Ο καθοριστικός ρόλος της θαλάσσιας χελώνας στα νερά των ωκεανών
Οι θαλάσσιες χελώνες έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ωκεανών του κόσμου για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια. Αυτός ο ρόλος κυμαίνεται από τη διατήρηση παραγωγικών οικοσυστημάτων κοραλλιογενών υφάλων έως τη μεταφορά βασικών θρεπτικών ουσιών από τους ωκεανούς σε παραλίες και παράκτιους αμμόλοφους.
Σημαντικές αλλαγές έχουν σημειωθεί στους ωκεανούς, επειδή οι θαλάσσιες χελώνες έχουν σχεδόν εξαλειφθεί από πολλές περιοχές του πλανήτη. Η εμπορική αλιεία, η απώλεια ενδιαιτημάτων και η αλλαγή του κλίματος είναι μεταξύ των απειλών που προκαλούνται από τον άνθρωπο και ωθούν τις θαλάσσιες χελώνες προς εξαφάνιση. Καθώς οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών μειώνονται, το ίδιο ισχύει και για την ικανότητά τους να εκπληρώνουν ζωτικές λειτουργίες στα ωκεάνια οικοσυστήματα.
Οι ωκεανοί μας είναι ανθυγιεινοί και απειλούνται από την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Είναι καιρός να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες και να ανοικοδομήσουμε τους πληθυσμούς τους σε υγιή επίπεδα ως ζωτικό βήμα για τη διασφάλιση υγιών και ανθεκτικών ωκεανών για το μέλλον.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι όλες παμφάγες με τάσεις προς τα φυτά και το κρέας. Έτσι η Πράσινη θαλασσοχελώνα είναι κυρίως χορτοφάγος. Η χελώνα Καρέττα, ο Λεπιδόχελυς του Ειρηνικού και το είδος Natator depressus είναι κυρίως σαρκοφάγα και τρέφονται με μαλάκια, καρκινοειδή, μικρά ψάρια και άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα. Η δερματοχελώνα είναι παμφάγος και τρέφεται κυρίως με κνιδόζωα. Η Κεραμοχελώνα, είναι επίσης παμφάγος, και τρέφεται, όπως η δερματοχελώνα, με κνιδόζωα αλλά τρέφεται επίσης -πράγμα σπάνιο για σπονδυλόζωα- με σπόγγους.
Οι χελώνες πρέπει να αποθηκεύουν πολλή ενέργεια για τις μεταναστεύσεις τους. Για αυτόν τον λόγο, η διατροφή τους παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην γονιμότητά τους. Αυτό αποδείχτηκε επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των εκκολαπτομένων αυγών και στο Ελ Νίνιο όπου, με την θέρμανση του νερού και την αύξηση της βλάστησης, αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστεύσεων δύο χρόνια αργότερα, ενώ μία ψύξη του νερού μειώνει τον αριθμό των μεταναστεύσεων δύο χρόνια αργότερα.
Οι χελώνες της θάλασσας, ένα από τα λίγα μεγάλα είδη φυτοφάγων που τρώνε φύκια και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της θάλασσας. Όταν οι χελώνες της θάλασσας βόσκουν, αυξάνουν την παραγωγικότητα και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά του νερού. Χωρίς συνεχή βόσκηση, οι πυθμένες της θάλασσας γίνονται κατάφυτοι και εμποδίζουν τα ρεύματα, δημιουργούν σκιές, αρχίζουν να αποσυντίθενται και να παρέχουν κατάλληλο βιότοπο για την ανάπτυξη μούχλας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.