Φωτ.: AP
Πριν από τρία χρόνια, η ΜακΚένζι Σκοτ ήταν μία συγγραφέας, σύζυγος και μητέρα τεσσάρων παιδιών, που τη δεκαετία του 1990 είχε βοηθήσει τον άνδρα της να ιδρύσει την Amazon.
Σήμερα είναι η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου –πάνω και από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ή την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ- σύμφωνα με το Forbes.
Τι μεσολάβησε; Η ΜακΚένζι Σκοτ κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ. Όμως μετά το διαζύγιό της με τον Τζεφ Μπέζος, πήρε το ένα τέταρτο του ποσοστού του στην Amazon και αμέσως άρχισε να σχεδιάζει πώς τα χαρίσει τα πάντα.
«Έχω δυσανάλογα πολλά χρήματα να μοιραστώ», έγραψε τον Μάιο του 2019, όταν υπέγραψε το Giving Pledge και υποσχέθηκε να δωρίσει τουλάχιστον τη μισή περιουσία της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Θα συνεχίσω να προσπαθώ έως το χρηματοκιβώτιο να είναι άδειο».
Η Σκοτ δεν έθεσε απλά σε εφαρμογή την υπόσχεσή της, αλλά το κάνει με ρυθμούς-ρεκόρ. Σε λιγότερα από δύο χρόνια έχει χαρίσει 8,6 δισ. δολάρια από την ύψους 57 δισ. δολαρίων περιουσία της σε 780 οργανισμούς, που προωθούν θέματα από την ισότητα των φύλων έως την υγεία.
Και το έχει κάνει χωρίς να διατηρεί γραφείο ή προσωπικό. Αντ΄ αυτού, δουλεύει με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Νταν, καθώς και συμβούλους από την μη κερδοσκοπική συμβουλευτική εταιρεία Bridgespan.
Συγκριτικά, το Gates Foundation, που έκανε δωρεές 5,8 δισ. δολαρίων το 2020 (δηλαδή περίπου όσες και η Σκοτ), έχει 1.800 υπαλλήλους.
Επιπλέον, η Σκοτ ακολουθεί τη φιλοσοφία της λευκής επιταγής στις δωρεές της, αφού επιτρέπει στις οργανώσεις που λαμβάνουν τα χρήματά της να τα χρησιμοποιήσουν όπως κρίνουν. «Ενδυναμώνει τους παραλήπτες, κάνοντάς τους να νιώθουν πολύτιμοι και ξεκλειδώνοντας τις καλύτερες λύσεις τους», είχε γράψει τον Ιούνιο.
Η Σκοτ αλλάζει το μοντέλο σε ό,τι αφορά τις δωρεές των δισεκατομμυριούχων, στηρίζοντας σκοπούς που έχουν στόχο να ανατρέψουν το κατεστημένο και να προωθήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Και την ίδια στιγμή, αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα που την έφερε σε μια τέτοια θέση ισχύος. «Όλοι προσπαθούμε να χαρίσουμε μία περιουσία που έγινε δυνατή από συστήματα τα οποία χρειάζεται να αλλάξουν», τόνισε το καλοκαίρι.
Την ώρα που άλλοι δισεκατομμυριούχοι –μεταξύ αυτών και ο πρώην σύζυγός της- ξοδεύουν τα χρήματά τους για να πάνε στο διάστημα, η Σκοτ χρησιμοποιεί την τεράστια περιουσία της για να στηρίξει καλούς σκοπούς και να αμφισβητήσει τον τρόπο με τον οποίο συσσωρεύεται ο πλούτος και η δύναμη.
Γιατί, όμως, είναι η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο; Σύμφωνα με το Forbes, οι περισσότερες από τις γυναίκες που μπήκαν και φέτος στη λίστα του, λογοδοτούν σε κάποιον: Η Κάμαλα Χάρις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ή η Κριστίν Λαγκάρντ στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμα και η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, που μετά από το διαζύγιό της με τον Μπιλ Γκέιτς έχει δικά της δισεκατομμύρια, ηγείται του Gates Foundation μαζί με τον πρώην σύζυγό της και έχει δηλώσει πως εάν δεν μπορέσουν να συνεργαστούν τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι εκείνη που θα αποχωρήσει.
Όμως η ΜακΚένζι Σκοτ δεν έχει τέτοιους περιορισμούς. Για αυτό και παίρνει τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας του κόσμου από την Άνγκελα Μέρκελ, αφού η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας βρέθηκε στη κορυφή της λίστας του Forbes τα 15 από τα 17 τελευταία χρόνια.
Η ιστορία της
Η ΜακΚένζι Σκοτ ήξερε από παιδί ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας, αλλά για λόγους βιοπορισμού έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο finance, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, Τζεφ Μπέζος.
Στην D.E. Shaw, όπου δούλευε, άκουσε για πρώτη φορά «αυτό το τεράστιο γέλιο του». Τρεις μήνες αφότου γνωρίστηκαν είχαν αρραβωνιαστεί και ο γάμος τους, το 1993, έγινε όταν εκείνη ήταν μόλις 23 ετών.
Ήταν τον καιρό που δούλευαν στην Shaw που ο Μπέζος είδε την τεράστια ανάπτυξη του ίντερνετ και αποφάσισε να μπει στις online πωλήσεις. «Είπα στη γυναίκα μου τη ΜακΚένζι ότι ήθελα να αφήσω τη δουλειά μου και να κάνω αυτό το τρελό πράγμα, που πιθανότατα θα αποτύχει, αφού οι περισσότερες startups αποτυγχάνουν και δεν ήμουν σίγουρος τι θα συνέβαινε μετά από αυτό», είχε πει ο Μπέζος σε μία ομιλία του το 2010. Εκείνη θα μπορούσε να διαλέξει την οικονομική σταθερότητα (άλλωστε πέρασε δύσκολα αφότου η εταιρεία του πατέρα της χρεοκόπησε), όμως αποφάσισε να το ρισκάρει. «Μου είπε ότι πρέπει να το προσπαθήσω. Ήθελε να ακολουθήσω το πάθος μου», θυμόταν ο Μπέζος.
Από τη στιγμή που η Amazon γεννήθηκε μέσα στο γκαράζ του σπιτιού τους, η Σκοτ βρισκόταν εκεί. Κρατούσε τα βιβλία και κανόνιζε όλα τα διαδικαστικά μέσα στην εταιρεία του συζύγου της.
Στο Met Gala το 2012. (φωτ.: AP)
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Σκοτ άφησε τον Μπέζος να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, προτιμώντας να κρατήσει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, παρότι και η ίδια ήταν πια μία συγγραφέας. Ακόμα και στο διαζύγιό τους (που συνοδεύτηκε από ένα σκάνδαλο, εξαιτίας της εξωσυζυγικής σχέσης του Μπέζος με την παρουσιάστρια Λόρεν Σάντσεζ), εκείνη κράτησε χαμηλούς τόνους. Του έδωσε το 75% των μετοχών που είχαν στην Amazon και το δικαίωμα ψήφου των δικών της μετοχών, με αποτέλεσμα να μείνει με το 4% της εταιρείας, που την εποχή εκείνη άξιζε 38 δισ. δολάρια.
Μέσα σε ένα βράδυ, έγινε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, ή αλλιώς, «η μυστηριώδης γυναίκα των 60 δισ. δολαρίων». Και σχεδόν αμέσως άρχισε να σχεδιάζει πώς θα χαρίσει την περιουσία της.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.