Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κατά της covid19 και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, παρά μόνο για τα τεστ και για την ανάρρωση από τον κορονοϊό. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κρίστιαν Βίγκαν, ερωτηθείς αν στην ΕΕ βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο ανανέωσης του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.
«Υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία των μετακινήσεων και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού ή τί θα γίνει με την τρίτη δόση. Ωστόσο είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Ο στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και σαφείς κανόνες για τους πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αφορά μόνο τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ και θεωρητικά ισχύει ως την 1η Ιουλίου 2022 (12 μήνες από την επίσημη έναρξη εφαρμογής του στην ΕΕ) με τη δυνατότητα παράτασης, αν κριθεί αναγκαίο. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του πιστοποιητικού σε δραστηριότητες εντός της κάθε χώρας και την περίοδο ισχύος του, είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους να αποφασίσει.
Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Ευρώπη λόγω του κορονοϊού είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων ενώ σε αρκετές χώρες οι εντατικές μονάδες των νοσοκομείων έχουν αρχίσει να γεμίζουν και πάλι.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό καθώς μέχρι στιγμής είναι το μόνο όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας, μαζί με τα προσωπικά μέτρα προστασίας όπως είναι η χρήση μάσκας.
Όμως ο καιρός περνάει και οι περισσότεροι πολίτες που έκαναν ήδη τις δύο δόσεις εμβολιού όπως φαίνεται θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια τρίτη δόση.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση στην παρούσα φάση να λέει «όχι» σε νέα περιοριστικά μέτρα και στην επέκταση της υποχρεωτικότητας, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως όσο περνάει ο καιρός δεν θα προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να θωρακίσει το τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί. Κομβικό για να συμβεί αυτό είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης, κάτι το οποίο η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά ως θέμα το τελευταίο διάστημα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να το θέτει ως βασική προτεραιότητα ώστε να μη δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος που έχει χτιστεί.
Ενα από τα πιθανά μέτρα που ήδη υπάρχει ως σκέψη στην κυβέρνηση και μπορεί να απασχολήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, από τον επόμενο μήνα και σε κάθε περίπτωση στις αρχές του έτους είναι η «ημερομηνία λήξης» του πιστοποιητικού. Οπως δείχνουν πλέον όλα τα στοιχεία και οι επιστημονικές έρευνες, η τρίτη δόση του εμβολιασμού δεν είναι απλώς αναμνηστική, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Με το πέρας του εξαμήνου η ανοσία φθίνει και η τρίτη δόση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του τείχους ανοσίας σε βάθος χρόνου, καθώς διαφορετικά από τις αρχές του χρόνου και μετά, εάν δεν γίνει η τρίτη δόση, το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμένων σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται.
Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα, ενώ εμφανίστηκε θετικός να συζητήσει την πρόταση του Νίκου Φίλη να παύσει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Η Ελλάδα όμως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνη της και θα περιμένει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή συζήτηση, καθώς διαφορετικά το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αδρανήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το συγκεκριμένο μέτρο είχε συζητηθεί σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως το θέμα θα τεθεί αναλυτικά στη σύνοδο των υπουργών Υγείας, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Τούτο συμβαίνει καθώς όποια απόφαση και να παρθεί θα πρέπει να αφορά όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να μην υπάρξει το εξής παράδοξο: ένας Ελληνας που έχει κάνει μόνο τις δύο δόσεις να μην έχει πιστοποιητικό και ένας Γερμανός να έχει, εάν οι αποφάσεις των δύο χωρών είναι διαφορετικές. Το κλίμα, πάντως, που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση που φαίνεται πιθανό να ληφθεί στο μέλλον, καθώς ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης για τους πολίτες. Ακόμα όμως δεν βρισκόμαστε εκεί, καθώς δεν υπάρχει εκτός των άλλων ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς αρχίζει και φθίνει η ανοσία.
Τι ισχύει
Κάθε κράτος-μέλος αυτή τη στιγμή έχει τη διακριτική ευχέρεια να θέσει ένα ανώτατο χρονικό όριο στα πιστοποιητικά. Η Κροατία και η Αυστρία, για παράδειγμα, θεωρούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού έγκυρο μόνο για ένα χρόνο μετά τη δεύτερη δόση. Παρότι υπάρχουν πλέον στοιχεία για την υποχώρηση της προστασίας από τα εμβόλια μετά την πάροδο του εξαμήνου, η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι είναι επαρκή για την αλλαγή του σχετικού κανόνα, ενώ το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο Coreper. Μένει να φανεί μετά και τη σύνοδο των υπουργών Υγείας προς τα πού θα κινηθεί και εάν θα κινηθεί προς μια κοινή κατεύθυνση η Ευρώπη.
Στην περίπτωση, πάντως, που υπάρξει κοινή προοπτική, τότε το πιστοποιητικό δεν θα παύει να ισχύει αμέσως μετά το πέρας έξι μηνών από τη δεύτερη δόση, αλλά θα δίνεται και ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να γίνει και η τρίτη δόση.
Το πρωί της Παρασκευής ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Θάνος Πλεύρης, είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.
Αναφερόμενος μάλιστα στην τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι μήνες.
Την πιθανή εξέλιξη φωτογράφισε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στην επιστημονική συζήτηση γύρω από τον χρόνο για τον οποίο καλύπτεται ο εμβολιασμένος και τόνισε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από ένα χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.