Χαρακτηριστικά ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης δημιούργησαν μία λέξη ώστε να περιγράψουν τον συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, η οποία είναι η ακρασία, ή στη νεοελληνική της απόδοση ακράτεια, που είναι το αντίθετο της εγκράτειας, δηλαδή η έλλειψη αυτοπειθαρχίας.
Υπάρχουν 3 πράγματα που μπορείς να κάνεις άμεσα για να υπερβείς την αναβλητικότητά σου.
1. Επιβράβευσε τον εαυτό σου για τα πράγματα που καταφέρνεις πιο γρήγορα. Αν μπορείς να βρεις έναν τρόπο να κάνεις τα οφέλη των μακροπρόθεσμων επιλογών σου πιο άμεσα, τότε γίνεται πιο εύκολο να αποφύγεις την αναβλητικότητα.
Ένας τρόπος για να φέρεις τα μελλοντικά οφέλη πιο κοντά στο παρόν είναι με μία στρατηγική, που προέρχεται από τον κλάδο των Οικονομικών της Συμπεριφοράς. Είναι απλό: Κάνε γυμναστική ακούγοντας αποκλειστικά το αγαπημένο σου audiobook ή podcast. Απάντα στα e-mail σου ενώ απολαμβάνεις το pedicure σου.
Σιδέρωσε τα φρεσκοπλυμένα ρούχα παρακολουθώντας ταυτόχρονα την αγαπημένη σου εκπομπή στην τηλεόραση. Πραγματοποίησε μια συνάντηση που σε δυσκολεύει στο αγαπημένο σου εστιατόριο.
2. Κάνε τώρα τις συνέπειες της αναβλητικότητα πιο άμεσες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναγκάσεις τον εαυτό σου να πληρώσει για το κόστος της αναβλητικότητας πιο σύντομα.
Για παράδειγμα, εάν κάνεις γυμναστική μόνος σου το να αποφύγεις την προπόνηση για μία εβδομάδα, δε θα επηρεάσει ουσιαστικά τη ζωή σου, καθώς η υγεία σου δε θα επιβαρυνθεί ουσιαστικά.
Ωστόσο, αν έχει δεσμευτεί με ένα φίλο σου να προπονηθείτε από κοινού, το κόστος της αναβλητικότητας από το να χάσεις την προπόνηση είναι πιο άμεσο, καθώς θα επηρεάσει τη σχέση σου με το φίλο σου.
3. Σχεδίασε τις μελλοντικές σου πράξεις. Ο μηχανισμός δέσμευσης είναι ένα από τα αγαπημένα εργαλεία των ψυχολόγων. Για παράδειγμα, μπορείς να οργανώσεις τη διατροφή σου εκ των προτέρων ψωνίζοντας για συγκεκριμένα γεύματα ή μπορείς να σταματήσεις να σπαταλάς χρόνο στο κινητό σου διαγράφοντας εφαρμογές για παιχνίδια ή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.