεχάσετε να πιείτε ένα ποτήρι γάλα λίγων λιπαρών, ένα τσάι χωρίς καφεΐνη ή, καλύτερα ακόμα, σκέτο νερό λίγο πριν κοιμηθείτε, ώστε να είστε καλά ενυδατωμένοι, συνιστά ο δρ Μπάρι Πόπιν, καθηγητής Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.
Τα ΝΕΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.