BREAKING NEWS
latest

Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού: Η πολύτιμη προσφορά στην Κοινωνία, οι δράσεις και οι έρευνες


Την σπουδαία και πολυδιάστατη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική Κοινωνία επιχειρούμε να αναδείξουμε, φέρνοντας στο «φως» δράσεις υπηρεσιών που στην πλειοψηφία των πολιτών παραμένουν άγνωστες

Με αφορμή την απονομή του Αργυρού Μεταλλίου της Ακαδημίας Αθηνών στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες, για τα 130 χρόνια αδιάλειπτης γεωγραφικής υποστήριξης της Χώρας στους κλάδους της γεωδαισίας και της γεωφυσικής, θα αναφερθούμε στην αποστολή της, το έργο της και τις εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητές της σε όλη την Επικράτεια.

Αρχικά, ας δούμε τι είναι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και ποια είναι η αποστολή της:

  • Η εκτέλεση όλων των γεωδαιτικών, τοπογραφικών, χαρτογραφικών και γεωφυσικών εργασιών για την ικανοποίηση, σε Γεωγραφικά Υλικά (Γ.Υ.), των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Η έκδοση και διανομή των πάσης φύσεως χαρτών που αναγκαιούν στις ΕΔ και η τήρηση των απαραίτητων αποθεμάτων.
  • Η παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στις Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, τη Γεωδαιτική και Γεωφυσική Επιτροπή του Κράτους, καθώς και η συμβολή στη σύνταξη του Κτηματολογίου της Χώρας.
  • Η παρακολούθηση των εφαρμοζομένων στο εξωτερικό μεθόδων για την εκτέλεση γεωδαιτικών, τοπογραφικών και χαρτογραφικών εργασιών προς συμπλήρωση και βελτίωση των αντίστοιχων της ΓΥΣ.
  • Η χορήγηση Γ.Υ. σε νομικά και φυσικά πρόσωπα.
  • Η παροχή Γεωγραφικής Υποστήριξης με Γ.Υ. σε Ελληνικές και Συμμαχικές Δυνάμεις στα πλαίσια του NATO.

Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της ΓΥΣ εργάζεται μεθοδικά και οργανωμένα με στόχο την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, Δημοσίων Φορέων και του πολίτη | Γενικό Επιτελείο Στρατού

Για να αντιληφθούμε όμως το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στην Κοινωνία, πάμε να δούμε ορισμένες σημαντικές δράσεις που πραγματοποίησε τον προηγούμενο χρόνο.

Δράσεις Προσφοράς στο Κοινωνικό Σύνολο

  • Ανάπτυξη γεωχωρικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης περιστατικών COVID – 19 σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής.
  • Ικανοποίηση 8.933 αιτήσεων, ιδιωτών και δημόσιων φορέων για γεωγραφικά προϊόντα.
  • Ανάπτυξη νέου ιστότοπου με σύγχρονες τεχνολογίες διαδικτύου και αναβαθμισμένες λειτουργίες για την ενημέρωση του κοινού, σε θέματα που άπτονται της αποστολής και των αρμοδιοτήτων της ΓΥΣ.
  • Δημιουργία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ψηφιακών σχεδιαγραμμάτων ιστορικών μαχών με απεικόνισή τους σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή, με στόχο τη διαδραστική παρουσίασή τους και την μελέτη τους τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από το ευρύ κοινό.

Πολύτιμες πληροφορίες από τη ΓΥΣ για τους τρόπους διεξαγωγής μαχών. Στην εικόνα, οι γεωγραφικές κινήσεις Ελλήνων και Τούρκων κατά τη μάχη στο Σαραντάπορο το 1912.

Δράσεις Συνέργειας στην Επιστημονική Κοινότητα και Έρευνα

  • Συνεργασία με Ακαδημαϊκά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπως η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη συνέργεια στην επιστημονική έρευνα και καινοτομία.
  • Συνέργεια με Κρατικούς Φορείς και Υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα που άπτονται της αποστολής και των αρμοδιοτήτων της ΓΥΣ.
  • Συμμετοχή σε Ομάδα Εργασίας για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος “ROBORDER” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας “HORIZON 2020”, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη αυτόνομου συστήματος επιτήρησης χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.
  • Συμμετοχή σε Διεθνή Προγράμματα συμπαραγωγής διανυσματικών χαρτογραφικών δεδομένων (MGCP), ψηφιακού μοντέλου εδάφους (T-rex) και δεδομένων ανθρωπογεωγραφίας (Human Geography), καθώς και σε επιτροπές στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ), του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως εθνικός αντιπρόσωπος σε θέματα Γεωγραφικής Πολιτικής.

Δράσεις Ανάπτυξης Γεωγραφικών Εφαρμογών

  • Συλλογή γεωγραφικών δεδομένων, κατασκευή και αναθεώρηση χαρτών διαφόρων κλιμάκων για το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, με αποκλειστική χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
  • Ανάπτυξη Γεωχωρικής Εφαρμογής Επαυξημένης Πραγματικότητας.
  • Ανάπτυξη εφαρμογής Γεωευρετηρίου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών αναζήτησης και παραγγελίας γεωγραφικών υλικών.
  • Ανάπτυξη Γεωπύλης και εφαρμογής υπολογισμού υψομέτρου Γεωειδούς για την παροχή αδιαβάθμητων γεωγραφικών πληροφοριών στην ακαδημαϊκή επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ σύνολο.

Το έργο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το άριστο επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της Κοινωνίας, ειδικά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η συνδρομή του Στρατού Ξηράς είναι πολύ σημαντική στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση κρίσεων, ενώ η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε γωνιά της χώρας, κρίνεται ανεκτίμητη.





 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID