Όταν βλέπουμε μια ταινία, συνήθως καθόμαστε αναπαυτικά στο κάθισμά μας με τα μάτια προσηλωμένα στην οθόνη καθώς εκτυλίσσεται η υπόθεση.
Όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά όταν παρακολουθεί κανείς ένα από τα τελευταία φιλμ του Ρίτσαρντ Ράμτσερν.
Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ είναι ένας καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ταινίες που μπορεί ο θεατής να ελέγξει με το μυαλό του, φορώντας απλώς μια ειδική συσκευή αξίας 100 δολαρίων, που ανιχνεύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μ’ αυτή τη συσκευή οι σκηνές κι η μουσική αλλάζουν ανάλογα με τις νοητικές μας περιπλανήσεις.
Στη διάρκεια του τελευταίου δημιουργήματός του, της διάρκειας 27' ταινίας The Moment, οι θεατές φορούν τη συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Έχουν γυριστεί διάφορες εκδοχές για κάθε σκηνή με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρισεκατομμύρια διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει η πλοκή, με τους πρωταγωνιστές να παλεύουν για την επιβίωση σ’ ένα δυστοπικό μέλλον.
«Η συσκευή διαβάζει πραγματικά μικρά ηλεκτρονικά σήματα που προκαλούνται από τους νευρώνες του εγκεφάλου, από τα οποία αντλώνται δεδομένα, που στέλνονται μέσω Bluetooth σ’ έναν Η/Υ, όπου έχω κατασκευάσει ένα σύστημα multimedia, το οποίο θα επιλέξει διάφορα νήματα της πλοκής ανάλογα με την μείωση της προσοχής», εξηγεί ο Ράμτσερν.
Ο φοιτητής Τσάρλι Γκρέιντζερ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, παρακολούθησε δύο διαφορετικές εκδοχές της ταινίας, ελεγχόμενες από το υποσυνείδητό του και δήλωσε ενθουσιασμένος. «Ξέρετε, όταν βλέπετε μια ταινία και θέλετε κατά κάποιο τρόπο οι πρωταγωνιστές να κάνουν κάτι συγκεκριμένο; Η κατάληξη δεν είναι πάντα η επιθυμητή κι έτσι ίσως είναι καλό να ασκείς περισσότερο έλεγχο πάνω στο φιλμ μ’ αυτόν τον τρόπο», λέει.
Μονον το φινάλε της ταινίες δεν θα μπορούν να ελέγξουν οι θεατές, λέει ο Ράμτσερν.
Η ταινία θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέφιλντ τον ερχόμενο μήνα.
Το τρέιλερ της ταινίας "The Moment"
iefimerida.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.