Σε επίσημη μετάθεση του χρόνου έναρξης ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου μετά την 1η/1/2021, οδηγεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και ο μεγάλος όγκος νομοθετικών και λειτουργικών διαδικασιών που εκκρεμούν για την υλοποίησή του.
Η κρισιμότητα της εφαρμογής του νέου νόμου, που είναι πολύ πιο σημαντική από την ψήφισή του που επετεύχθη στις 26 Οκτωβρίου, απασχολεί την Κομισιόν και την ΕΚΤ και πιέζει κυβέρνηση και τράπεζες για την αναζήτηση λύσεων που θα καλύψουν το κενό μέχρι ο Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας λάβει σάρκα και οστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ΕΚΤ και Κομισιόν ζήτησαν προτάσεις από τις τράπεζες για το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, καθώς χωρίς νομικό πλαίσιο σε ισχύ, το πρόβλημα τόσο για τους οφειλέτες, όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες και την κουλτούρα πληρωμών μπορεί να μεγεθυνθεί σημαντικά, δεδομένων και των συνθηκών της πανδημικής κρίσης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες ενημέρωσαν ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου, για τις επιχειρήσεις θα μπορέσει να εφαρμοστεί το πτωχευτικό και προπτωχευτικό δίκαιο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα (Πτωχευτικός Κώδικας ν. 3588/2007), ενώ για τα φυσικά πρόσωπα η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με τα moratoria πληρωμών και το πρόγραμμα "Γέφυρα" (κρατική επιδότηση για 9 μήνες των δανείων που συνδέονται με την α΄ κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση). Έτσι, θα μπορέσει να αναχαιτιστεί τόσο η αύξηση των κόκκινων δανείων, όσο και να αποφευχθεί μία "χαοτική περίοδος" που θα μπορούσε να αποτελέσει "φυτώριο" για νέες αθετήσεις πληρωμών στρατηγικού χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι το κενό που αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η ενεργοποίηση του νόμου δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, η PWC εκτιμά ότι το πλαίσιο, νομοθετικό και λειτουργικό, για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού (Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας) θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Έκθεσή της Ενισχυμένης Εποπτείας, η Κομισιόν επεσήμαινε την κρισιμότητα εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου, αναφέροντας ότι ο νέος Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας προβλέπει για την εφαρμογή του την έκδοση τουλάχιστον 53 υπουργικών αποφάσεων. Μεταξύ αυτών, για την επιδότηση δανείων, τον μηχανισμό αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα γίνονται οι προτάσεις αναδιάρθρωσης των οφειλών.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.