Με έναν συγκλονιστικό ημιτελικό στο Luzhniki Arena της Μόσχας, η Κροάτια πρωταγωνίστησε σε μια ποδοσφαιρική εποποιία και πλέον θα επιχειρήσει μια ακόμη στον τελικό της Κυριακής (15/7) απέναντι στη Γαλλία.
Το ματς ξεκίνησε ιδανικά για τα "τρία λιοντάρια" που είχαν τον απόλυτο έλεγχο μέχρι το 68', όταν και το όνειρο άρχισε να σβήνει, με τον εφιάλτη να παίρνει τη θέση του. Ο Πέρισιτς έστειλε στο ματς στην παράταση και ο Μάντζουκιτς τους Άγγλους σπίτι τους, χωρίς το τρόπαιο. Αυτό θα πάει στο Παρίσι ή το Ζάγκρεμπ.
Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από τον ημιτελικό της Μόσχας:
1. ΕΠΑΘΕ ΜΠΕΚΑΜ Ο ΤΡΙΠΙΕΡ
Ήταν το 2006 όταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ απέναντι στον Ισημερινό, χαρίζοντας την πρόκριση στην Αγγλία για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έκτοτε το γκολ για τα "τρία λιοντάρια" με αυτό τον τρόπο ήταν... persona non grata.
Ο Μπέκαμ... εμφανίστηκε ξανά 12 χρόνια μετά, στο πρόσωπο του Κίεραν Τρίπιερ. Και η συγκυρία ήταν ιδανική. Στον ημιτελικό με την Κροατία, τα "τρία λιοντάρια" δεν έπαιζαν για το τρόπαιο. Αλλά για να δημιουργήσουν την ευκαιρία να πετύχουν ότι και το μακρινό 1966.
Ο Ντέλε Άλι κινήθηκε κάθετα και κέρδισε το φάουλ από το μαρκάρισμα του Μόντριτς. Η μπάλα στήθηκε έξω από το ημικύκλιο της περιοχής. Ο Τρίπιερ πήγε από πάνω της, έτοιμος να τραγουδήσει το "Football's coming home" μαζί με ένα ολόκληρο έθνος.
Το "καυτό (σ)πιρούνι" της Τότεναμ με ένα αριστοτεχνικό χτύπημα κάρφωσε τη μπάλα ψηλά στη δεξιά γωνία του Σούμπασιτς και το τραγούδι είχε ξεκινήσει...
Οι Άγγλοι άλλαξαν τον προσανατολισμό τους στην ανάπτυξη, σε σχέση με όσα είχαν δείξει μέχρι σήμερα στο τουρνουά. Δεν κρατούσαν τη μπάλα στα πόδια τους, το πολύ στην δεύτερη πάσα έφευγε στον χώρο με στόχο πότε τον Κέιν και πότε τον Στέρλινγκ, που αυτή τη φορά έπαιζε πιο κοντά και δορυφορικά στην πλάτη του αρχηγού του.
Αν αυτή η αλλαγή ήταν προϊόν του γρήγορου 1-0 ή όχι, πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ο Ντέλε Άλι έκανε τον τρίτο στο παρεάκι Κέιν - Στέρλινγκ, ο Λίνγκαρντ αποτελούσε στήριγμα για την κυκλοφορία και ο Χέντερσον κρατούσε τα μπόσικα στην κουλούρα.
2. Η ΑΠΟΚΑΜΩΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ
Η Κροατία μπήκε στην αναμέτρηση σαν υπνωτισμένη. Λες και το είναι της είχε εξαντληθεί στις back to back προκρίσεις στην διαδικασία των πέναλτι στους "16" και τα προημιτελικά.
Δεν είναι εύκολο Ιούλιο μήνα να παίζεις δύο σερί 120λεπτά. Ειδικά όταν "φορτώνεται" σε αυτά το καταπληκτικό δίδυμο των Ράκιτιτς - Μόντριτς. Εύκολο δεν είναι ούτε να διαχειριστείς ένα σχετικό ψυχολογικό άδειασμα που υπάρχει από δύο κολλητές επιτυχίες, με τον ίδιο ψυχοφθόρο τρόπο.
Οι Κροάτες ήθελαν, το ζήτημα ήταν αν μπορούσαν. Σίγουρα δεν είχαν την ενέργεια των προηγούμενων παιχνιδιών και ο Μόντριτς δύσκολα θα φορούσε ξανά την κάπα του Superman. Και οι υπερήρωες χρειάζονται ξεκούραση.
Ακόμη πιο δύσκολο για την Χρβάτσκα ήταν το γεγονός ότι οι Άγγλοι δεν άφησαν τον ενθουσιασμό τους να τους κυριεύσει, οδηγώντας τους σε κάποιο λάθος. Οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ ήξεραν ότι ο ημιτελικός δεν σηκώνει μαγκιές, καθώς η ποιότητα της Κροατίας από τη μέση και μπροστά θα χρειαζόταν μια στιγμή ανεμελειάς των αντιπάλων για να φέρει το ματς στα ίσια.
Με τη μπάλα στα πόδια ο άξονας της Κροατίας φανέρωνε την ποιότητα του σε κάθε ευκαιρία, όμως η έλλειψη κίνησης στον χώρο ήταν ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να ξεπεραστεί. Με το ημίχρονο να κλείνει στο προβάδισμα της Αγγλίας, ο Ζλάτκο Ντάλιτς είχε ακόμη 45 λεπτά για να σκαρφιστεί ένα σχέδιο ανατροπής.
3. Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΙΤΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ...
Απόλυτη... ησυχία επικρατούσε στην αναμέτρηση με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Η Αγγλία είχε επαναπαυθεί στα κεκτημένα και η Κροατία διατηρούσε μια υπεροχή που έμοιαζε ανούσια, καθώς συνοδευόταν από την απουσία ενέργειας.
Μέχρι το 68', όταν σε ένα φαινομενικό γέμισμα απελπισίας του Βρσάλκο, ο Πέρισιτς έδειξε τον τρόπο που η οξυδέρκεια σε συνδυασμό με την φαντασία μπορεί να φέρει αποτέλεσμα από το τίποτα.
Ο εξτρέμ της Ίντερ έβαλε το τακουνάκι του αριστερού ποδιού στην πορεία της μπάλας και από την μικρή περιοχή νίκησε τον Πίκφορντ, τιμωρώντας την χαλαρότητα των Τρίπιερ - Γουόκερ.
Το σοκ του 1-1 λίγο έλειψε να γίνει μεγαλύτερο για την Αγγλία, με τον Πέρισιτς τέσσερα λεπτά μετά να σημαδεύει το αριστερό δοκάρι της εστίας του Πίκφορντ!
Όσο και αν η είσοδος του Ράσφορντ στο ματς (αντί του Στέρλινγκ) έφερε μια ζωντάνια στην επίθεση, οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ είχαν πιει θάλασσα και το άγχος τους είχε καταβάλλει.
Για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι (με τη Δανία στους "16" και τη Ρωσία στα προημιτελικά) η Κροατία έμεινε πίσω στο σκορ, ισοφάρισε σε 1-1 και φτάσαμε στο έξτρα ημίωρο της παράτασης...
4... ΚΑΙ Ο ΜΑΝΤΖΟΥΚΙΤΣ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΠΙΤΙ
Η καταπονημένη Κροατία έβγαζε ψυχή στο γήπεδο και είχε ανεβασμένη ψυχολογία, οι Άγγλοι έμοιαζαν να "πνίγονται" στο πρέπει αλλά ήταν αυτοί που άγγιξαν πρώτοι το γκολ, όταν στο 99' ο Βρσάλκο έδιωξε πάνω από τη γραμμή την κεφαλιά του Στόουνς.
Η απάντηση της άλλης πλευράς ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, όταν ο Πίκφορντ νίκησε τον Μάντζουκιτς, στο εξ επαφής πλασέ του 32χρονου φορ από το ένα μέτρο!
Ότι δεν κατάφερε ο Super Mario στο 105+2', το έκανε στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, όταν η άμυνα της Αγγλίας συνελλήφθη κοιμώμενη ξανά σε μια "σκοτωμένη" φάση.
Ο Πέρισιτς έκανε ένα γύρισμα στα τυφλά με το κεφάλι, ο Μάντζουκιτς τρύπωσε στην καρδιά της αγγλικής άμυνας και με αριστερό σουτ εντός της μικρής περιοχής έφερε την Χρβάτσκα σε θέση οδηγού για την πρόκριση στον τελικό!
Επί της ουσίας οι Άγγλοι δεν κατάφεραν ποτέ να συνέλθουν από την ψυχρολουσία της ισοφάρισης στο 68' και φάνηκαν ανέτοιμοι να διαχειριστούν τις πιθανότητες να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής. Αποδείχθηκε ασήκωτο το βάρος του "It's coming home"...
Για τους Κροάτες, ό,τι και να πει κανείς μοιάζει λίγο. Μετά το 1-1 έμοιαζαν λες και μπήκαν στον... φορτιστή, έβγαλαν τρομερό πάθος και με κατάθεση ψυχής ανέτρεψαν όλα τα εις βάρος τους δεδομένα από τη στιγμή που βρέθηκαν πίσω στο σκορ μόλις στο 5'.
Πέρισιτς (γκολ+ασίστ) και Μάντζουκιτς έβαλαν πλάτη και για τους Ράκιτις - Μόντριτς, έτσι οι Κροάτες καλούνται να πράξουν μια ακόμη ποδοσφαιρική εποποιία, αντιμετωπίζοντας τη Γαλλία στον τελικό της Κυριακής (15/7, 18:00) με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Γήπεδο: Luzhniki Arena
Διαιτητής: Cuneyt Cakir (TUR)
Βοηθοί: Bahattin Duran (TUR), Tarik Ongun (TUR)
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (95' λ.τ. Πίβαριτς), Ράκιτιτς, Μόντριτς (119' Μπάντελ), Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς (101' Κράμαριτς), Μάντζουκιτς, Πέρισιτς.
ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (112' Βάρντι), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Χέντερσον (97' Ντάιερ), Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Άλι, Γιανγκ (91' Ρόουζ), Στέρλινγκ (74' Ράσφορντ), Κέιν.
Γκολ: 68' Πέρισιτς, 109' Μάντζουκιτς / 5' Τρίπιερ
Κάρτες: 48' Μάντζουκιτς, 96' Ρέμπιτς / 54' Γουόκερ
Η Κροατία θα διεκδικήσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας την Κυριακή 15 Ιουλίου, απέναντι στη Γαλλία.
sport24.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.