Τραύλισμα: Κύτταρα του εγκεφάλου σε σχήμα αστεριού θεωρούνται υπεύθυνα για την ομιλία
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η θεραπεία με τη ρισπεριδόνη οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα του ραβδωτού σώματος σε άτομα που τραυλίζουν», δήλωσε ο Δρ Gerald A. Maguire, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης της Ιατρικής Σχολής UCR, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. «Ο μηχανισμός της δράσης της ρισπεριδόνης στο τραύλισμα, εν μέρει, φαίνεται να περιλαμβάνει αυξημένο μεταβολισμό – ή δραστηριότητα – των αστροκυττάρων στο ραβδωτό σώμα»
Τα ευρήματα από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκαν χθες στο Frontiers in Neuroscience, προέκυψαν από τη συνεργασία μεταξύ του Maguire και του Shahriar SheikhBahaei, ανεξάρτητου ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού.
Το ραβδωτό σώμα είναι βασικό συστατικό των βασικών γαγγλίων, μιας ομάδας πυρήνων που είναι περισσότερο γνωστός για τη διευκόλυνση της εθελοντικής κίνησης. Παρουσία στον πρόσθιο εγκέφαλο, το ραβδωτό σώμα περιέχει νευρωνική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη γνώση, την ανταμοιβή και τις συντονισμένες κινήσεις.
Το τραύλισμα, μια διαταραχή ευχέρειας στην παιδική ηλικία που οδηγεί σε διαταραχή της ομιλίας, σχετίζεται με υψηλά επίπεδα της νευροδιαβιβαστικής ντοπαμίνης. Η ρισπεριδόνη δρα μπλοκάροντας τους υποδοχείς στον εγκέφαλο στον οποίο δρα η ντοπαμίνη, αποτρέποντας έτσι την υπερβολική δραστηριότητα της ντοπαμίνης. Η ρισπεριδόνη διατίθεται με ιατρική συνταγή κατόπιν παραγγελίας ιατρού σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Υπάρχει για σχεδόν 30 χρόνια, γενικά συνταγογραφείται για σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.
Οι Maguire και SheikhBahaei έχουν τώρα βρει στοιχεία ότι τα αστροκύτταρα στο ραβδωτό σώμα μπορεί να εμπλέκονται καθοριστικά στο πώς η ρισπεριδόνη είναι ικανή να μειώσει το τραύλισμα.
«Δε γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό για τον τρόπο με τον οποίο η ρισπεριδόνη ενεργοποιεί τα αστροκύτταρα στο ραβδωτό σώμα», δήλωσε ο συγγραφέας SheikhBahaei, ειδικός στα αστροκύτταρα και ένα άτομο που τραυλίζει. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ενεργοποιεί τα αστροκύτταρα. Τα αστροκύτταρα στη συνέχεια απελευθερώνουν ένα μόριο σηματοδότησης που επηρεάζει τους νευρώνες στο ραβδωτό μπλοκάρισμα των υποδοχέων της ντοπαμίνης. Στη μελλοντική μας εργασία, θα θέλαμε να βρούμε αυτό το μόριο σηματοδότησης και να κατανοήσουμε καλύτερα τον ακριβή ρόλο που διαδραματίζουν τα αστροκύτταρα στο τραύλισμα, το οποίο, με τη σειρά του, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε φάρμακα που στοχεύουν στα αστροκύτταρα».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.