BREAKING NEWS
latest

Hot yoga: Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις;


Hot yoga: Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις;

H yoga Bikram -γνωστή ως hot yoga- υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο της yoga. Η hot yoga εφαρμόζεται σε δωμάτιο με θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου και 60% υγρασία, και έχει μεν αρκετά οφέλη, αλλά για κάποιους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Tι προσφέρει η hot yoga

Κατ’ αρχάς βοηθάει στην απώλεια τοξινών από το σώμα και την μείωση βάρους, αφού στην προσπάθειά του ο οργανισμός να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα αυξάνει τις καύσεις.

Επίσης συμβάλλει στην απόκτηση ελαστικότητας των μυών και των τενόντων, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι τραυματισμοί.

Γιατί δεν κάνει για όλους

Όμως, από ιατρικής άποψης, οποιαδήποτε άσκηση γίνεται σε ακραίες συνθήκες, όπως συμβαίνει με τη hot yoga, απαγορεύεται. Δεν κάνει για όλους. Άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι ή αγύμναστοι με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα και άλλες σχετικές παθήσεις, αντενδείκνυται να υποβάλλουν τον οργανισμό τους σε τόσο μεγάλη ταλαιπωρία.

Είναι γνωστό ότι η φυσική δραστηριότητα σε θερμό και υγρό περιβάλλον κουράζει τους μηχανισμούς απώλειας θερμότητας του σώματος.

Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 37ο C.

Κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας, το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες θερμότητας, που πρέπει να διαχυθούν για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος.

Ο κύριος τρόπος μείωσης της θερμοκρασίας είναι η εξάτμιση του ιδρώτα. Όταν λοιπόν γυμναζόμαστε σε υγρό περιβάλλον, η εξάτμιση μειώνεται, αφού ο αέρας είναι ήδη κορεσμένος με υγρασία.

Γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολη η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ακατάλληλες.

Ο μέγιστος ρυθμός απώλειας ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ζέστη, μπορεί να προσεγγίσει τα 1-2 λίτρα ανά ώρα, τα οποία, αν δεν αναπληρωθούν, θα επέλθει αφυδάτωση.

Αν η αφυδάτωση δεν αντιμετωπισθεί με νερό ή άλλα υγρά υποκατάστασης, γίνεται δυσκολότερο για το σώμα να διατηρήσει την κανονική του θερμοκρασία.

Επειδή ο οργανισμός μας όμως είναι «έξυπνος», κάποια στιγμή η εφίδρωση μειώνεται, καθώς το σώμα αρχίζει να κατακρατεί το νερό που του έχει απομείνει, μετατοπίζοντας το αίμα στο δέρμα, για να μεταφέρει την παραπανίσια θερμότητα απευθείας στο περιβάλλον. Αυτό όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την εξάτμιση και μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως θερμοπληξία ή υπερθερμία.

Ένας τρόπος ελέγχου της ποσότητας απώλειας των υγρών είναι η παρακολούθηση του χρώματος των ούρων. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής απεφάνθη ότι τα καθαρά (σχεδόν άχρωμα) ούρα που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, φανερώνουν ότι είστε ενυδατωμένοι και έτοιμοι για άσκηση. Τα σκούρα κίτρινα ούρα που παράγονται σε μικρές ποσότητες, αποτελούν ένδειξη αφυδάτωσης και ανάγκης για αναπλήρωση υγρών.

Συμπτώματα προβλημάτων που σχετίζονται με την άσκηση στο θερμό περιβάλλον

1) Κράμπες από θερμότητα: Κράμπες, ιδιαίτερα στους μυς που δραστηριοποιούνται περισσότερο κατά την άσκηση.
2) Εξάντληση από θερμότητα: Κράμπες στους μυς, αδυναμία, ζάλη, κεφαλαλγία, ναυτία, κολλώδες δέρμα, ωχρότητα.
3) Θερμοπληξία: Θερμό και ερυθρό δέρμα, ξηρό δέρμα (έλλειψη εφίδρωσης), ζάλη, ταχυσφυγμία, απώλεια αισθήσεων, μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι συμβουλές της ειδικού

Αντικατάσταση υγρών τακτικά, πριν και κατά τη διάρκεια τη άσκησης.

Σταδιακή ένταση στην άσκηση, όταν υπάρχει ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η υπερβολική προσπάθεια από την πρώτη κιόλας φορά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη!

Να φοράτε πορώδη ενδύματα, τα οποία επιτρέπουν τη δίοδο του αέρα, ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος. Τα ελαστικά, πλαστικά ή άλλα μη πορώδη ενδύματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Μην αλλάζετε το βρεγμένο σας μπλουζάκι με κάποιο άλλο στεγνό, διότι το υγρό μπλουζάκι δροσίζει καλύτερα το σώμα, αποφεύγοντας έτσι την θερμοπληξία.

Ξεκούραση σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά προτίμηση σε δροσερό μέρος.

Από τη Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, personal trainer





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID