BREAKING NEWS
latest

Tα ζώα – φαρμακοποιοί, μιά μικρή ιστορία με μεγάλο ενδιαφέρον


Tα ζώα – φαρμακοποιοί, μιά μικρή ιστορία με μεγάλο ενδιαφέρον

Μερικές φορές τα ίδια τα ζώα οδηγούν τους επιστήμονες στα ίχνη των μορίων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Φανταστείτε πως ορισμένα θηλαστικά διαλέγουν τα ίδια είδη φυτών όχι μόνο για να τραφούν αλλά και να θεραπευτούν.

Αν η έννοια του φαρμάκου παραμένει προνόμιο του ανθρώπινου είδους ορισμένες παρατηρήσεις της ζωικής συμπεριφοράς προβληματίζουν.

Ένας μύθος των Ινδιάνων Ναβάχο διηγείται πως οι αρκούδες μαθαίνουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα βότανα της οικογένειας των σελινοειδών  για να θεραπεύονται. (Σημ. δική μου: Η μεγάλη οικογένεια των Umbelliferae ή Apiaceae, σκιαδοφόρων ή σελινοειδών, στην οποία ανήκουν ισχυρότατα βότανα όπως το μάραθο,το σέλινο, το κύμινο, ο γλυκάνισος, το καρότο, το πετροσέλινο, η αγγελική, το κώνειο, το μυρώνι και το περίφημο και μυστηριώδες  σίλφιον) 

Εμπνευσμένοι από αυτό το μύθο οι ερευνητές μελέτησαν τις αρκούδες kodiak τη στιγμή που ετοιμάζονταν να μασήσουν τις ρίζες του σέλινου ή μαϊντανού και να αλείψουν το τρίχωμα και τα πόδια τους με αυτό το κολλώδες μείγμα.

Χημικές αναλύσεις του εκχυλίσματος αυτού του φυτού αποκάλυψαν την παρουσία κουμαρινών.
Όμως αυτή οι οικογένεια θεραπευτικών μορίων χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο για την θεραπεία παθήσεων του δέρματος της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Καθαρή σύμπτωση;

Παρέα με τους χιμπατζήδες της Τανζανίας ο ανθρωπολόγος  dr. Richard Wrangham παρακολουθεί από κοντά την περίεργη διατροφική συμπεριφορά τους.

Μερικές φορές τα πρωτεύοντα θηλαστικά διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να βρουν φύλλα Aspilia mossambicensis ( Σημ. δική μου: Aspilia mossambicensis είναι ένα πανίσχυρο φαρμακευτικό  βότανο της οικογένειας των Compositae ή Asteraceae, η οποία  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών και παθήσεων όπως η ελονοσία , η βακτηριακή λοίμωξη και ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας -HIV )  και να χορτάσουν αλλά και να θεραπευτούν με αυτά.

Παρακινούμενος από αυτή την ασυνήθιστη διατροφική συνήθεια ο ερευνητής ανέλυσε τις συνθέσεις αυτού του φυτού. έκπληξη!!!

Η χημική ουσία που υπάρχει η θειαρουμπρίνη Α έχει ανθελμινθικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.
Eξίσου εντυπωσιακή είναι η συμπεριφορά τους και τη στιγμή της αναπαραγωγής.

Μερικές μαϊμούδες της κεντρικής Αφρικής καταναλώνουν φυτά μόνο πριν και μετά τις περιόδους αναπαραγωγής και καμία άλλη στιγμή του χρόνου.

Και τι να πει κανείς για τις ελεφαντίνες της Αφρικής που διασχίζουν πάνω από είκοσι χιλιόμετρα για να φάνε φύλλα της οικογένειας Βoraginaceae (Σημ. δική μου: στην οικογένεια ανήκει το μποράκο ή βόρακο ή βοϊδόγλωσσο ένα βότανο με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες γνωστό και για την ενίσχυση της ροής του γάλακτος την εποχή του θηλασμού και το σύμφυτο άλλο ένα βότανο γνωστό για τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες στην ελκώδη κολίτιδα-στο δωδεκαδακτυλικό έλκος-στα κατάγματα με ιδιότητες επουλωτικές-μαλακτικές-αποχρεμπτικές- στυπτικές) λίγες μέρες πριν γεννήσουν.

Mήπως τα ζώα χρησιμοποιούν κάποια πρωτοφαρμακευτική;

Mήπως αποτελεί έναν τομέα που συμπληρώνει την έρευνα μορίων κτηνιατρικής χρήσης ή ακόμα που μπορεί να θεραπεύσει τις παθήσεις του ανθρώπου;

Μικρό απόσπασμα από το βιβλίο “το μαγαζάκι του Θεού” του pierre potier

Επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr




 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID