BREAKING NEWS
latest

Ιταλία: Η Αίτνα «ξύπνησε»


Το ηφαίστειο της Αίτνας «ξύπνησε» ξανά την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου εκτοξεύοντας λάβα και στάχτη.


H πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 9:20μμ της Κυριακής και μέσα σε μισή ώρα η έκλυση λάβας αυξήθηκε σημαντικά στον νοτιοανατολικό κρατήρα. Η ροή συνεχίστηκε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Κάμερες κατέγραψαν τις εντυπωσιακές εικόνες, καθώς η λάβα αναβλύζει και η στήλη τέφρας υψώνεται σε ύψος χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Center.

Xωριά νοτίως της Αίτνας, στη Σικελία, έχουν καλυφθεί από στάχτη. Πριν την έκρηξη είχε καταγραφεί σεισμός έντασης 2,7 Ρίχτερ με τουλάχιστον 17 σεισμικές δονήσεις να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο.


Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα. Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δε θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας.





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID