Η προπόνηση στο κρύο είναι βαρετή, επίπονη και συχνά πολύ πιο κουραστική από όσο θα περίμενες.
Τυγχάνει ωστόσο να είναι και εξαιρετικά αποδοτική, βοηθώντας σε να κάψεις πολλές περισσότερες θερμίδες. Όταν λοιπόν η θερμοκρασία πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, μην το σκέφτεσαι καθόλου και πάρε τους δρόμους. Στην αρχή, οι μύες σου θα είναι δύσκαμπτοι αλλά μην πτοείσαι.
Τα πλεονεκτήματα
Το να βγαίνεις για προπόνηση στο κρύο έχει και τα πλεονεκτήματά του. Στις 7 το πρωί μιας ημέρας Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει τόσος κόσμος στους δρόμους ή στα πάρκα. Και το τρέξιμο δεν έχει την ίδια επίδραση στο σώμα ή στο μυαλό σου.
Ένα από τα σημαντικότερα assets είναι το γεγονός πως τρέχεις περισσότερο και πιο γρήγορα, καθώς η καρδιά, το αίμα και οι πνεύμονές σου απαιτούν μεγαλύτερη ένταση για να ανταπεξέλθουν. Το σώμα σου αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο που προσλαμβάνει σε κάθε αναπνοή.
Επιπροσθέτως, είναι ιατρικά διαπιστωμένο ότι η καρδιοαναπνευστική προπόνηση σε περιβάλλον κανονικής θερμοκρασίας αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης (τέσσερις φορές πάνω από το φυσιολογικό), αποτρέποντας έτσι συμπτώματα κατάθλιψης και οδηγώντας σε καλύτερο ύπνο τα βράδια.
Αν δεν αρκούν τα παραπάνω, μάθε πως μια μελέτη από το Mayo Foundation for Medical Education and Research διαπίστωσε ότι οι εξωτερικές προπονήσεις σε χειμερινό περιβάλλον προστατεύουν από τον κίνδυνο κρυολογήματος ή γρίπης κατά 30%.
Η αιτία; Μέσα στους κλειστούς χώρους του γυμναστηρίου, με τα θερμαντικά συστήματα στο φουλ και τον πυκνό συγχρωτισμό, δημιουργείται ένας αληθινός παράδεισος για τους ιούς και τα βακτήρια, τα οποία μεταδίδονται μέσω της κοινής χρήσης μηχανημάτων και των αιωρούμενων σωματιδίων από την αναπνοή ή τα φταρνίσματα, σπρώχνοντας ευκολότερα έναν υγιή γυμναζόμενο στο κρεβάτι για μέρες. Και δεν είναι να παίζουμε με αυτά με τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του να καραδοκούν.
Τέλος, σύμφωνα με μία παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation, αναφέρεται ότι οι αθλούμενοι που εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεταξύ 14 και 17°C για δύο ώρες την ημέρα επί έξι εβδομάδες -μιλάμε για το κρύο μιας πόλης δηλαδή, και όχι το ψύχος μιας κωμόπολης στην Αλάσκα- έκαψαν πολλαπλάσιες θερμίδες, ανεξάρτητα από το είδος προπόνησης που έκαναν στη φύση.
Οι μελετητές τονίζουν ότι η άσκηση στο κρύο ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενός ενζύμου που ονομάζεται ιριζίνη, η οποία μετατρέπει το λευκό λίπος (το κακό) σε καφέ (αυτό που καίει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει).
Έτοιμος για να βγεις έξω;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.