Ποιο είναι το μέλλον των σχέσεων κρατών και παγκόσμιων εταιρειών τεχνολογίας
Τον τελευταίο χρόνο, ο παγκόσμιος ιστός έχει αρχίσει να φαίνεται λιγότερο παγκόσμιος. Η Ευρώπη επιβάλλει κανονισμούς που θα μπορούσαν να φέρουν προσωρινές απαγορεύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ που παραβιάζουν τους νόμους της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στα πρόθυρα της απαγόρευσης των TikTok και WeChat, αν και η νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν επανεξετάζει αυτήν την κίνηση. Η Ινδία, η οποία απαγόρευσε αυτές τις δύο εφαρμογές, καθώς και δεκάδες άλλες, είναι τώρα αντιμέτωπη με το Twitter.
Και αυτό το μήνα, το Facebook (FB) συγκρούστηκε με την αυστραλιανή κυβέρνηση για έναν προτεινόμενο νόμο που θα απαιτούσε να πληρώνει τους εκδότες. Η εταιρεία αποφάσισε εν συντομία να αποτρέψει τους χρήστες να μοιράζονται ειδησεογραφικούς συνδέσμους στη χώρα ως απόκριση στο νόμο, με τη δυνατότητα να αλλάξει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας της από τη μία χώρα στην άλλη.
Στη συνέχεια, την Τρίτη (22/02), η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση και συμφώνησε να αποκαταστήσει τις σελίδες ειδήσεων. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της για τη συμφωνία, η εταιρεία του Facebook υπαινίχθηκε την πιθανότητα παρόμοιων συγκρούσεων στο μέλλον.
“Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ειδήσεις παγκοσμίως και να αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες των ομίλων πολυμέσων να προωθήσουν ρυθμιστικά πλαίσια που δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική ανταλλαγή αξίας μεταξύ εκδοτών και πλατφορμών όπως το Facebook”, δήλωσε ο Campbell Brown, αντιπρόεδρος παγκόσμιων συνεργασιών ειδήσεων στο Facebook. σε δήλωση του εχθές (22/02)
Αλλά, αν αυτές οι εδαφικές συμφωνίες γίνουν πιο κοινές, το παγκόσμιο συνδεδεμένο Διαδίκτυο που γνωρίζουμε θα γίνει περισσότερο σαν αυτό που ορισμένοι έχουν ονομάσει “splinternet” ή μια συλλογή διαφορετικών διαδικτύων των οποίων τα όρια καθορίζονται από εθνικά ή περιφερειακά σύνορα.
“Νομίζω ότι υπάρχει μια παγκόσμια τάση κατακερματισμού του Διαδικτύου πολύ περισσότερο από ό, τι έχει κατακερματιστεί στο παρελθόν”, δήλωσε η Daphne Keller, διευθύντρια του προγράμματος για τη ρύθμιση της πλατφόρμας στο Κέντρο Πολιτικής στον κυβερνοχώρο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ. Όπως έχουν δείξει πρόσφατα γεγονότα, μια πλατφόρμα δεν χρειάζεται να απαγορευτεί ή να απενεργοποιηθεί εντελώς για να συμβεί αυτός ο κατακερματισμός.
Σε απόκριση στην προσπάθεια της Αυστραλίας να καταβάλει χρήματα σε εκδότες, όταν το Facebook σταμάτησε να εμφανίζει συνδέσμους από καταστήματα ειδήσεων με τους Αυστραλούς χρήστες του, οι χρήστες εκτός της χώρας δεν μπορούσαν επίσης να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο από αυστραλιανά ειδησεογραφικά καταστήματα. Η προσωρινή κίνηση αντιτίθεται στην ίδια την αρχή του Διαδικτύου που χρησιμεύει ως εργαλείο για την ελεύθερη ροή πληροφοριών παγκοσμίως.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.